Медия без
политическа реклама

Разследващ журналист беше арестуван в Харманли

Подозирам, че съм попрекалил с критиките към МВР и ГЕРБ, каза Иван Атанасов

15 Март 2023Обновена
Иван Атанасов
Zaistinata.com
Иван Атанасов

Разследващият журналист от Харманли Иван Атанасов е бил задържан във вторник, съобщи сайтът "За истината". Според информацията той е арестуван по анонимен сигнал за притежание на старинни монети и предмети, носещи белези на културно-исторически ценности. Атанасов е издател на сайта "Сакар нюз" и автор в "За истината".

Полицията е задържала журналиста около 11:00 ч. вчера, засега за 24 часа. (По-дълго задържане може да нареди прокурор, ако повдигне обвинение, а над 72 часа в ареста може да разреши само съд.) Според "За истината" служителите на МВР и ГДБОП са влезли в дома на Иван Атанасов без заповед за обиск. След това пък без съдебно решение е бил извършен обиск и в офиса на "Сакар нюз". Иззети са предмети от личната колекция на Атанасов, за които той твърди, че не са укривани и са били изложени в редакцията.

Според Димитър Аврамов, адвокат на задържания журналист, липсват основания за 24-часовото задържане, тъй като Атанасов е със съвършено чисто съдебно минало. "Сега" също разговоря с Аврамов. Той каза само, че в 11 ч. днес клиентът му е освободен с изтичането на 24-те часа, но не е оторизиран  да коментира случая. Срокът за обжалването на заповедта за задържане е 14 дни и тепърва ще преценяват дали да я атакуват в съда. 

През последните месеци Иван Атанасов публикува в "За истината" серия материали, свързани работата на кметовете и местните администрации в Харманли, Тополовград и Свиленград. След разкрит от него конфликт на интереси в края на м.г. беше уволнена съдията по вписванията Таня Станкова, дъщеря на депутата от ГЕРБ Георги Станков.

Атанасов публикува и смущаващи факти около търгове за възлагане на обществени поръчки и фактическо изпиране на стотици хиляди евро при залавянето им на граничните пунктове с Турция.

Според "За истината", през последните седмици Иван Атанасов е работил върху сигнали за подготвяна търговия с гласове преди изборите на 2 април.

Отговорът на МВР

Потърсени за информация и коментар по случая, от МВР отговориха на "Сега", че са получили сигнал от оперативен източник за голямо количество антични предмети, придобити чрез незаконни археологически разкопки или закупени от иманяри от три лица, които се подготвят да ги укрият и в последствие да ги продадат.

"В рамките на работата по сигнала на 14 март 2023 г. двама служители на ГДБОП, съвместно с четирима служители на ОДМВР - Хасково, са посетили домашните адреси на тримата, с цел проверка на получената информация. На адрес в Харманли е установен единият от мъжете, визирани в сигнала. На въпрос дали притежава предмети, забранени от закона или неидентифицирани археологически обекти, той е отговорил утвърдително. При последващи процесуални действия са намерени и иззети предмети с белези на културно-исторически ценности - 102 монети, 4 обеци, 2 пръстена, връх на стрела, 2 металотърсача и 222 артикула със запазена марка. Служителите, заедно с проверявания, са посетили офиса му, където са намерени и иззети още 64 монети, 38 върхове на стрели, копия и фигурки, фибула, 2 пръстена, 3 кръста и игла", се казва в отговора на МВР.

Министерството допълва, че през цялото време на извършване на действията по разследване проверяваният не е заявявал, че има надлежно разрешение за регистрация и притежание на частна колекция от антични предмети, не е представил никакъв документ за законното притежаване на предметите.

"При проверка в регистър на частни колекционери, регистрирани до 2016 година в регионалните музеи в България, той не е установен като колекционер. Извършена справка в Регионалния исторически музей в Хасково е установила, че същият не е регистриран като частен колекционер", се казва още в отговора.

Атанасов: Подозирам, че съм попрекалил с критиките

Пред "Сега" Атанасов, вече на свобода, коментира, че е оказал пълно съдействие на служителите на ГДБОП, които са дошли в дома му, а след това са настояли да претърсят и офиса му в редакцията. Тези действия са извършени в условията на неотложност, без съдебно разрешение. То обаче трябва да бъде дадено в последствие.

Точно защото е съдействал изцяло Атанасов недоумява какво е наложило да бъде задържан за 24 часа. Той беше категоричен, че ще използва всички правни възможности, за да се защити.

Атанасов разказа, че е работил по сигнал, че местен тартор ще води групи хора в МВР, за да им бъдат вадени лични карти, вероятно за предстоящите избори. "Подозирам, че съм попрекалил с критиките към ГЕРБ и МВР", посочи журналистът. В момента той води и дело срещу ДАНС за достъп до информация.

По думите му има документи  за откритите металотърсачи. Колкото до монетите, според него те са на стойност не повече от 50 лв. и още не е изтекъл 7-дневният срок от намирането му до предаването им в музея.

Прокуратурата: Тече разследване, няма повдигнати обвинения

Прокуратурата реагира на журналистическите въпроси едва в късния следобед днес, като изпрати прессъобщение. В него се разказва, че в условията на неотложност вчера в Харманли при специализирана полицейска операция са били извършени претърсвания и изземвания на два адреса - частен имот и офис, ползвани от И.А. Там са били намерени и иззети 2 металдетектори, множество монети, предмети, обеци и пръстени, имащи белезите на археологически обекти по Закона за културното наследство и дрехи, носещи знаци на защитени търговски марки, за чието използване притежателят им е нямал разрешение.

Започнало е разследване по три текста от Наказателния кодекс - за незаконно държане на металдетекторите, за държане на нерегистрирани археологически обекти и за използване в търговска дейност на стоки, носещи знаци на защитени търговски марки, без съгласието на притежателите на изключителните права.

На 14 март в условията на неотложност при същата специализираната полицейска операция са били извършени претърсвания и изземвания и в друг частен имот в Харманли, обитаван от Я.Д, обяснява още държавното обвинение. И по този случай е образувано досъдебно производство. В жилището са намерени четири металодетектора, археологически обекти и 586 кутии цигари без бандерол.

Окръжната прокуратура в Хасково и в двата случая е уведомена за следствените действия след приключването им от разследващ полицай. 

"В хода на разследването, и по първия и по втория случай, няма привлечени към наказателна отговорност лица и съответно взета мярка за неотклонение или за процесуална принуда. По досъдебните производства предстоят множество следствени действия. След събирането на всички доказателства ще бъде извършена преценка за наличието на основанията на закона за ангажиране на наказателна отговорност", завършва съобщението.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата