Медия без
политическа реклама

Русе и Гюргево протестират заедно срещу проект за инсинератор

Нашата екоинспекция даде отрицателно становище за намеренията на румънците

01 Септ. 2023
"Русе иска да диша" - в града започва нова вълна протести срещу плана за инсинератор в Гюргево.
Дидо Илиев/Фейсбук
"Русе иска да диша" - в града започва нова вълна протести срещу плана за инсинератор в Гюргево.

Проектът на Румъния да строи инсталация за изгаряне на медицински и животински отпадъци в Гюргево вдигна на протести хората от двете страни на Дунав. Тази вечер жителите на Русе излязоха за кой ли път на протест с искане да дишат чист въздух, а по-рано днес протестираха и жителите на Гюргево. И на двата протеста се смесиха българи и румънци.

"Всички знаем през 80-те години какво сме преживяли с хлорните обгазявания и не искаме отново да се повтаря", каза Красимира Кирилова, цитирана от БТА. Тя се е включила в протеста в Гюргево днес, а по-късно излезе и в Русе. "Обещавам, че с група граждани на Гюргево ще направим всичко възможно да спрем този проект. Протестите ще продължат", каза пред русенци организаторът на протеста в Гюргево Чиприан Александру.

Регионалната инспекция по околна среда от наша страна е излязла с отрицателно становище по проектното предложение за инсталацията в Гюргево. Според директора Цонка Христова, експертите смятат, че има потенциал за трансгранично въздействие от дейността на съоръжението. Кметът на Русе Пенчо Милков е сезирал министъра на околната среда на Румъния Мирча Фекет относно несъгласието на русенци. Писмо е изпратено и до нашия екоминистър Юлиян Попов, но той засега не е предприел действия по въпроса. Преди три седмици беше в Разград заради тамошните миризми, които все още не са с доказан източник.

"Замърсяването, което уби нашите родители и баби и дядовци между 1976 и 1992 г., сега ще се върне по-силно. Опасността, породена от изгарянето на отпадъци, е призната от експертите в тази област", писа "РусеМедиа", обобщавайки настроенията в града.

Днес, в първия ден от новата пленарна сесия на Народното събрание, към екоминистъра бяха зададени два въпроса по темата - от Мартин Димитров и Иван Белчев, и двамата от ПП-ДБ. За по-малко от седмица са събрани хиляди подписи против инсинератора, пише Иван Белчев. Становището, изготвено от адвокат Милена Букурова, е подписано от хиляди русенци, а "Дишай, Русе" са събрали 1300 подписа.

Според представената информация, инсталацията ще изгаря опасни и неопасни медицински отпадъци и странични животински продукти. Емисионните ѝ показатели включват твърди частици, серен диоксид, азотен диоксид и въглероден диоксид. Отпадните води от инсталацията ще се пречистват в новоизградена пречиствателна станция, но дори и след това те ще крият потенциален риск за замърсяване на река Дунав. Тези факти пораждат сериозни опасения за потенциалните екологични рискове, които могат да засегнат Русе и околните райони.

"Излишно е да подчертавам, че градът има тежка история на проблеми с качеството на въздуха. Знам колко години ни трябваха да се преборим с обгазяванията с хлор, които причиняваха сериозни здравословни проблеми на жителите на Русе. Знам колко хора напуснаха града ни заради това", пише до министъра Белчев. Попов тепърва ще коментира въпроса.

Още по темата