Медия без
политическа реклама

Радев поиска редовно управление на всяка цена

Президентът прехвърли на партиите отговорностите за преодоляване на рисковете след ескалацията в Украйна

23 Септ. 2022Обновена
Консултативната среща при президента трая 3 часа. След нея той се появи с всички участници, но не допусна журналистически въпроси
EPA/BGNES
Консултативната среща при президента трая 3 часа. След нея той се появи с всички участници, но не допусна журналистически въпроси

Президентът Румен Радев определи като критично важни наличието на парламент и устойчиво редовно управление, за да може България да противодейства на поредицата потенциални кризи, надвиснали над страната след ескалацията на войната в Украйна. "Сега е моментът за обединение", призова той партиите. Само след тяхното обединение България можела да посрещне рисковете и заплахите. Радев призова партиите и да привлекат гражданите да гласуват - с цел да се постигне избирателна активност, даваща достатъчна легитимност на следващия парламент, а и за да може редовното правителството да взема важни стратегически решения.  "Сега е моментът партиите да изразят по-ясно своите програми и мерки за справяне с тежките кризи и повишаване на доходите, така че да надмогнат демагогията и личните нападки. Сега е моментът да разберем как новият парламент и редовното правителство ще преведат българите през тежката криза, особено най-уязвимите социални групи", каза държавният глава. Всичко това означава, че президентът иска след изборите на 2 октомври да се състави власт на всяка цена.

Изявлението той направи пред журналисти след продължила повече от 3 часа консултативна среща в президентството със служебния премиер Гълъб Донев, някои от министрите, а и представители на спецслужбите. Темата на събирането бяха сигурността, икономиката и социалната сфера в България след ескалацията на войната в Украйна. Срещата дойде повече от 48 часа след обявената от Русия частична мобилизация, като през това време българският президент не взе отношение по темата. Както се видя, той ползва над 3 часовата сбирка основно да раздаде вътрешнополитически директиви. В това си начинание Радев определено се улиса - половината от изказването му бе да разкаже какво очаква от партиите в последната седмица от предизборната кампания, като дори посочи борбата срещу тютюнопушенето и "защитата в учебниците нашата история, език и литература" като теми, по които трябва да се изкажат партиите.

Президентът отдели малко думи за действията в момента. Посочи, че няма пряка военна заплаха за сигурността на страната, но има рискове, които се оценяват и се набелязвали мерки за минимизирането им. България работела усилено за укрепване на националния си отбранителен капацитет и за изпълняване на ангажименти в НАТО. Конкретно за служебния кабинет Радев спомена, че той прави каквото може, за да смекчава икономическите проблеми. Но липсата на парламент го ограничавала. А в бъдеще било възможно да бъдат засегнати доставки на петрол, производствата на горива у нас, работата на електроцентралите и т.н. - това бе още един мотив да поиска действия от партиите. И така изцяло пренасочи отговорностите от служебното правителство към тях.

 

ПО ВЪНШНИТЕ ВЪПРОСИ

Радев потвърди новината от по-рано през деня, че България няма да признае допитванията в Украйна. "Референдуми в зона на бойни действия, където до урните падат снаряди, са правен абсурд и България няма да ги признае", каза Радев. Страната ни подкрепя санкционния режим на ЕС. Но Радев поясни, че съюзът трябва да мисли и за механизми за минимизирането на рисковете от санкциите, за да не подкопава собствената си икономическа и политическа стабилност. "Още в първите часове на войната свиках консултативна среща с държавното ръководство и тук в тази зала заклеймихме руската агресия срещу Украйна като категорично недопустима. От първия ден на тази война призовавам за прекратяване на бойните действия и за мирно уреждане на конфликта със средствата на дипломацията. За съжаление стремежът към военна победа на всяка цена заглушава призивите за мир. Разумът отстъпва на оръжията", каза още Радев. Според него е недопустимо три десетилетия след края на Студената война да се разиграва ядрената карта. 

 

И ОЩЕ ЖЕЛАНИЯ СПРЯМО ПАРТИИТЕ...

Наред с тютюнопушенето и съдържанието на учебниците, Радев изиска партиите да се произнесат по още много теми, част от които: "Кога и как ще се приемат най-сетне необходимите нормативни промени, които да дадат свобода и предсказуемост на българския бизнес и инвестиции? Кога най-сетне ще имаме проектна готовност за привличане на стратегически инвеститори? Ще продължат ли усилията на служебното правителство за възстановяването на строителството на автомагистралите „Хемус“, „Струма“ и другите основни пътни артерии, но при стриктно спазване на законодателството и нормативните разпоредби в строителство? Как ще подходим към един от най-важните проблеми пред нашето общество – дълбоката демографска криза? Ще продължат ли усилията и предприетите мерки за опазване на българската граница – външна граница и на ЕС, и за приемането ни най-сетне в Шенген? Ще продължат ли усилията да минимизираме риска България да остане в периферията на Европа?".

 

БЕЗ ЗАПЛАХА ОТ ПЕТРОЛНО ЕМБАРГО

Премиерът Гълъб Донев заяви след срещата, че с дерогацията, която има България, за момента няма заплаха от петролно ембарго. Общо за проблемите той каза: "Това, което правителството прави, е абсолютно всички системи, които биха могли да бъдат засегнати от ескалацията на конфликта, да бъдат подготвени - за да могат българските граждани и бизнес да бъдат сигурни през есенно-зимния сезон". Той увери, че доставките на газ, суров петрол и други стоки ще бъдат гарантирани.

 

УЧАСТНИЦИТЕ

На срещата при Радев присъстваха премиерът Гълъб Донев, вицепремиерите Христо Алексиев, Иван Демерджиев, Лазар Лазаров, министърът на отбраната Димитър Стоянов, на енергетиката Росен Христов, на икономиката и индустрията Никола Стоянов, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова. Поканени бяха и заместник началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник главният секретар на МВР Станимир Станев, председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Асен Тутеков и директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.

Още за позицията на България относно събитията в Украйна:

От българското външно министерство категорично заклеймиха желанието на Москва да организира „референдуми“ в окупираните украински територии, за да обоснове тяхното анексиране.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата