Quantcast

Медия без
политическа реклама

Румен Радев изпрати с критични думи Стефан Янев

Очаквах от него повече като министър на отбраната, заяви президентът

01 Март 2022Обновена
стопкадър
Румен Радев

Прощалните думи на президента Румен Радев към напусналия днес поста си на военен министър Стефан Янев неочаквано се оказаха критични. Янев оглавяваше двете служебни правителства, които държавният глава назначи миналата година.

В коментар пред медиите привечер Радев похвали Янев като успешен министър-председател. "Именно неговото правителство започна промяната ... организира честни избори, които докараха сегашните управляващи на власт", допълни той.

След това дойде критиката: "Но като министър на отбраната очаквах повече – и като инициатива, и като ангажимент към проблемите на българската армия, и като работа за гарантиране на нейната боеспособност за ускоряване на процесите на модернизация."

Радев взе отношение и по слуховете, че Янев всъщност се подготвя да оглави нов политически проект, зад който стои президентът. Намек в тази посока направи съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той заяви днес пред bTV, че Янев е използвал поста си в правителството, за да се подготви за собствена политическа кариера. "Не правя никакви политически проекти с никого. Изпълнявам стриктно конституционните си задължения в обхвата на моите правомощия", подчерта президентът.

ОБРЪЩЕНИЕ

Бившият министър на отбраната Стефан Янев записа видеообръщение, в което остро критикува управляващите партии. "Не винаги решенията, които се вземат в съюзни формати, са правилни за България", заяви той по отношение на НАТО и ЕС. По негови думи тези "многостранни формати" не следва да определят интересите на страната ни, а да бъдат единствено механизъм за реализирането им.

"От действията и решенията, които вземаме в момента, ще зависи как ще премине България през този труден период, който ни очаква. Перспективата не изглежда никак добра. Тя не е добра, защото поведението на основните политически сили в страната в момента е базирано на популизъм и лансиране на емоционални тези", коментира Янев. Според него не се търсят работещи решения, а се генерират "краткосрочни политически дивиденти на базата на страданието на хората". "Но аз съм уверен, че българските граждани вече добре се ориентират в ситуацията. Те са мъдри и няма да допуснат да бъдат използвани в пропагандни кампании в нечии интерес", категоричен е Янев.

Бившият министър изтъкна, че отговорност на политическия ни елит е да защити адекватно националния ни интерес, който да гарантира свободата, сигурността и благополучието на българските граждани и да съхрани националната идентичност и държавността ни. "В разгара сме на криза. Криза, която вече сериозно размести пластовете в системата на международните отношения и е на път да промени нейната логика. Тя има потенциал да доведе до катастрофални последствия в много отношения - до хуманитарна катастрофа, но също до сериозни икономически, финансови и социални последици", каза още Янев. В обръщението си той нито веднъж не конкретизира естеството на кризата - че се води война на територията на суверенна държава в Европа, каквато е Украйна. Не осъди действията на руския президент Владимир Путин.

Още по темата