Медия без
политическа реклама

ГЕРБ няма да може да разчита и на ДБ за кабинет

Коалиция с Борисов и ДПС ще дестабилизира страната, смята съпредседателят на десницата Христо Иванов

03 Окт. 2022Обновена
Христо Иванов
БГНЕС
Христо Иванов

Вариантите на ГЕРБ да състави правителство непрекъснато намаляват. След като вчера ПП отказа да участва в преговори за кабинет, в който може да участват ГЕРБ и ДПС, днес същото направиха първо БСП, а след това и ДБ.

Позицията на десницата изрази съпредседателят й Христо Иванов в интервю пред bTV. "Реалността е, че подобно управление (с ГЕРБ и ДПС - бел.ред.) ще изкара хората на улицата. То е рецепта за дестабилизация на страната. С подобен ход само ще задълбочим политическата криза в страната", обясни той. На въпрос за евентуална коалиция между ГЕРБ, ПП и ДБ Иванов директно отговори: "Аз не виждам как това би могло да се случи." Изрази и съмнение в успеха на евентуални преговори между ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

По думите му, партията на Бойко Борисов няма нито план, нито партньори за едно бъдещо управление. Така ще бъде, смята Иванов, докато герберите не поемат отговорност за наложения от тях "корупционен модел на завладяване на държавата". "Всеки, който се опита да върне този нереформиран ГЕРБ, който не е казал една дума за завладяването на държавата, това е самоубийство", посочи десният политик.

Иванов се обърна към държавния глава Румен Радев с призив да се намеси в усилията за разрешаването на политическата криза. "Президентът Радев да излезе от своята абаносова кула, в която той смята, че е достатъчно да си говори със своите министри и хората от пловдивското братство, които го обикалят, и да свика във формат Консултативен съвет по национална сигурност политическите сили, които да изработят план за нещата, които парламентът трябва да свърши, и график, за да бъдат свършени тези неща", подкани със странни намеци Иванов президента.

Също така, според него, Радев и политиците трябва да се разберат какво може да прави и да не прави служебният кабинет. "Той няма легитимност да реши да извади България от цяла Източна Европа", изтъкна той. И даде за пример отказа на държавния глава да се присъедини към общата декларация за членството на Украйна в НАТО, която подписаха неговите колеги от централно- и източноевропейските страни.

Иванов заяви, че политиците трябва да се научат да си говорят по сериозните теми. "Всеки се е барикадирал и чака да правим избори, докато не спечели той. Няма да стане това. Българската политическа система е все по-фрагментирана. Разговор трябва да има", счита Иванов. Според него, ако не се променят условията на политическия разговор, няма да има правителство не само в новия парламент, но дори и в този след него.

Последвайте ни и в google news бутон