Медия без
политическа реклама

Рестартът на трамвай №5 се отлага за пореден път

Сроковете на ремонтите на други общински обекти също са под въпрос

Ремонтът на трасето на трамвай №5 започна през април м.г.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Ремонтът на трасето на трамвай №5 започна през април м.г.

След като Столична община няколко пъти не спази собствените си обещания за рестарт на движението по част от трасето на трамвай №5 по бул. "Цар Борис III", което се ремонтира от пролетта на 2021 г., от „Московска“ 33 очевидно решиха да си спестят нов срам и спряха да посочват конкретни срокове. Става дума за участъка от Съдебната палата до трамвайното ухо при бул. „Братя Бъкстон“. Управляващите в София първоначално твърдяха, че той ще е готов преди няколко месеца и че един от най-натоварените трамваи в столицата вече ще се движи по него. През седмицата администрацията на кмета Йорданка Фандъкова не отговори на въпроса на „Сега“ кога въпросният участък най-после ще бъде пуснат в експлоатация и каква е причината досегашните графици да не се спазят.

В началото на годината от общината твърдяха, че движението във въпросния участък ще бъде възстановено „през пролетта, най-късно през май“. През юни обаче зам.-кметът по общественото строителство инж. Ангел Джоргов обяви нов срок - краят на юни или юли. Той поясни, че причината била забавянето на различни доставки на материали за обекта. „Имаше някои изоставяния, свързани с доставки, тъй като знаете, че в последно време и те се затрудниха – къде от пандемията, къде от войната в Украйна. В края на юни или началото на юли ще бъде готов и релсовият път, и контактната мрежа. Надяваме се след това да отиваме към въвеждане в експлоатация“, каза Джоргов. Този срок също не бе спазен, а в момента информационна табела по трасето уведомява, че заради реконструкцията временната организация на движението ще се запази до 15 август. Тази дата също вече отмина, без на обекта да се е променило нещо съществено.

От Столична община се оправдават, че срокът за откриването на първия етап – от Съдебната палата до бул. „Братя Бъкстон“, бил „изкуствен“, тъй като такъв нямало заложен в договора с изпълнителя. В същото време от „Московска“ 33 сами признават, че трамвай №5 е ключов за придвижването в града и че затова движението по него трябва да се възстанови максимално бързо. Съгласно контракта с фирма ВДХ АД срокът за рестарта на линията от „Руски паметник“ до Княжево е до 730 календарни дни – точно 2 години, след откриването на обекта. Строителната площадка бе открита през април м.г., което означава, че краят би трябвало да е през април 2023 г. По всичко личи обаче, че този срок също няма да бъде спазен. Гражданската организация „Спаси София“ нееднократно алармира, че ВДХ трупа сериозно изоставане, което трудно ще бъде наваксано. Според нея в ремонта участват твърде малко работници. Столична община обаче настоява, че изоставането ще бъде наваксано през оставащите месеци. 

Както „Сега“ писа, договорът за реконструкция на релсовия път по "Цар Борис III" бе сключен през януари 2021 г. и е на стойност 40 534 831 лв. без ДДС. От фирмените регистри се вижда, че реален собственик на ВДХ е бившият шеф в АПИ Велико Желев.   

 

Други обекти

Вече се появяват опасения и дали Столична община ще спази заложения от самата нея график за предаването на друг ключов обект – тунела към ж.к. „Люлин“. Ремонтът там започна на 21 юли и според информация от градската управа трябва да приключи през февруари догодина. За тази есен е обещано възстановяване на движението на трамвай №8, който в момента е заместен от временна автобусна линия. През седмицата Фандъкова каза, че на този етап не знае кога ще се възобнови движението на трамвай №8, но „със сигурност ще е след няколко месеца“. Както „Сега“ писа, изпълнител на ремонта на тунела е консорциумът "Люлин Груп", в който основен участник е добре познатата на софиянци компания "Джи Пи Груп". Сумата, която те ще платят за рехабилитацията на съоръжението, е почти 12,7 млн. лв. без ДДС.

 

В центъра

Не по-късно от 10 септември пък трябва да приключи ремонтът по бул. „Цар Освободител“ между бул. „Васил Левски“ и ул. „15-ти ноември“ и по ул. „Московска“ между бул. „Васил Левски“ и ул. „Дунав“. Той включва пренареждане на жълтите павета, подмяна на плочките по тротоарите, осветлението, извършване на канализационни дейности, както и облагородяване на зелените площи. Реконструкцията е част от глобалното преустройство на Зона 4 на софийския център, в която попада и площадът около храм-паметника „Александър Невски“. Строителството се извършва от друга добре известна фирма – „Трейс Груп“. Общият бюджет за ремонта на Зона 4 е 14,2 млн. лв. без ДДС.  

До 25 септември трябва да приключи полагането на нова настилка по части от улиците „Цар Иван Шишман“ и „6-ти септември“. На първата се работи в отсечката от ул. „Ген. Паренсов“ до ул. „Ген. Гурко“, включително кръстовището с ул. „Юри Венелин“. По „6-ти септември“ се ремонтира участъкът от ул. „Иван Вазов“ до ул. „Славянска“. За последно ул. „Цар Иван Шишман“ беше затворена за ремонт през миналата година. Тогава беше сменена подземната инфраструктура – топлопроводи и ВиК. После беше поставен временен асфалт, който сега се разбива и ще бъде заместен с павета. Целта е улицата да се ремонтира до площад "Народно събрание". Изпълнител на дейностите е „Парсек Груп“ ЕООД. Офертата на компанията бе на стойност 5,348 млн. лв. без ДДС, докато прогнозната стойност на общината за ремонта е 5 430 883 лв. без ДДС.

 

По вътрешния градски ринг

Без обявен краен срок на 15 август започна изграждането и разширение на 600 метра по ул. “Филип Кутев“ от ул. “Атанас Дуков“ до ул. “Сребърна“. Успоредно с това ще се извърши и корекция на река Драгалевска и реконструкция на мостово съоръжение. “Филип Кутев“ заедно с бул. “Тодор Каблешков“ са част от изграждането на вътрешния градски ринг, който свързва бул. „България“ и бул. „Симеоновско шосе“. Обновяването на улицата започна през 2019 г. с първия участък от бул. "Черни връх" до ул. "Атанас Дуков". Сега проектът предвижда следващата отсечка до ул. "Могилата" да има две пътни платна, тротоари и LED улични осветителни тела. Ще бъде продължен и водопроводът до ул. "Сребърна". Ще се направят ново отводняване, канали, тръбна и ел. мрежи, както и реконструкция на съществуващ газопровод, обещават от общината.

 

На входа на София

С месец вече бе удължен срокът за приключването на ремонта и разширението на 660 метра от бул. „Ломско шосе“ от кръговото кръстовище при едноименната метростанция до ул. 107 в ж.к. "Обеля". При старта на дейностите през юни кметът Фандъкова съобщи, че те ще продължат до края на октомври. Няколко дни по-късно тя се поправи, че обектът ще е готов до края на ноември. Проектът предвижда разширение на булеварда с по две пътни платна по 10,5 м. Освен това ще се реконструират инженерните мрежи, ще се изгради ново улично осветление и ще бъдат засадени над 70 нови дървета.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата