Медия без
политическа реклама

Ремонтът на театър "София" сбъдва страховете за лошо качество

Граждани поискаха Столична община да спре строителните дейности и да преработи проекта

25 Юли 2022

Ремонтът на общинския театър „София“ започна едва преди дни, но вече потвърждава предварителните опасения, че след неговия край още една ценна сграда в столицата ще загуби автентичния си вид. Строителите унищожиха с къртачи голяма част от оригиналната каменна облицовка на фасадата, като предстои тя да бъде премахната изцяло. Пред сградата днес се събраха граждани, които поискаха къртенето да спре и да се преосмисли начинът, по който театър „София“ се реконструира. Те протестираха и срещу унищожаването на интериора, части от който са изхвърлени пред общинската сграда.

„Това са едни прекрасни дървени ламперии и гипсови тавани, които бяха впечатляващи, но най-вероятно вече никога няма да видим отново. Този театър беше един от най-добрите примери за следвоенен архитектурен модернизъм. Сградата наистина е трябвало досега да има статут на паметник на културата, но няма такъв. За съжаление, за пореден път се убеждаваме, че не пазим и не обичаме традициите“, заяви по БНТ Надежда Розева, която е един от организаторите на протеста.

Заместник-кметът на София по общественото строителство инж. Ангел Джоргов отговори, че след поставянето на изолация по сградата оригиналната облицовка ще бъде заменена с камък в същия цвят. Джоргов повтори твърденията на Столична община, че след строителните работи „сградата на театъра ще запази автентичния си вид“.

„Автентичният вид на сградата е този, който все още може да се види в момента. Проектът предвижда оригиналният шуплест варовик да бъде изкъртен и да се замени с материал, който няма нищо общо с оригиналния- нито като цвят, нито като текстура, нито като растер на фасадата. Да не говорим, че ценността на сградата не е само материала, а е съвкупността от онези елементи, които правят театър „София“ това, което е“, репликира друг участник в протеста.

„Правили сме допълнителна експертиза. Част от камъка е в лошо състояние, напукан е и е отлепен. Важно е да се каже, че барелефите по фасадата няма да бъдат пипани и само ще бъдат почистени. А отвътре се предвижда основен ремонт и монтаж на ново оборуднане“, продължи инж. Джоргов. Той каза още, че ремонтът вече е започнал и че нищо по плана за него няма да се променя. Според проекта театърът трябва да отвори отново до края на 2023 г.

Против начина, по който администрацията в София започна ремонта на театъра се обяви и гражданската организация „Спаси София“. „Фасадата на театър София бе унищожена въпреки обещанията на Столична община, че тя ща бъде запазена. Емблематичната варовикова фасада се разрушава с къртач, за да се постави топлоизолация и да се “усвоят” поредните средства! Независимо от всички разговори, експертни оценки и становища, които предоставихме на столичната администрация, отчитането на безполезна дейност се оказа далеч по-важно от архитектурната стойност на сградата! Освен фасадата интериорът също отива в историята! Оригиналните тавани и настилки са премахнати, а за тях ще си спомняме само от снимките. Град, който не пази архитектурното си минало и няма градоустройствена визия за бъдещето - това са резултатите от 15 години управление на ГЕРБ! Време е за оставки и ново управление на София!“, написаха от „Спаси София“ във „Фейсбук“.

В подкрепа на започналия ремонт за пореден път се изказа директорът на театър „София“ Ириней Константинов. „Едва ли някой друг от тук присъстващите изпитва по-голям сантимент от мен. Свързан съм с този театър от близо 40 г. Той не е ремонтиран от откриването си (театърът е завършен през 1979 г. – б.р.). Ние работехме при ужасни условия“, коментира той.

Проектът за ремонт на театъра е на стойност 10 млн. лв., които са осигурени по европейската програма "Региони в растеж 2014-2020 г." и от  бюджета на Столична община. Той бе одобрен от Столичния общински съвет през юни 2021 г. по предложение на зам.-кмета по културата Мирослав Боршош. Първоначално идеята бе след ремонта каменната облицовка да се замени с високопресован ламинат. След обществен натиск общината бе принудена да се откаже от това си намерение и да преработи част от проекта. Изпълнител на дейностите е консорциумът ДЗЗД "Про Енерджи груп". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата