facebook
twitter

България

Прокуратурата ще помага срещу насилието над лекари

Държавното обвинение, здравното министерство и БЛС подписаха споразумение за сътрудничество
50
 ПРБ

Главният прокурор Иван Гешев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и председателят на Българският лекарски съюз д-р Иван Маджаров подписаха споразумение за сътрудничество при предотвратяването и разследването на престъпления, свързани с дейността на медицинското обслужване, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Подписаният документ предвижда прокуратурата и здравното министерство да съдействат в случаите на осъществено насилие спрямо работещите в лечебни и здравни заведения, както и в кабинетите на общопрактикуващите лекари по време на изпълнението на служебните им задължения. "Споразумението ще даде възможност за бърза обмяна на информация в случай на агресия над медицински специалисти. Сътрудничеството ще включва оказване на експертна и методическа помощ, извършване на съвместни проверки, изготвяне на предложения за нормативни промени, съвместни обучения и други дейности", уточняват от прокуратурата.

Оттам посочват още, че към момента подобно споразумение, за случаите на агресия в Центровете за спешна медицинска помощ и спешните, действаше между държавното обвинение и Министерство на здравеопазването. Статистиката сочи, че случаите на вербално насилие в ЦСМП през 2018 г. са 214, а на физическо насилие - 33. В спешните отделения пък се е стигнало до саморазправа 396 пъти. 

Данните за първото полугодие на 2019 г. показват, че е имало 116 случая на вербално насилие в ЦСМП и 227 в спешните отделения на лечебните заведения. Случаите на физическо насилие са 8 в ЦСМП и 34 в спешните отделения.

Още

Прокуратурата възложи проверка на цялата ВиК мрежа

19.02.2020

617 6
Спецсъдът отново остави Нено Димов в ареста

18.02.2020

738 5
Атаката срещу Васил Божков е по команда

18.02.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

9214 9