Quantcast

Медия без
политическа реклама

Рашков: Парите за ”Хемус” са отишли в луксозни хотели и сметки в ОАЕ

Строителните фирми вече са изхарчели стотиците милиони от магистралата

09 Юни 2022
Вилното селище, което се строи с пари от "Хемус".

Стотици милиони от авансово платените средства за строителството на АМ "Хемус" са били източени за покупката на луксозни хотелски комплекси и под формата на дивиденти в лични сметки в Обединените арабски емирства. Това е установило разследването за изграждането на магистралата, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков пред журналисти.

Установено е, че държавното дружество "Автомагистрали" е превела авансово 84 млн. лева на дружество за наем на механизация и материали за строителството на лот 8, за който все още дори няма изготвен устройствен план. При постъпването на тези средства същата фирма е закупила имот в центъра на София за 27 млн. Към настоящия момент този парцел се застроява, докато на лот 8 няма дейност за 1 ст, коментира Рашков. 

Друго дружество е получило авансово над 14 млн. лева. После 900 000 лв. са преведени лично на собствениците с основание дивидент. Около 6 млн. лева пък са пренасочени към контролирани от същия собственик дружества. Подобна схема е осъществена и от трета фирма, която е получила авансово над 20 млн. лева. Парите след това са отишли към лична сметка на физическо лице с основание "договор". Няколко месеца след това дружеството прекратява дейността си. Събрани са също доказателства, че с около 30 млн. лева от парите за "Хемус" е изплащан дивидент, който после е превеждан по лични сметки в Обединените арабски емирства.

Установено е още, че за единия от лотовете на магистралата са преведени авансово 84 млн. лева на търговско дружество по сключен договор за нем на механизация и доставка на материали. "Прави впечатление, че няма договор за строителство. Кой ще поеме утре гаранция за качество? По нашите магистрали има строители под прикритие, не знаем кои са", коментира Рашков. Дружеството от своя страна пренасочва част от тази сума към банкова сметка към друго дружество, което после превежда парите към 5 други фирми на лица с нисък социален статус. "По оперативна информация те се контролират от едно и също лице", уточни министърът. По негови думи общо над 50 млн. лева са били изтеглени в последствие на каса в банката от упълномощено лице.

Разследването също така е разкрило, че дружество, което е получило авансово над 14 млн. лева, е превело сумата на друга фирма, която изгражда луксозно вилно селище. По оперативна информация двете дружества се контролират от едно и също лице. МВР показаха и снимки на вилното селище.

 

ПРЕСТЪПНОСТ

 

„Отчитаме намаляване на престъпността с 5% за последните пет месеца спрямо същия период на миналата година. С 4 пункта повече е разкриваемостта на престъпленията”. Това заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров на отчет за работата и реформите в МВР.

По отношение на някои видове престъпления - като търговия с наркотици и кражби - разкриваемостта е със съответно 10 и 6 на сто по-висока. "По отношение на кражбите на автомобили - имаме повишаване на тези престъпления и нашите усилия са насочени в този сегмент на конвенционалната престъпност. За целта проведохме няколко специализирани акции, след които имаме над 10 досъдебни производства", посочи главният секретар. 

 

МИГРАЦИЯ

 

Тодоров отчете над 38 000 опита за незаконно преминаване на границата от началото на годината. Този процес ескалира през април и най-видимо на границата с Турция, каза главният секретар. Така местата за задържане в Дирекция "Миграция" са били пълни над 100 процента. Затова е и задействан извънреден план за действие. На границата са изпратени вече и военни. Миграционният натиск е овладян и заетостта в домовете на дирекция „Миграция“ вече е около 20 процента. 

От началото на войната в Украйна у нас са влезли над 314 000 украински граждани, напусналите са над 235 000.  В момента у нас има малко над 78 000 украински граждани, посочи Тодоров, цитиран от БТА. Той отчете, че за кратко време МВР е изградило работни места за обработка на документите на пристигащите от войната. В този процес са участвали над 1700 служители. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Събраните доказателства по делото за пране на пари от строителството на АМ "Хемус" сочат, че е налице добре организирана и планирана схема, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции.
Разследващите още не са установили къде са потънали 53 млн. лв. от строежа на магистрала "Хемус". Това става ясно по време на заседанието на Софийския градски съд по молбата на единственият обвиняем - Борислав Колев, да бъде пуснат от домашен арест срещу подписка.
Делото за източените милиони от строителството на АМ "Хемус" предизвика поредния зрелищен сблъсък между прокуратурата и Министерството на вътрешните работи. От месец насам ГДБОП осветява грандиозна корупционна схема, в която са потънали близо 60 млн. лева.

 

Още по темата