Медия без
политическа реклама

Ремонти за милиони в "Топлофикация-София" се правели от жената на шефа

Групата на ПП/ДБ/СС поиска незабавната оставка на Александър Александров

06 Юни 2024Обновена
Александър Александров е изпълнителен директор на "Топлофикация-София" от 2019 г.
Александър Александров е изпълнителен директор на "Топлофикация-София" от 2019 г.

Изпълнителнителният директор на столичната общинска фирма "Топлофикация" Александър Александров е подписвал договори за ремонти и други дейности в управляваното от него дружество, които след това са се изпълнявали от фирма на жената, с която той живее на семейни начала, въпреки че дейностите са били възлагани на други компании. Те обаче впоследствие превъзлагали изпълнението на "СП констръкшън", собственост на Светлана Тодорова Пашалийска. В имуществената декларация на Александров, която той подписва като шеф на общинско дружество, името на Пашалийска фигурира като жената, с която той живее във фактическо съжителство.     

Информацията за превъзлагането на дейности от спечелилите процедурите на "Топлофикация-София" юридически лица на фирмата на Пашалийска изнесе лидерът на "Спаси София" Борис Бонев. Александров бе избран за директор на дружеството в мандата на миналия общински съвет по предложение и с гласовете на ГЕРБ, които имаха мнозинство в коалиция с ВМРО-"Атака".

Бонев даде конкретен пример с договор от октомври 2020 г. за 5 млн. лв. за реконструкцията на топломагистрала в район "Връбница", сключен с консорциума "Монтажи-ДЛВ". Обединението е създадено специално за участие в търга на "Топлофикация-София". Впоследствие обаче с допълнително споразумение между "Монтажи Ко" и "СП констръкшън" дейностите са превъзложени на фирмата на Пашалийска, поясни Бонев. Той обърна внимание и на втората фирма в консорциума - ДЛВ, за която е обществено достояние, че е свързана с бившия общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Лидерът на "Спаси София" изчисли, че около 80 на сто от договорите по обществените поръчки на "Топлофикация-София" са сключени с ДЛВ. Във времената на Йорданка Фандъкова същото дружество печелеше и други строителни обекти в Столична община. 

Бонев посочи още, че превъзлагане към "СП констръкшън" са правени през всички години, откакто Александров управлява "Топлофикация-София", като изчисли, че общата стойност е за "десетки милиони лева". Общинският съветник съобщи, че Пашалийска е изпълнявала дейности за общинската компания и с друга фирма- "Булкар рентал енд лоджистик". Договорът е за превоз на смазочни материали и е бил спечелен от КМС ЕАД, но впоследствие е изпълнен от "Булкар рентал енд лоджистик". Фирми на Пашалийска обслужвали "Топлофикация-София" и при доставката на материали и консумативи, за ремонт на котели и др., съобщи още Бонев.       

Шефът на групата на ПП/ДБ/"Спаси София" обяви, че той и колегите му са успели да проверят част от договорите на Александров и че подготвят сигнали до прокуратурата, КПКОНПИ, АДФИ и НАП. От групата на ПП/ДБ/СС поискаха незабавната оставка на Александров и спешно провеждане на нов конкурс за ръководство на "Топлофикация-София". "Очевидно е, че на практика няма обществена поръчка в това дружество, в която да се заровиш и да не установиш тежки нарушения, семейни връзки, корупция, нагласени поръчки, връзки с бизнесмени като Орлин Алексиев и други близки до ГЕРБ. Няма как тази ситуация да продължи по същия начин", коментира Бонев. 

"Нямаме доказателства, но служители на "Топлофикация-София" твърдят, че Александър Александров демонстрира много висок стандарт на живот с автомобилен парк за над 2 млн. лева и е парадирал с близост до собственика на фирма ДЛВ, бил гост на яхтата му и други. Такива хора трябва да изхвърчат от подобни позиции", допълни още лидерът на "Спаси София". Както е известно, принципал на общинските дружества е СОС, който провежда процедури за избор на управителните съвети и на директорите на тези фирми.

Общински съветници от ГЕРБ коментираха по типичния за тях начин изнесените данни. Прошко Прошков заяви, че призовава Борис Бонев да внесе сигнали в прокуратурата и останалите контролни институции. "Още преди няколко месеца сме заявили на колегите в СОС, че има нужда от разглеждане на абсолютно всички ръководства на общински дружества, промяна на ръководства, дори с временни. Нека да огледаме имената и да вървим към промяна. Ако г-н Бонев има данни и документи, има нашата подкрепа да сезира всички институции", каза още Прошков. Той поясни, че при тяхното управление не е имало сигнали за незаконни действия в "Топлофикация-София". 

 

ОТГОВОР

От "Топлофикация" разпространиха съобщение, с което се отрича, че изброените фирми са подизпълнители в обществени поръчки на дружеството. "Категорично не отговарят на истината твърденията, разпространени от общински съветници от ПП-ДБ-СС, за участие на цитираните фирми като подизпълнители в обществени поръчки на „Топлофикация София“ ЕАД.  Като възложител дружеството възлага изпълнението на различните дейности при стриктно прилагане на разпоредбите на Закона за обществените поръчки и правилника за прилагането на ЗОП. Сключените договори, включително и тези с подизпълнители, се публикуват в профила на купувача на „Топлофикация София“ ЕАД в Информационната система на Агенцията за обществени поръчки. В архива на договорите, сключени в периода от 01.01.2022 г. до 15.04.2024 г., няма обявени подизпълнители съгласно чл. 66 от ЗОП с наименования: „СП КОНСТРЪКШЪН“ ЕООД и „БУЛГАРКАР РЕНТАЛ ЕНД ЛОГИСТИК“ ЕООД. Няма и предоставени договори или други документи за наеманото им. Важно е да се знае, че по цитираните възлагания в последните месеци беше направена проверка от разследващите органи, на които „Топлофикация София“ ЕАД е предоставила цялата необходима информация. След като дружеството бъде информирано за резултата от проверката, ще предостави решението и на принципала Столичен общински съвет", се казва в съобщението.

 

ОТВЕТНО ОБВИНЕНИЕ

От ГЕРБ изнесоха данни за сключени договори между зам.кмета по финансите Иван Василев и секретаря на Столична община Адриана Попова и семейната фирма на кмета на район "Слатина" Георги Илиев и на жена му Мила Илиева за отпечатване на предизборни материали. Георги Илиев е втори мандат кмет на "Слатина" от листата на "Демократична България".

Дружеството се казва "Севън стар Ес Пи Ю", а контрактите между Столична община и него са на обща стойност над 30 000 лв., съобщи общинският съветник Антон Хекимян. Той поясни, че единият договор е за отпечатване на изборни книжа за парламентарните избори - избирателни списъци и други материали, свързани с работата на изборните секции, а другият е за същите материали за европейския вот. "Питаме кмета Васил Терзиев и заместника му Василев дали това беше единствената фирма, която е можела да отпечати предизборни материали?", зададе въпрос Хекимян. 

Кметът на "Слатина" Георги Илиев отговори, че договорът е сключен с бившата му съпруга, която управлява фирмата. "Доколкото разбрах от бившата ми съпруга, са подписани два договора с обща максимална стойност до 30 000 лв. Материалите са произведени, а крайната им стойност е 16 594,13 лв.", съобщи Илиев във "Фейсбук".  

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата