Медия без
политическа реклама

Рашков: И фалшива банкнота в чекмедже е престъпление

Разследването срещу 9-имата обвинени за източените милиони от магистрала "Хемус" е приключено, но се държи на трупчета, твърди още той

26 Март 2023
БГНЕС
Бойко Рашков

Нямам никаква представа защо главният прокурор Иван Гешев и бившият премиер Бойко Борисов се радват, че една от банкнотите в чекмеджето била фалшива, след като това също е престъпление по смисъла на българския Наказателен кодекс. Това обяви в интервю по Нова тв бившият вътрешен министър Бойко Рашков. 

"Не виждам нищо радостно в това, ако някой притежава фалшифицирана банкнота. Това означава, че може да пусне в обръщение фалшива банкнота ... Аз видях на тв екрана добре структурирани пачки банкноти", обяви Рашков. Той припомни, че наскоро от антикорупционния фонд са обявили, че една чужда банка е дала да се разбере, че има и истински банкноти. Друга чужда институция пък посочила, че има и неистински.

Истински са поне част от банкнотите от прословутото чекмедже с пачките и кюлчетата от снимките с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Това се разбира от постановление на Софийската градска прокуратура, цитирано от Антикорупционния фонд (АКФ).

“И в единия, и в другия случай стои въпросът какво правят тези пачки в чекмеджето в спалнята”, коментира още Рашков.

Наскоро Борисов случайно се издаде в интервю за Би Ти Ви, че знае повече от публично известното за разследването за пачките и кюлчетата в чекмеджето. Той дори се позова на главния прокурор Иван Гешев, който обаче не беше съобщавал подобна информация. "А той (Гешев) каза и още нещо - че от френската банка от съдия-следовател дошло, че едната банкнота не е истинска. Да съм се притеснявал, че държа фалшиви евро в чекмеджето ли?", каза Борисов на въпрос дали се притеснява за разследването. 

Главният прокурор Иван Гешев изобщо не се интересува откъде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е получил вътрешна информация по разследването срещу него за кюлчетата и пачките в чекмеджето. Това стана ясно от интервю на Гешев в предаването "Панорама" по БНТ.

Всъщност главният прокурор каза нещо съвсем различно пред "Капитал". "Ако говорим за тези снимки, които могат да представляват банкноти, са запитани конкретните банки, които би трябвало да са ги емитирали. И отговорът на една европейска банка казва, че такава банкнота не съществува", заяви Гешев през октомври м.г. На въпрос по-късно откъде Борисов знае, че запитаната банка е френска, Гешев отговори: "По този въпрос трябва да питате Борисов, аз не съм г-н Борисов тука срещу вас".

И до момента не е известно да има разследване срещу Борисов нито за фалшива банкнота, нито за истинска, както и за това откъде знае вътрешна за прокуратурата информация, че точно френска банка е обявила за неистинското евро.

Действията на българското правителството за справяне с корупцията и незачитане на човешките права са "недостатъчни". Това е записано в новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права в частта, посветена на България.

Рашков коментира и доклада на Държавния департамент на САЩ, където се дава пример с незаконния арест на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, който стана по негово време. "Тълкувам американския доклад, в който Борисов е посочен като жертва на незаконен арест, като противоречие от страна на службата, която отговаря за незаконните активи и ги санкционира, а именно Закона “Магнитски“. Противоречието е в това, че специалистите от тази комисия са приели, че лице, което е в списъка „Магнитски“, а именно Владислав Горанов, както и неговият ръководител Бойко Борисов са незаконосъобразно арестувани",  обяви Рашков в студиото на „На фокус“ по Нова тв.

В същото време направи впечатление, че Рашков се дистанцира от ареста на Борисов, като обяви, че в България не задържа министърът, а го правят службите.

Стотици милиони от авансово платените средства за строителството на АМ "Хемус" са били източени за покупката на луксозни хотелски комплекси и под формата на дивиденти в лични сметки в Обединените арабски емирства.

Бившият вътрешен министър заяви и, че едното разследване по делото за източените милиони от строителството на АМ "Хемус", по което има 9 обвиняеми, вече е приключило. Прокуратурата обаче го държала на трупчета и не си изпълнявала задълженията да го приключи. 

 

Още по темата