Медия без
политическа реклама

Радев: Посредници и лобисти атакуват служебния кабинет

Там, където пиарът е бил повече от работата, винаги наследството е тежко, заяви президентът

05 Авг. 2022Обновена
Изявление на президента Румен Радев

Изявление на президента Румен Радев

Posted by bTV Новините on Friday, August 5, 2022

Почти по едно и също време президентът Румен Радев и служебният му премиер Гълъб Донев атакуваха предшествениците си в кабинета "Петков" за проблема с неработещата газова връзка с Гърция.

"Там, където пиарът е бил повече от работата, винаги наследството е тежко. Така беше след кабинета "Борисов", който разхвърля едни тръби по полето и те ръждясваха с години. Така беше и след кабинета "Петков", който смело обяви датата 30 август да се изкарат Акт 15 и Акт 16, при огромна несвършена работа. Маса забележки, маса несвършени неща", ядосано отбеляза държавният глава пред журналисти. Той увери, че диверсификацията на газовите доставки е приоритет, както за него, така и за правителството. И се ангажира от името на кабинета, че ще бъде сторено максималното, за да заработи връзката възможно най-скоро. 

Радев изказа недоволството си, че правителството му е подложено на атаки от първия ден. "Определени посредници и лобисти губят нервите си при самата мисъл, че е възможно да им се отнеме възможността да печелят от кризата, което правеха до момента – от криза, която те самите предизвикаха", заяви той, макар че не конкретизира за кого говори. Президентът отрече обвиненията, че проявява реваншизъм, и посъветва журналистите, да погледнат назад към бившата четворна коалиция. "Тогава ще разберете какво означава политическа чистка", обяви той.

Междувременно Гълъб Донев, в интервю пред БНТ, удари тревога, че държавата се намира в кризисна ситуация и кризите са в почти всяка сфера на обществения живот. Той също се зарече да търси източници за пълна диверсификация на газовите доставки. По думите му, танкерите не са сигурни доставки, защото дори и да са договорени, не е разговаряно с търговците по веригата. "Това, което имаме като анализ и отчет на "Булгаргаз", е, че са осигурени доставките на газ до август", заяви Донев.

А ситуацията около газовата връзка с Гърция коментира така: “Има много неща, които трябва да бъдат извършени, които за тези 7 месеца не са били приключени – нямаме Акт 15, да не говорим за Акт 16. Говори се за отмяна на надзорния съвет за интерконектора – тази отмяна е във връзка с това, че са допуснати грешки в имената на надзорния съвет. Отменя се, за да бъдат правилно написани имената”.

По повод основната задача на служебното правителство - да организира честни избори, Донев заяви: "Трябва да покажем какво се е случило, за да вземат хората своето информирано решение“.

"Твърдението за въвеждане на извънредно положение, появило се в публичното пространство е меко казано несериозно", заяви все пак Гълъб Донев.

Още по темата