Медия без
политическа реклама

Рашков: Разследва се престъпна група за подкупи в община Варна

МВР чака специализираната прокуратурата да даде указания по делото, съобщи вътрешният министър

28 Яну. 2022
БГНЕС

Специализираната прокуратура наблюдава разследване срещу организирана престъпна група с участието на длъжностни лица в община Варна, съобщи пред депутати вътрешният министър Бойко Рашков. Той отговори на въпрос на Цончо Ганев от "Възраждане", който съобщи, че през 2019 г. в качеството му на общински съветник в община Варна му е станало известно за злоупотреби в дирекция "Местни данъци и такси". По негови думи служителите там са променяли основни показатели, като конструкция, година на построяване, разположение на строителните граници, за да манипулират данъчните оценки на имотите. Също така неправомерно са издавани сертификати за енергийна ефективност, твърди Ганев. Затова той попита какво е направено по този случай.

В отговора си вътрешният министър потвърди, че през 2019 г. е започнало разследване от МВР-Варна, като данните били, че са получавани и разпределяни облаги, с които е ощетен бюджета в особено големи размери. Материалите са били изпратени в Специализираната прокуратура, където е образувано досъдебно производство, че от януари 2016 г. длъжностно лице е ръководило и участвало в организирана престъпна група. По делото са извършени експертизи, множество разпити, приобщени са и документи. И до момента обаче не са постъпили указания от наблюдаващия прокурор, съобщи Рашков.

Депутатът от "Продължаваме промяната" Атанас Михнев поиска вътрешния министър да обясни действията на полицията по време на протеста на "Възраждане" от 12 януари и колко според него са били участниците в него. Рашков отговори, че по наблюдения на полицията се смята, че са присъствали около 4-5 хил. души. По негови думи служителите на реда са искали да покажат на гражданите, че не са техен враг, заради което не носели щитове и други предпазни средства. Пострадали са 11 души при сблъсъците между полицията и протестиращите. Двама са задържаните, като в автомобила на едно от лицата са открити бойни патрони. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата