Медия без
политическа реклама

Рашков: Разследването за “Хемус“ ще промени парламентарни групи

11 Дек. 2021
Илияна Кирилова

 

 

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който запазва поста си и в бъдещия кабинет, обяви, че разследването на строежа на автомагистрала "Хемус" може да доведе дори до промени в състава на парламентарни групи. 

"Ще продължим да работим упорито. Включително днес работим върху разследването на АМ "Хемус". Струва ми се, че това ще доведе до някои промени в бъдеще. Надявам се да постигнем необходимите резултати, които следват от фактите, които сме установили. Тези промени ще се отнасят и за състава на някои от парламентарните групи“, заяви заканително той пред журналисти в парламента, след като Кирил Петков представи членовете на новия кабинет. Рашков не уточни нито кои парламентарни групи има предвид, нито кои конкретни лица.

На няколко пъти той споменава лидер на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, както и бившите строителни министри Николай Нанков и Петя Аврамова, покрай разследването на строежа на магистрала "Хемус". 

"Ще помогнем на Борисов да си спомни къде са отишли тези милиони левове на българските данъкоплатци ... Ние очакваме от Борисов, очакваме от бившите министри Нанков и Аврамова все пак да ни съдействат", обяви преди 2 дни в предаването (О)позиция на "Сега" Рашков по темата за разследването на строителството на магистралата, провеждано от МВР.

 

Прокуратурата сама е осуетила разследването на историята с кюлчетата и пачките в чекмеджето на вече бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов". Това каза в предаването (О)позиция на "Сега" служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков.

В четвъртък Бойко Рашков излезе на парламентарната трибуна с папка в ръце и започна да я отваря и да размахва  листове, в които, по думите му, се съдържат доказателства за "уж строежа на магистрала "Хемус" по времето на Борисов, Николай Нанков и Петя Аврамова. 

"Трябва да се постави въпросът на бившия министър Николай Нанков и бившата министърка Петя Аврамова продължават ли все още да поддържат критичния тон към сегашното ръководство на МРРБ, или не? Попитайте тези, които след наши подобни изяви, правят пресконференции, на които използват нецензурни изрази, да не кажа обидни, но не дават отговори на въпросите. Питайте го този човек, бившия министър-председател, какво ще каже за тази схема сега! Къде са тези пари? Той има ли някакво участие като управленец в тази порочна схема ? Знаел ли е за нея, все пак ?", заяви пред журналисти преди половин месец пак Рашков. 

Самите Нанков и Аврамова бяха разпитани преди месец в Главна дирекция "Национална полиция". На излизане те коментираха, че пари от строежа на "Хемус" не са отклонявани. Техният адвокат пък заяви, че доказателствата за твърденията срещу бившите министри са "едно хвърчащо листче". 

"Поводът да бъдат призовани двамата бивши министри е, че от тях е зависел строежът на магистралата и се очаква да дадат обяснения за строителните книжа и как държавата е упражнявала контрол върху строителството", обясни тогава Рашков. И допълни, че магистралата е трасирана през мочурища и свлачища и по тази причина сега трябва да се правят промени в трасето й.

 

Двама бивши регионални министри от ГЕРБ - Петя Аврамова и Николай Нанков, ще бъдат призовани за разпит в МВР във връзка със строежа на магистрала "Хемус". Това каза пред "Сега" вътрешният министър Бойко Рашков. Той поясни, че от полицията зависи кога ще са разпитите.
Изправени сме пред една пирамида, която строи магистрала на зелено.

 

млн. лв. получени за Лот 5 на магистрала "Хемус", са изтеглени само за ден от банка без предварителна заявка, в сакове и чували. Това съобщи на брифинг, посветен на полицейските разкрития около строежа на магистрала "Хемус", главният секретар на МВР Петър Тодоров.

 

Още по темата