Медия без
политическа реклама

Радев: Прокуратурата помага на кризисния пи ар на премиера

Да спре да говори и да си погледне къщичката, отвърна му Борисов

24 Юни 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Президентът Румен Радев смята, че прокуратурата все повече се очертава като политически играч, който подпомага кризисния пи ар на премиера.

Държавният глава коментира за първи път разпространената от специализираната прокуратура комуникация между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

"За съжаление в тази ситуация прокуратурата се очертава все повече като политически играч, който подпомага крисизния пиар на министър-председателя. Чух, че главният прокурор заяви, че скандалите в кабинета застрашавали прокуратурата. С това признава, че ще брани правителството, а не закона", каза Радев пред журналисти преди участието си в конференция за бъдещето на Европейския съюз, организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт“.  Той обяви още, че прокуратурата дава тон за неспазване на закона - не спазва следствената тайна; произволно решава кое е от обществен интерес и кое - не; навлиза в сферите на други институции без правомощия и капацитет, в т.ч. на щаба за преодоляване на кризата с коронавируса.

"По-тревожното според мен е, че прокуратурата говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии. Това е пагубно. Затова се нуждаем от независима експертиза на записа с гласа на Борисов, според който запис главният прокурор се споменава като възторжен фен на министър-председателя", каза още Румен Радев. Той обяви, че българите се нуждаят отчайващо от справедливост, а България - от изчистване на "това омерзително петно" по всички чужди медии, което може да стане само с истината, а не "със селективен подход по казусите, двойни стандарти, шумно преследване на неудобните, а прикриване на останалите".

На въпрос от къде секретарят му Пламен Узунов има достъп до решение на Върховния административен съд, каквото е изпратил на Пламен Бобоков, държавният глава каза, че очаква всички данни да излязат от прокуратурата и да се произнесе и съдът. Той обяви, че в екипа му има стабилност, защото хората работят по ясни цели и те са само от обществен интерес.

Попитан дали вярва на Пламен Узунов и дали ще го отстрани, Румен Радев каза: "Не мога да съдя по откъсъчно и тенденциозно представена информация".

"Ние очакваме тази справедливост да бъде възстановена с подхващане на истинските случаи - там, където търговията с влияние е материализирана в огромни размери и от обществени средства; където свинските черва водят до огромни злоупотреби с обществени поръчки, с еврофондове, с хазарт, с ниско качествено строителство. Като общество трябва да отстояваме принципите на правовата държава и днес това зависи от българите и от независимия съд", обяви още държавният глава.

По-късно премиерът Бойко Борисов отговори на президента, докато пътуваше в джипката към тунел "Железница". "Аз не коментирам. Мисля, че този път фактите са такива, че колкото по-малко мълчат и не говорят - толкова са заседнали в тресавището, те вече никога не могат да говорят нито за правосъдна система, нито за корупция, нито за лобизъм, нито за намеса в работата на отделните власти. То просто не е кой да е - съветник - това му е най-чистият човек - в кавички, вътрешен министър по време на неговото служебно управление, е това е било вътрешен министър, смятате какво е било назад. Колкото по-бързо спрат да говорят и да търсят вината в другия, и погледнат своята къщичка. Както аз си гледам моята къщичка", каза премиерът.

НАКЪДЕ ОТИВА ЕС?

Европейският съюз трябва да излезе от своята зона на комфорт и да се фокусира повече върху кризите, които има да разрешава, обави Радев на конференцията на тема “ЕС – (Не)Знайно накъде?”.

„Ние отдавна започнахме да живеем в състояние на някакъв комфорт – че кризите ще останат извън нас, че ще бъдем стабилни в своето благосъстояние, благополучие, в своето добро бъдеще. Оказа се, че не е така”, посочи държавният глава. По думите му развитията около пандемията са позволили на евроскептиците да надигнат глава и да обявят края на съюза и на Еврозоната. „Нищо от това не се случи и няма да се случи, защото ЕС е достатъчно устойчив и е доказал за цялата своя история, че е бил изправен пред изпитания, но е намирал начин да излиза по-силен от тях”, уверено заяви Радев.

Според него особено важно е ЕС да поднови дискусията за нивото на своите амбиции в света и начинът, по които да го достигне. „Като БВП, ЕС е един от тримата важни играчи в света, заедно със САЩ и Китай. Но като политическа тежест, той не може да намери своето място, защото то не е подплатено със съответните отбранителни способности”, изтъкна президентът. Той напомни за фрагментираната европейска отбранителна индустрия и отбранителна наука, както и за проблемите на вътрешната сигурност. Както и за липсата на реален план в случай на внезапно ново влошаване на мигрантската криза. „И това отново се дължи на нашето нежелание да мислим за кризите в перспектива ... Трябва да излезем от сферата на комфорт и да мислим повече за кризи”, допълни Радев.

Българският държавен глава смята, че ако Евросъюзът желае да има водеща роля на световната сцена, трябва да разреши проблем, който много му тежи – изключително бавните механизми за вземане на решения. „Имаме срещу себе си стратегически играчи, които действат много бързо – те са спринтьори, ние действаме на маратонски принцип. Да, сигурен съм, че нашите решения са много по-устойчиви във времето, защото са базирани на демократични механизми – консенсус, обсъждане, дебат. Но дали това не се експлоатира от тези, които са срещу нас, които много бързо вземат решения и ги претворяват в действия?”, запита реторично Радев.

По отношение на България той призова за завършване на интеграцията на страната чрез включването й в Шенген и Еврозоната. Както и за действия по преодолявяне на социалното неравенство и на различията в икономическото и образователното равнище на различните региони на ЕС. Радев напомни и за последствията от т.нар. зелена сделка – инициативата за превръщане на Европа в първия „въглеродно неутрален континент”, която ще донесе огромна финансова тежест за България и поставя под въпрос конкурентоспособността на ЕС спрямо останалите глобални играчи.

Още по темата