Медия без
политическа реклама

Родители нападнаха и душиха лекарка в болницата в Шумен

От Българския лекарски съюз реагираха гневно на насилието, а прокуратурата образува дело за едро хулиганство

05 Авг. 2022Обновена
Скрийншот Нова тв
Д-р Айлин Ахмед

Родители на дете нападнаха и душиха лекар в болницата в Шумен. За това се оплака самата 25-годишната лекарка д-р Айлин Ахмед в ефира на Нова тв. Инцидентът е станал по време на нощно дежурство, когато мъж и жена се нахвърлят върху нея, като майката дори опитва да я души.

„Сестрата ми звънна и каза, че има няколко души с едни и същи оплаквания. Веднага отреагирах, прегледах ги, разпитах ги и обясних какъв е редът”, разказа Ахмед. Според нея случаят не е бил спешен, но въпреки това тя е казала, че ще ги прегледа и ще помогне.

„Когато влязох в регистратурата, за да обсъдим със сестрите реда на нещата, тъй като бяха много хора, мъж блъсна вратата. Агресивно ни каза, че детето е болно, има коремна болка и е със същите симптоми като останалите”, каза лекарката.

По думите й веднага са се обадили на дежурния педиатър. „Бащата на детето започна да се държи по-арогантно, започна да използва нецензурни думи. Казах на сестрата да звънне на полицията и го помолих да напусне, докато дойдат полицаите. Той започна да се държи още по-агресивно. Започнаха нападки, тръгна срещу мен с цел нападение и в този момент дойде охраната и го изкара навън”, добави Айлин Ахмед.

Конфликтът обаче продължава. „Изкараха го навън. В този момент съпругата на този мъж, т.е. майката на детето, ме нападна. Имаше опит за удушаване с думите: „Ще ви убия, ще направя всичко за детето си”, въпреки че ние се опитвахме да направим всичко за детето й”, посочи още младата лекарка.

Главният прокурор Иван Гешев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и председателят на Българският лекарски съюз д-р Иван Маджаров подписаха споразумение за сътрудничество при предотвратяването и разследването на престъпления, свързани с дейността на

Тя е категорична, че не е имало забавяне в прегледа или нещо, което да е провокирало хората. „Отреагирахме на минутата, нямаше такова нещо”, каза Ахмед.

Запитана дали според нея е можело да се действа по-адекватно и дали лекарите са допуснали някаква грешка, тя заяви, че такава не е имало „Ще търся правата си. Не искам този случай да остане безнаказан. Не искам това да продължава”, добави тя.

От полицията са потвърдили, че работят по случая и предстои да бъдат изяснени всички обстоятелства.

От Българския лекарски съюз реагираха гневно и обявиха, че са сезирали прокуратурата и настояват за незабавни действия от страна на компетентните органи. От съсловната организация са категорични, че „няма да търпят лекари да бъдат заплашвани, подлагани на тормоз и душени, докато се опитват да си вършат работата”. Те настояват законът да бъде приложен с цялата му строгост.

 Полицията е задържала 50-годишен мъж за нападението над лекари рано тази сутрин в столичната болница "Св. Анна". Той е отведен в 7-мо РПУ и се разпитва.   Една от лекарките, нападнати от пациент в столичната болница "Света Анна", е сериозно пострадала и е настанена за лечение.

„Пороят от обидни думи, придружени със закани за убийство и опит за душене на медицинско лице са недопустими! Съсловната организация ще се ангажира с юридическата защита на д-р Айлин Ахмед, както и на всеки друг лекар, който е подложен на насилие. Цялата организация, с всички налични ресурси, ще направи необходимото, за да бъдат подведени под отговорност  виновните”, посочват от БЛС в позиция.

„Български лекарски съюз пита: Така ли се борим с кадровата криза в сектора? Така ли задържаме младите медици у нас? Като едва в началото на техния професионален път, ги заплашваме, обиждаме и душим, докато те се опитват да помогнат на нашите деца и близки?”, добавят от съсловната организация.

МВР провежда мащабна полицейска операция в Самоков. Жандармерия и барети блокираха от рано сутринта всички входове и изходи на града и извършват проверки. Освен тях в операцията участват полицейски сили от националната полиция, СДВР, ОДМВР-София.

 

Прокуратурата образува дело за едро хулиганство срещу млада жена и съпругът й

Само часове след разказа на младата лекарка, Районна прокуратура – Шумен обяви, че привлича към наказателна отговорност мъж и жена от село Каспичан, които нападнали, обиждали и заплашвали дежурен лекар в Център за спешна помощ в града. С.Р. и М.Р. са обвинени в едро хулиганство, извършено с изключителна дързост и цинизъм, и отправяне на закани за убийство. На 28-годишната жена е повдигнато обвинение и за това, че причинила лека телесна повреда по хулигански подбуди на медицински специалист при изпълнение на служебните му задължения.

Бързото производство било започнато на 2 август 2022 година. Около 02:30 часа в Центъра за спешна помощ при МБАЛ-Шумен пристигнала група граждани, които не се чувствали добре и имали симптоми на хранително отравяне. Предния ден всички те били гости на сватбено тържество, разказва прокуратурата.

Дежурният лекар започнал да преглежда един по един пристигналите. Млади жена и мъж се намесили в работата на медика, като настоявали детето им да бъде прегледано по-бързо. Според правилата на болничното заведение, тъй като ставало въпрос за малко дете, следвало да бъде направен задължителен консулт с педиатър. Дежурният лекар незабавно поискал такъв, но се налагало изчакване на специалиста. Това разгневило родителите на детето и двамата започнали да крещят и да обиждат младата лекарка. Стигнало се до отправяне на закани за убийство от тяхна страна, а 28-годишната майка на детето дори си позволила физическо посегателство над медика – хванала я за врата и започнала да я души.

На място пръв се отзовал служител по охраната на болничното заведение, който прекратил сблъсъка. Пристигнал и полицейски екип. Докато се изяснявала ситуацията, С.Р. и М.Р. заедно със своето дете напуснали болницата. По-късно били установени.

Младата лекарка е получила лека телесна повреда в резултат от нападението на М.Р.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Районната прокуратура в Шумен.

Още по темата