Медия без
политическа реклама

Прокуратура привиква на разпит Бойко Рашков заради аферата „Хемус“

Вътрешният министър трябва да се яви като свидетел и да каже къде са източените милиони

29 Дек. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Прокуратура ще извика на разпит като свидетел вътрешния министър Бойко Рашков, за да каже къде са отишли милионите по аферата "Хемус". Това стана ясно по време на брифинг на Софийската градска прокуратура, посветен на движението на досъдебното производство за милионите, източени покрай строителството на магистралата.

Държавното обвинение не даде нови подробности за хода на делото, а шумно обяви как ще разпитва Рашков, защото в интервю за БНР преди няколко дни е казал, че за него не е тайна къде са отишли парите от аферата. 

Прокуратурата засипа с предупреждения вътрешния министър Бойко Рашков заради негово интервю по БНР. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение.   Като повод за реакцията си, прокурорите изтъкват, че "министърът на вътрешните работи доц.

Според прокуратурата, Рашков е длъжен да се яви и да каже какво знае, още повече, че до този момент държавното обвинение не е било уведомено от МВР и в частност от ГДБОП за движението на 53 млн., за които е обвинен Борислав Колев.

За мен не е тайна къде са отишли милионите от аферата “Хемус” и с интерес наблюдавам хора, които следят моите думи и действия, за да решат дали да не стегнат куфарите за Дубай. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков в интервю за БНР.

Затова прокуратурата смята, че вътрешният министър разполага с важна информация, която ще бъде от полза на разследването.  От МВР обясниха, че няма да коментират нито призоваването на Рашков, нито критиките на прокуратурата към работата на ГДБОП по делото "Хемус".

"Макар в прокуратурата от органите на МВР да не е предоставяна каквато и да е информация за трансфера на паричните средства, на 23.12.2021 г. в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ на Българско национално радио, доц. Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, направи следните изявления: „За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват  по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари и да заминат – я за Дубай, или някъде другаде“", обяви говорителят на СГП Десислава Петрова.

Според прокуратурата, от казаното следва, че вътрешният министър разполага с конкретна информация за начините за трансфериране на финансовите средства, както и за местонахождението им, а така също и за крайните им получатели, макар същата поне до момента да не е била докладвана от ГДБОП-МВР на СГП.  "Тези обстоятелства имат не само обществено значение, но и са важни за разследването. Ето защо, доц. Бойко Рашков в тази ситуация се явява основен свидетел, който би могъл да спомогне за обективната истина по делото, което е в интерес на българските граждани", каза още Петрова. Затова "г-н Рашков ще бъде призован по установения в закона ред, за да даде в качеството си на свидетел пред наблюдаващите прокурори показания относно това каква информация му е известна за местоположението на паричните средства, кога и по какъв начин същата му е станала известна с оглед нейната проверка, както и относно всички други обстоятелства, които евентуално са му известни и които могат да имат значение по делото". "Това е единственият начин, според българските закони, известните на г-н Рашков факти да бъдат закрепени като доказателства в наказателния процес, за да се постигне осъдителна присъда за евентуално извършените престъпления от съответните лица", заяви говорителят на СГП.

"В случай че доц. Бойко Рашков посочи в своите показания конкретни физически лица и/или търговски дружества, от страна на СГП ще се извършат всички възможни, съгласно НПК, действия по разследването, в т. ч. разпити, претърсвания и изземвания на визираните от вътрешния министър парични средства, за които има данни, че са придобити по престъпен начин", твърдят от прокуратурата. При събиране на достатъчно доказателства за виновността и на други лица, те ще бъдат привлечени в качеството на обвиняеми и ще им бъдат определени адекватни мерки за неотклонение.

СГП поясни, че явяването на г-н Рашков пред наблюдаващите прокурори и даването на показания е негово законово задължение, каквото има и всеки друг български гражданин, съгласно Конституцията и законите на страната. "В тази връзка СГП напомня, че всеки български гражданин е длъжен да съдейства на органите на досъдебното производство и че всеки е длъжен да се яви пред органите на досъдебното производство и да изложи всичко, което му е известно", заяви  говорителят на СГП.

Въпреки че дълго време не беше известно изобщо да работи по аферата "Хемус" и стигна до скандал с МВР по въпроса, прокуратурата се опита да обясни, че всъщност тя е единствената, която прави нещо по разследването. Говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова натърти, че Борислав Колев е бил разпитан на 22 декември и пред съдия. Ден по-рано той бе разпитан и от прокурори, и то в присъствието на главния прокурор. С него е бил проведен и следствен експеримент. "В същото време той три пъти е отказвал да даде обяснение пред служителите на МВР и е изразил недоверие към ГДБОП", твърди Петрова.

Едва на 21.12.2021 г. при разпит, проведен от наблюдаващите прокурори в сградата на СГП и в присъствието на защитник, обвиняемият дал обстойни обяснения, като посочи данни за конкретни физически лица, търговски дружества и места, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление. В рамките на разпита Колев поискал прекратяване на досъдебното производство срещу него, като изрично заявил, че не се признава за виновен.

Говорителят на СГП обяви и че предметът на разследването по настоящото досъдебно производство е в значително по-голям обем и не включва единствено дейността на обвиняемия. Разследва се още дейността на множество юридически и физически лица, за които има данни за съпричастност при трансфера на паричните средства – от първоначалното търговско дружество, получател на средствата, през посредниците от т. нар. „фирми-бушони“ и до възможните крайни получатели. Отделно от това в СГП се наблюдава и друго досъдебно производство за данъчно престъпление.

Още по темата