Медия без
политическа реклама

Гешев не се интересува как Борисов има вътрешни данни за кюлчетата

"Не мисля, че има теч на информация - нито от нас, нито от прокуратурата", обяви главният прокурор

09 Дек. 2022
БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев изобщо не се интересува откъде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е получил вътрешна информация по разследването срещу него за кюлчетата и пачките в чекмеджето. Това стана ясно от интервю на Гешев в предаването "Панорама" по БНТ

Борисов случайно се издаде наскоро в интервю за Би Ти Ви, че знае повече от публично известното. Той дори се позова на главния прокурор Иван Гешев, който обаче не беше съобщавал подобна информация. "А той (Гешев) каза и още нещо при Полина Паунова. Че от френската банка от съдия-следовател дошло, че едната банкнота не е истинска. Да съм се притеснявал, че държа фалшиви евро в чекмеджето ли?", каза Борисов на въпрос дали се притеснява за разследването. 

След като премиерът на България беше доскоро и канадски гражданин, дали пък и следващият главен прокурор не може да е вносен? Въпросът явно измъчва Иван Гешев, който е подхванал сериозен износ за чужбина на корупционни разследвания.

Всъщност главният прокурор каза обаче нещо съвсем различно по-рано пред "Капитал". "Това, което на мен ми е известно, но това е неформален разговор, така че не мога да потвърдя дали е вярно. Ще го кажа: Това е от разследването и ми го сподели неофициално, докато обсъждахме кадрови въпроси с един прокурор, но може би не е коректно да го казвам. Да кажем, че ако говорим за тези снимки, които могат да представляват банкноти, са запитани конкретните банки, които би трябвало да са ги емитирали. И отговорът на една европейска банка казва, че такава банкнота не съществува", заяви Гешев през октомври.

На въпрос на БНТ сега, откъде Борисов знае, че запитаната банка е френска, след като това не е казвано, Гешев отговори: "По този въпрос трябва да питате Борисов, аз не съм г-н Борисов тука срещу вас".

Прокуратурата не проверява откъде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е получил вътрешна информация по разследването срещу него за кюлчетата и пачките в чекмеджето.

На повторен въпрос дали той или някой от прокуратурата е казал на бившия премиер вътрешна информация, главният прокурор се измъкна с твърдението: "Г-н Борисов съм го чувал само два-три пъти през последните години, и то само по повод празници".  

Водещият зададе и трети път въпрос дали според Гешев има изтичане на информация - било то от него или от прокуратуратата. Главният прокурор отговори: "Не мисля, че има изтичане на иформация - нито от нас, нито от прокуратурата.

Снимките от спалнята на тогавашния премиер Бойко Борисов в правителствената вила "Секвоя", на които се вижда чекмедже с евро банкноти и златни кюлчета, са манипулирани.

Че може да има теч на информация от разследването срещу Борисов подсказваха няколко неща. Фигурата на съдия-следовател е отличителна черта на френската наказателна система. Това значи, че такъв действително може да се е свързал с българската прокуратура, ако има отговор от френска банка. Съмненията затова се допълват и от мъглявото обяснение на главния прокурор Иван Гешев как е научил за отговора на "една европейска банка" - неофициално в неформален разговор с "един прокурор", което по принцип не трябвало да казва.

Но дори и френска банка да е отговорила, че не е отпечатвала банкнотата от снимката, това не значи, че тя е фалшива. Ако се водим от публикуваните снимки на парите в чекмеджето, ще видим, че на една банкнота личи ясно хоризонталният сериен номер, който започва с буквата X и продължава с 10 цифри. От Европейската централна банка обясняват на сайта си, че първата буква обозначава печатницата - в случая Мюнхен, Германия.

През януари т.г. държавното обвинение съобщи, че търси правна помощ от Германия, Австрия, Испания и Франция, за да се установи дали централните банки на тези страни са поръчвали отпечатването на конкретните евро банкноти. Това се случи, след като почти година преди това прокуратурата спря разследването за кюлчетата и пачките в чекмеджето с аргумента, че не е успяла да открие кой е авторът на снимките от спалнята. 

През юли пък прокуратурата частично оневини Борисов, като изпрати до евродепутатите техническа експертиза, според която снимките и видеото от правителствената вила са манипулирани. Компютърно-техническата експертиза на снимките е установила, че "доколкото анализираните файлове не са оригиналите, а копия от тях, не е възможно да се установи точно какво и кога е било заснето". Експертите признават, промените в имената и времевите характеристики на файловете са прекалено очевидни - възможно е това да е, за да бъдат открити. Заключението на вещото лице не е непременно, че снимките са фалшиви, а че има съмнения за истинността им.

Още по темата