Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гешев оневини Борисов за кюлчетата и еврото с прокурорска експертиза

Евродепутат обяви, че разследването е установило, че снимките на чекмеджето са манипулирани

13 Юли 2022Обновена
архив

Снимките от спалнята на тогавашния премиер Бойко Борисов в правителствената вила "Секвоя", на които се вижда чекмедже с евро банкноти и златни кюлчета, са манипулирани. Това обяви председателстващият комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент и ръководител на мисията в България през април Томаш Здеховски. Той поясни, че информацията е предоставена от българската прокуратура, която е извършила петорна експертиза.

"Експертизата показа, че снимките и видеото са манипулирани.  Има много несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с другите обекти на снимките, на водните знаци, холографските стикери, светлината и сенките на обектите", каза Томаш Здеховски, цитиран от БНР.

"Тази петорна компютърна експертиза показва, че снимките са били манипулирани, че резолюцията на част от обектите в снимките като парите и златните кюлчета се различава от тази на останалите обекти в снимките. Оказа се също така, че по време на разпитите със служители в резиденцията те никога не са виждали подобни обекти и че самите данни в снимките навеждат на мисълта, че те са направени в порядъка на година и половина, но изследванията на експертите показват, че обектите в снимките не са помръднали тази година и половина, та заключението, което направи г-н Здеховски е, че самите снимки и видеото са били манипулирани с цел да наведат на дадени изводи, макар те в случая да не са валидни", разясни по-късно евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков.

От изказванията на евродепутатите не става ясно кога е извършена въпросната петорна експертиза. Разследването по случая с пачките и кюлчетата в спалнята на Борисов започна още през 2020 г., когато снимките бяха разпространени в медиите. По-късно държавното обвинение спря разследването, защото не успя да открие автора на снимките. В съобщението на прокуратурата тогава се казваше, че е извършена техническа експертиза, която показала, че са манипулирани датите на снимките, но не и резолюция, сенките и други детайли.

Дори и снимките да са били манипулирани, държавното обвинение е длъжно да отговори дали банкноти с такива серийни номера са били отпечатани, както и коя е мистериозната Мата Хари, за която Бойко Борисов твърди, че е сложила предметите в чекмеджето. До момента разследването не е установило тези факти.

"Сега" потърси за коментар говорителя на главния прокурор Сийка Милева с въпрос кога е извършена петорната експертиза и от кого. Тя обаче отговори, че не може да обсъжда служебна комуникация с европейските институции и повече информация може да бъде дадена единствено от наблюдаващия прокурор по разследването за кюлчетата и пачките.

Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС победоносно заяви в кулоарите на парламента, че "истината рано или късно излиза наяве". "Очаквам всички лъжи и клевети, с които бяхме удряни през последнте две години, да бъдат разобличени", каза той. И допълни, че подобни методи се използват от другите политически сили, които не могат да победят ГЕРБ в честна политическа надпревара. "Искрено се надявам това да е само началото", каза бившият вицепремиер.

 

Софийската градска прокуратура е поискала от БНБ експертиза и информация по серийните номера на банкнотите и кюлчетата от снимките, които са правени в спалнята на правителствената вила "Секвоя", ползвана от бившия премиер Бойко Борисов, съобщи БНТ.
Без данни за престъпление спира разследването за снимките от спалнята на правителствената вила "Секвоя", на които се вижда чекмедже, пълно с пачки евро и злато, съобщиха от прокуратурата.

 

Още по темата