Медия без
политическа реклама

ЕС отново ще разследва Meta

Pixabay

Европейският съюз (ЕС) готви ново разследване на Meta, компанията-майка на Facebook, свързано с предстоящите избори за европейски парламент. Регулаторните органи на Стария континент са обезпокоени най-вече от „заблуждаващата реклама“ и от плановете на компанията да закрие услугата си за проверка на фактите CrowdTangle.

 

Според „Файненшъл таймс“, служителите на ЕС са изразили загриженост относно „усилията на Русия да подкопае предстоящите европейски избори“, както и относно други опити за чуждестранна намеса. През юни в ЕС ще се проведат парламентарни избори. Ако се установи, че Meta е нарушила Европейския закон за цифровите услуги (DSA), компанията може да бъде глобена с големи суми.

 

Служителите на ЕС също са загрижени за плановете на онлайн гиганта да закрие CrowdTangle през август. Инструментът от години се използва за проверка на факти и за проучване на начина, по който съдържанието се разпространява във Facebook и Instagram. 

 

Миналия месец десетки изследователи и групи за проверка на факти подписаха отворено писмо до компанията, в което се казва, че спирането на инструмента преди изборите ще бъде „пряка заплаха“ за тяхното честно провеждане.

 

„Имаме добре установен процес за идентифициране и намаляване на рисковете в нашите платформи“ - посочва говорител на Meta. „Очакваме с нетърпение да продължим сътрудничеството си с Европейската комисия и да им предоставим допълнителни подробности“ - допълва още той по повод предстоящото разследване.

Ключови думи:

ЕС, разследване, Мета

Още по темата