Медия без
политическа реклама

Ритуалът на Шипка пак е отменен, но Радев и Караянчева ще са там

Общината отново ограничи достъпа до върха заради коронавируса

26 Февр. 2021

Община Габрово обяви, че отменя тържествения ритуал на връх Шипка за честването на националния ни празник - 3 март. Промяната е заради епидемията от коронавирус, а препоръката е на главния държавен здравен инспектор, предаде БНР. Провеждането на организирани тържества е нецелесъобразно, посочва доц. Кунчев в отговор на запитване, оправено до Министерството на здравеопазването по повод честването.

Причината е повишаването на броя на новорегистрираните случаи на Covid-19 в страната, и традиционното струпване на много хора.

Затова организаторът на тържествата - община Габрово, обяви, че отменя предвидения църковно–военен ритуал, както и организирания транспорт за граждани.

Въпреки отмяната на ритуала на историческия връх, президентът Румен Радев, който е и главнокомандващ на българската армия, обяви, че ще се качи на Шипка. Там ще бъде и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, стана ясно от съобщение на парламента.

Ритуалът на Шипка миналата година също бе отменен заради коронакризата, която тепърва настъпваше у нас, а от 13 март беше въведено извънредно положение от парламента. И тогава на върха Румен Радев и Цвета Караянчева се срещнаха и се разиграха грозни сцени, а президентът беше обвинен, че не се съобразява с настъпващия вирус и с пандемията. Караянчева пък обяви, че се качила на върха като гражданка, а не като ръководител на най-високата институция.

Още по темата