Медия без
политическа реклама

Русия атакува остро ВМЗ, Терем, Арсенал, Дунарит, Емко, Аркус

Москва вкара в черен списък общо 15 български оръжейни фирми и ги плащи със санкции и специални мерки

08 Ноем. 2022
БГНЕС архив

Русия атакува остро българските оръжейни фирми, като ги включи в черен списък на юридическите лица спрямо, които се налагат санкции и срещу които ще бъдат предприети специални икономически мерки.  

Документът бе разпространен от руското правителство и е подписан от премиера Михаил Мишустин, като изрично е посочено, че това се прави по указ на президента Владимир Путин.

С правителственият акт се създава списък на юридическите лица, с които е забранено военнотехническото сътрудничество. В него са включени 74 организации от САЩ, Канада, Великобритания, България, Германия, Канада, Литва, Словакия, Полша, Чехия, Черна гора и Естония. 

Първите 6 места в него са заети от основни български военни заводи - Арсенал, ВМЗ, Бета корп, Аркус, Дунарит и Терем. Още 9 от позициите във въпросния черен руски списък са заети от български търговци на оръжия, сред които са Еmсо, Balkan Hunter, EL kart, Balkanrous Trading, Metalika-AB, Sage Consultants.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия прекратява действието на сертификатите, издадени на авиоремонтни заводи в Чехия и България. Това съобщи тя по време на повече от едночасов брифинг, публикуван в Youtube.

Списъкът включва и германската група Jenoptik, която е специализирана в производството на оптика и електроника, Motorola Solutions Германия, доставчик на комуникационно и електронно оборудване, британската компания Hazel, която ремонтира самолети, произведени в страните от бившия СССР, полският доставчик на боеприпаси Mesko, както и производители на автомобилни компоненти, резервни части и метални изделия.

От правителствения акт не става ясно какви точно мерки и санкции ще бъдат предприети спрямо вкараните във въпросния списък дружества, но се предполага, че те ще са по целия възможен спектър - като се започне с лицензите с произвеждани руски образци, като се мине през лицензите за ремонти на руска техника, та се стигне до атака на оръжейните пазари, включително и със закани, заплахи и забрани за търговия с руски образци продукция.

Отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г.  е свързано с четири взрива във военни складове в България, признаха днес представители на прокуратурата на брифинг пред журналисти.

Българските военни заводи произвеждат не малко руски образци оръжие и през годините проблемът с лицензите изскача периодично. Очевидно сега това отново ще се изостри. Родните оръжейни фирми търгуват на много африкански и арабски пазари, и сегашната руска атака и включването в черни списъци може да окаже влияние на тази търговия, като се има предвид какви контакти има Москва в тях. Проблем може да възникне и за поръчките, свързани с ремонт на съветска и руска техника, извършвана от ремонтните заводи, защото и те са свързани с лицензи, които дават руските производители. България трябва да има лиценз за ремонт дори на собствената си техника, а това е обичайно повече от задължително примерно за ремонт на руски хеликоптери, собственост на някоя африканска държава.

Голям пожар избухна в една от най-големите градски гори в Берлин в четвъртък сутринта, предизвикан от експлозии в склад за боеприпаси, предават световните агенции.

 

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата