Медия без
политическа реклама

Ресторанти и барове масово бойкотираха наложените ограничения

РЗИ глобява нарушителите, но те продължават да работят. Клиентите изобщо не се закачат

28 Яну. 2022
БГНЕС

Заведенията в София масово бойкотираха новите мерки в столицата и продължиха да работят след 22 часа снощи. Това показаха мащабните съвместни проверки на 5 институции в първия ден от влизането в сила на вечерен час и ограничение на капацитета им на работа. Заради ръста на заболелите с COVID-19 противоепидемичният щаб разпореди заведения, кина и театри - от днес трябва да работят с до 50% от капацитета си и не по-късно от 22 ч.

Четири екипа проверяващи се насочиха към различни райони на София, където има нощни заведения. Още в първото заведение в "Студентски град" беше съставен акт на управителя, съобщи БНТ. Посетителите обаче не бяха проверени и спокойно продължиха вечерята си.

Санкциите за физически лица започват от 300 лв. и стигат до 1 000 лв. От 500 лв. до 2 000 лв. са глобите за фирми.

„Институциите си вършат работата и извършват проверка. Както казахме и вчера - спазваме абсолютно всичко - работим със зелени сертификати и персоналът е ваксиниран, носят се маски. Спазени са всички норми и изисквания по заповедта, с изключение на работното време”, обясни собственикът на заведения Ричард Алибегов.

Почти всички дискотеки в Студентски град също работят. "Мерките се спазват, всичко е точно, не мисля, че има някакъв проблем които са ваксинирани да стоят в заведенията. Обаче има със сигурност хора, които не са с най-истинските сертификати, те сами решават за себе си и за околните да не ги предпазват, но тези, които са предпазени от ваксината, няма проблем - да влизат, колкото искат в такива заведения“, заявява клиент пред Нова телевизия.

„Нашите заведения работят. Разбира се, че ще подкрепим протеста на бранша, защото сме сериозно ощетени от новата заповед. Смятаме за много нередно това, което се случа, защото сме единствения ощетен бранш в момента и откакто има COVID-19. Има отлив както на персонал, така и на клиенти. Със сигурност бранша ни е един от най-ваксинираните, като първия, на когото му беше наложен зелен сертификат. Заповедта влезе за около два дни. Има пунктове за бързи тестове, които са изцяло организирани от заведенията“, заяви собственикът на два нощни клуба в София Радослав Мирчев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

заведения, глоби, мерки, ковид

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?