Медия без
политическа реклама

Разпръсната отрова в столичен квартал уби 5 кучета

"Може би трябва да пострада някое дете, за да се задейства ясна процедура от полицията", заявиха от фондация "Четири лапи"

19 Май 2021
Нова телевизия
Пострадали собственици на кучета показват плик с кремвирш, който е напълнен с бяло вещество.

Пет кучета починаха само в рамките на часове, след като са били отровени в столичния квартал "Манастирски ливади", съобщи "Нова телевизия". Те са яли от разпръснати по улицата кремвирши, напълнени с неизвестно до момента бяло вещество. Стопаните на животните твърдят, че отровата е била толкова силна, че кучетата умрели за минути. 

"Дъщеря ми изведе кучето, за да го разходи в градинката. След като се прибират, животното явно е взело от това нещо под един храст и 100 метра по-надолу пада на тротоара в безпомощно състояние. Тресе го, с пяна на устата, кръв и не може да диша. На две преки от нас има клиника, веднага отидох, там казаха, че е отровено, да бързам за централна ветеринарна, защото само там имат системи за реанимация, но не успях да стигна дотам навреме", обясни потърпевш, чийто домашен любимец е бил отровен", разказа потърпевш.

Подаден е сигнал до телефон 112, но им е било заявено, че няма какво да се направи, след като липсва установен извършител.

"Хората са постъпили правилно, като веднага са подали сигнал. Ако наистина отровата е стрихнин, която е забранена в ЕС, това е изключително опасно, и за хората. Полицията има разписана от 2014 г. процедура за незабавно реагиране при такива случаи. Тя очевидно не е спазена от човека, получил сигнала. Може би, трябва да пострада някое дете, за да се задействат най-накрая от полицията и да разработят много ясна процедура и тя да се спазва”, коментира Явор Гечев от фондация "Четири лапи". В момента процедурата предвижда веднага на мястото да бъде изпратен полицейски екип, който да направи оглед. Тогава се преценява дали да се повика ветеринар и да се вземе проба.

 

 

Още по темата