Медия без
политическа реклама

Румъния залага нова еко бомба за Русе в Гюргево

24 Авг. 2023Обновена
Русе и Гюргево са на около 2 км.
БГНЕС
Русе и Гюргево са на около 2 км.

40 години след края на обгазяването с хлор на Русе от Гюргево, Румъния готви нова екологична бомба, разказва БНР. На мястото на прословутия завод "Верахим", демонтиран през 1992 г., се предвижда изграждането на инсинератор за биологични отпадъци. 

На 8 август в румънското Министерство на околната среда, водите и горите е внесен инвестиционен проект за изграждане на хале, дренажен бетонов басейн, бетонови площадки, сондажна и вътрешна мрежа за ВиК, поставяне на пречиствателна станция за отпадни води и поставяне на инсинератор за медицински отпадъци със спомагателни съоръжения. Предвижда се това да е на територията на Гюргево, на по-малко от 2 км от центъра на Русе.

На 18 август българското министерство на околната среда е поискало становище от Регионалната екоинспекция в Русе писмо. Ръководителката на РИОСВ инж. Цонка Христова, която е прочела 250-страничния инвестиционния проект, е категорична - няма място този инсинератор там. Тя настоява за трансграничен ОВОС. Според нея този проект може да бъде спрян, ако се докаже, че има негативно въздействие върху околната среда. Трябва да има и обществено обсъждане, смята инж. Христова. 

Здравните служби също се въздържат от положителна оценка. Липсват данни какво ще е въздействието на производството върху човешкото здраве, независимо от коя страна на реката.

Но русенци никак не са доволни. "Аз съм един от хората, които са видели и преживели предишното замърсяване. Спомням си мъглите, които идваха при 40 градуса през лятото и миришеха много силно на хлор", казва Сашо Попов, един от екоактивистите. Срещу изграждането на инсталацията тече и подписка, съобщи БТА. "Няколко души се самоорганизирахме. Желаещите могат да го направят на няколко места в града. Това ще е допълнителен източник на замърсяване на въздуха на Русе. Обичаме си града и не искаме той да се обезлюдява", каза Мира Душкова, един от инициаторите на подписката. 

 

ИЗ МОТИВИТЕ НА РИОСВ

Русенската РИОСВ изготви отрицателно становище. При прегледа на доклада за "Оценка на въздействието върху околната среда" е установено незадоволително описание на инвестиционното предложение както в етапите на производствения процес, така и на техническата инфраструктура. Отчетено е още, че липсват данни за начина на съхранение на опасните химични вещества, които ще се използват като реагенти или спомагателни материали. Представената информация по фактор "Отпадъци" също е незадоволителна. Недостатъчно са представени данни, поради което остават неизяснени начинът на сортиране на отпадъците, вероятността от доставката им от други страни, периодът на съхранение, както и последващото третиране на пепелта. План за управление на миризмите не е предложен, както и не е представена детайлна оценка на неорганизираните емисии на площадката.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Русе, Гюргево, инсенератор

Още по темата