Медия без
политическа реклама

Прокуратурата още не знае къде са потънали 53 млн. лв. от "Хемус"

По делото за пране на пари са разпитани над 100 свидетели, но схемата още не е разплетена

18 Май 2022Обновена
Фейсбук профил на Мая Манолова

Разследващите още не са установили къде са потънали 53 млн. лв. от строежа на магистрала "Хемус". Това става ясно по време на заседанието на Софийския градски съд по молбата на единственият обвиняем - Борислав Колев, да бъде пуснат от домашен арест срещу подписка. В понеделник СГС отхвърли искането на Колев. От наличните доказателства може да се направи извод за съпричастност на обвиняемия към престъплението, прие съдът. Според тях няма нови данни, които да оборват този извод, дори са събрани още доказателства, че е налице добре организирана схема за пране на пари, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции. Освен това продължава да съществува, макар и с намален интензитет, опасността Колев да извърши ново престъпление, ако остане на свобода, обяснява съдът.

Това, че няма и следа от парите, е сред аргументите на съда, че има опасност Колев да извърши ново престъпление, видя "Сега" в протокола от съдебното заседание. Става дума за престъпление с изключително завишена степен на обществена опасност - пране на държавни пари в особено големи размери, а именно 53 000 000 лева, които, освен всичко друго, липсват и не могат да бъдат установени, пише съдът. Друг аргумент за обществената опасност на престъплението е, че е "изградена сложна схема, в която са участвали множество лица, включително такива на високи държавни позиции и то в продължителен период".

От пледоарията на прокурорите по делото пък се разбира, че са разпитани над 100 свидетели, назначени са експертизи, извършени са множество действия по разследването. Прокурорите обясняват в съда, че схемата, по която са източени средствата, отпуснати за строежа на Лот 5 от автомагистрала "Хемус", е изключително сложна, но участието на Колев в нея е безспорна. От думите на прокурорите прозира още, че те не са на път скоро да обвинят и въпросните хора на "високи държавни позиции".

Клошарят Красимир Митриков от монтанското село Златия е успял да изтегли над 18 милиона лева от парите за Лот 5 на АМ "Хемус", след което е починал от Covid. Това първо беше съобщено от разследващия сайт bird. bg, а днес вътрешният министър Бойко Рашков потвърди информацията.

За Колев обвинението твърди, че е участвал дейно в намиране на хора, които да регистрират фиктивни дружества или упълномощаване на лица. Средствата, теглени от пълномощниците на тези пет дружества, са укрити по един недопустим начин, обясняват прокурорите в съда. По думите им "Автомагистрали" отпуска средства на "Водно строителство" Благоевград, това дружество на "Бул строй ИГ", а "Бул стой ИГ" на пет дружества, за които е установено, че нямат достатъчен технически или кадрови капацитет да изпълнят договорите.

Защитата на Колев пък изтъква пред съда, че той съдейства на разследването, участва в очни ставки, дава обяснения. Според адвоката му има свидетели, които са си променили показанията.

Колев бе обвинен през декември м.г. По делото имаше тежък скандал между прокуратурата и МВР. Прокуратурата дори повдигна обвинение на шефа на ГДБОП Калин Стоянов за оказване на натиск върху прокурорите по делото. Разследването срещу Стоянов и до днес не е внесено в съда. Не стана ясно как полицай може да натиска прокурори, които са му процесуални началници. Калин Стоянов обвини прокуратурата, че блокира разследването и не желае да вземе обясненията от единствения обвиняем за схемата по делото "Хемус".

Прокуратура ще извика на разпит като свидетел вътрешния министър Бойко Рашков, за да каже къде са отишли милионите по аферата "Хемус".

Рашков имал показания къде отиват парите

    Вътрешният министър Бойко Рашков коментира в интервю за mediapool.bg, че изводът, че в схемата "Хемус" са замесени и хора на висши държавни длъжности, не е новина. "Тук има безспорни факти - 53-54 пъти е подхождано по този начин, теглене на пари в кеш, милион, милион и двеста. И така са прибрани от едни хора, които са ги занесли в една посока. Каква е тая посока? Дали е към някоя партийна централа, дали е към някое селище близо до София, примерно нещо като Банкя. Това е отговорът на въпроса. Когато има едно управление на държавата 10-12 години, то в един момент вероятно започва да си въобразява, че ще бъде вечно и започват да правят груби грешки", казва министърът.

    На въпрос дали допълва твърденията си, че 30-40% от парите за "Хемус" са отивали в ГЕРБ, с това, че останалите са отивали в Банкя, Рашков отговаря: "По този въпрос аз имам свидетелско показание за това, когато казвам нещо, аз съм подплатен предварително. Аз пазя това свидетелско показание, което се намира и в една от службите. Когато му дойде времето, ще го покажа".

     

    Последвайте ни и в google news бутон

    Още по темата