Медия без
политическа реклама

Радев яростно защити шефа на ДАНС

06 Ноем. 2023Обновена
Румен Радев
Илияна Димитрова
Румен Радев

Президентът Румен Радев яростно защити председателя на ДАНС Пламен Тончев, за чието уволнение настоява министър-председателят Николай Денков. По закон шефът на ДАНС може да бъде махнат само с президентски указ.

В петък вечер премиерът обяви, че е изпратил на президента мотивирано предложение за освобождаване на Тончев. Причините, които министър-председателят съобщи за исканото уволнение, са няколко, но основното е справката на ДАНС, която послужи за отмяна на машинното гласуване на първи тур на местните избори.

Радев отбеляза, че липсата на доверие на премиера в шефа на ДАНС не е законово основание за махането му. "Ще се запозная с аргументите (на Денков, б.а.). Но реалните мотиви са известни отдавна, чухме ги в оня запис - овладяването на службите", препрати президентът към прословутия запис от партийната сбирка на ПП, изнесен от Радостин Василев, вече бивш депутат от формацията.

"По логиката на министър-председателя самото правителство трябва незабавно да си подаде оставката, защото огромното мнозинство от българите му няма доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един в друг в името на оцеляването", вметна Радев.

Според президента по-скоро се оставя впечатление, че оставката на Тончев се иска не защото е нарушил закона, а защото го е спазил.

"Правителството трябва да насочи своето внимание към действията на собствения си зам.-министър, откъдето тръгва саботажът на изборния процес", посочи още президентът.

По думите му е смущаващо,  че премиерът е очаквал ДАНС да му представи изпреварваща информация за протестите на енергетиците. "Това е неразбиране на ролята и задачите на ДАНС", смята Радев, защото "това не е агенция за потискане на справедливите протести".

"Когато подава информация за руски шпиони, това се приема като абсолютно чиста монета, като истина с безрезервно доверие, но когато ДАНС предостави информация, която не е в интерес на управляващите, това създава истерия. Хайде да си уточнят стандартите", заключи президентът.

АРГУМЕНТИТЕ НА ДЕНКОВ

На първо място, Денков отбеляза в петък, че въпросната справка за машините преди първи тур на местните избори е изготвена в нарушение на закона. Според премиера отказът на председателя на ДАНС да освободи своя заместник и автор на справката Деньо Денев означава, че Пламен Тончев одобрява незаконните действия и няма възражения за злонамереното ползване на документа.

"Очаквах председателят на ДАНС да представи мотивирано предложение за освобождаване на зам.-председателя Денев. Той е автор на справката, съдържаща непроверени и манипулативни твърдения, които дадоха началото на саботажа срещу машинното гласуване. Отказът на председателя да освободи заместника си ми дава два ясни сигнала - че одобрява незаконните действия на Денев и че няма възражения срещу злонамереното ѝ използванет за дестабилизиране на изборния процес. Тези действия са съзнателен удар срещу националната сигурност и демокрацията", заяви Денков.

Той добави и че ръководството на ДАНС в нарушение на закона е правило политически коментари "Тези позиции противоречат на законовите и етичните норми, по които работи агенцията. Според тях ДАНС трябва да работи обективно и безпристрастно, при спазване на пълен политически неутралитет", посочи Денков. Премиерът отбеляза също като прецедент неприемането на годишния доклад на ДАНС за 2022 г. 

"Преди седмица България влезе в сивия списък на страните за пране на пари. Основна координираща институция за изпълнение на препоръките от комитета на експертите за борба с прането на пари и борба с тероризма в Европа е именно ДАНС. Очевидно тя не се е справила с координиращата си роля", каза още министър-председателят.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата