Медия без
политическа реклама

Радев отряза ПП и БСП за нови консултации за правителство

Всеки се държи като хан Аспарух – държавата започва с него, коментира ядосано съпредседателят на ДБ Христо Иванов

На Христо Иванов видимо не му беше приятно, че е на среща с президента.
БГНЕС
На Христо Иванов видимо не му беше приятно, че е на среща с президента.

Напрежението между досегашните управляващи и президента Румен Радев достигна нов връх на организираните от него консултации за съставяне на правителство. Днес, за втори пореден ден, Радев проведе такива разговори с парламентарните формации. Вчера те до голяма степен се обезсмислиха, след като ПП и БСП отказаха да изпратят свои представители на  "Дондуков" 2 с формалния мотив, че са твърде заети с бюджетната актуализация и други ангажименти. Двете формации настояха срещите да се отложат за друг път. Президентът обаче не беше на същото мнение.

Когато свърши последната му среща за днес, която беше с представителите на "Възраждане", държавният глава кратко и хладно информира присъстващите журналисти, че с това цикълът на консултациите приключва. Следващата стъпка ще бъде връчването на проучвателен мандат за кабинет на първата политическа сила - формацията на Кирил Петков.

С това на практика президентът отряза както ПП, така и БСП, за нови консултации. Това стана, въпреки че вчера от президентската администрация твърдяха, че ще определят друг ден, в който да се проведат отложените срещи.

Изглеждаше ясно, че реалната причина хората от "Промяната" и социалистите да му откажат, са непрекъснато обтягащите се отношения между тях и Радев. И сега държавният глава си отмъсти за пренебрежението, като обяви цялата процедура за прекратена. Днес той заминава на срещата на върха на НАТО в Мадрид, която ще продължи до 30 юни.

 

ПРОВАЛЕНА ВЪЗМОЖНОСТ

"Всеки се държи като хан Аспарух – държавата започва с него, той ще определи всичко, той ще каже. От това няма да излезе управление. Не го виждам. Не го виждам и в следващия парламент", ядосано коментира съпредседателят на ДБ Христо Иванов. "Смятам, че това беше провалена конституционна възможност за това да се намери някакво решение", заяви Иванов. И допълни, че разговорите не са просто "един ритуал", който "трябва да се отметне", а възможност да се потърси рационална гледна точка и "да се сглоби нещо работещо".

Депутатът Милен Матеев от ПП, който оглавява парламентарната правна комисия, изтъкна, че провалените консултации са "странно тълкуване на конституцията от страна на президента". "Изрично е казано, че мандатът се връчва след консултации с парламентарните групи. Такива консултации не са проведени с всички парламентарни групи, даже с две от най-големите", смята юристът.

Той заяви, че за да изпрати ПП представител на такива разговори, е нужно решение на националния ѝ съвет, както и разговори с останалите формации в коалицията. "Иначе консултациите са безсмислени, една формалност", посочи той. 

Позицията на БСП до голяма степен се припокри с тази на "Промяната" и ДБ. Левите смятат, че трябва да има консултации, а не "отбиване на номера". Те подчертаха, че "г-н Радев е президент благодарение на БСП". Сред червените обаче се чуха и други, по-предпазливи гласове. "Конфликтът с държавния глава не ни носи никаква полза. Нещо повече - критиките срещу него ни вредят", коментира лидерът на БСП-София Иван Таков, цитиран от пресцентъра на организацията.

 

С КРАЙНА НЕОХОТА

Иначе в самите разговори сутринта взеха участие представители на ДБ, макар и крайно неохотно. Те са единствената от трите формации в бившата управляваща коалиция, която прати свои хора на консултациите.

Обтегнатите отношения между управляващата коалиция и президента Румен Радев проличаха днес, когато държавният глава започна консултации с парламентарните формации за съставяне на ново правителство.

Въпреки че се държаха вежливо едни с други, Радев и десните леко се захапаха по време на разговора си. Поводът беше несъстоялата се съдебна реформа, която беше един от основните приоритети на сваления кабинет "Петков". Държавният глава похвали десницата, че последователно отстоява нуждата от такава реформа. В същото време обаче, той обяви, че темата е "изпаднала от фокуса на кабинета", и това е станало една от причините за срива на доверието в правителството.

Това подразни гостите му, които и без това бяха във видимо лошо настроение. "Трябва да кажа, че не мисля, че изпълнителната власт или кабинетът са основните фактори за забавянето. Това се случи в парламента, заедно с невъзможността на парламента да дефинира приоритети", изтъкна в отговор на президентските критики съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

По основния въпрос на разговора десният политик подчерта, че за ДБ е "много важно" да се направи опит за съставяне на правителство с първия мандат, който ще отиде при ПП. По думите му, формацията на Кирил Петков е натоварена с най-много очаквания от гражданите след промяната в българската политика, последвала кабинета "Борисов 3". Иванов добави, че досегашният ни опит е показал, че предсрочните избори не могат да бъдат панацея.

 

БЕЗ КОНКРЕТИКА

Без нищо ново и конкретно, поне в публичната му част, премина разговорът между президента Румен Радев и представителите на ИТН по-рано сутринта.

Срещата протече повече като размяна на комплименти между Радев и хората на Слави Трифонов, както и на оплаквания по темата за Северна Македония, отколкото по политическата криза в страната. Президентът похвали ИТН, че са проявили последователност при отстояването на националния интерес по македонския въпрос. Зам.-шефът на партията Тошко Йорданов, който водеше делегацията, на свой ред му направи комплимент, че "постъпва наистина отговорно и с ясното съзнание за важността си" в настоящата политическа ситуация. "Вашата роля в момента е изключително важна и е прекрасно, че вие ясно го осъзнавате, и не се криете зад някой друг за тази отговорност", продължи в същия дух сценаристът.

После, ни в клин, ни в ръкав, помоли държавния глава да разсекрети стенограмата от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) през януари т.г. Тогава Радев събра водещите политици и държавни дейци, за да обсъдят националната позиция по спора със Скопие. Йорданов обяви, че тогава са се казали много лъжи от политици, които са се "самообявили за морал". Радев меко отказа молбата му с аргумента, че иска участниците в КСНС да чувстват, че могат да говорят свободно на заседанията на съвета.

Йорданов го постави в неудобно положение, когато внезапно заговори за нападките срещу ИТН от бившите ѝ съюзници, че партията работи за "мафията", и ги навърза с битката, която управляващите водят с президента. "Ние не смятаме, че президентът и президентската инситуция са мафиоти, защото в момента ние имаме среща на мафията, ако слушаме част от политиците, които са се самообявили за безгрешни", каза той. Радев не изглеждаше особено доволен от това, че бива споменаван в такъв контекст.

Зам.-шефът на ИТН засегна съвсем бегло основния въпрос на срещата, като заяви, че с депутатите му "ще направим всичко по силите си, когато бъдем поканени на преговори за съставянето на правителство, но не на всяка цена". И заговори неясно: "В крайна сметка, по-добре избори или консултации, и политически разговори, отколкото политическа стабилност и управление на ГЕРБ – 9 години безнадеждно. Това е по-демократичният процес, отколкото онова, което живяхме. Ще направим всичко по силитге си, без да прекрачваме морални граници."

След срещата, Йорданов и съпартийците му уточниха пред журналисти, че очакват евентуалното ново правителство да бъде експертно и да не се оглавява от бившия премиер Кирил Петков.

 

КАТЕГОРИЧНО ЗА ИЗБОРИ

Последната среща на президента беше с лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той беше много кратък и категоричен - кризата в страната е предизвикана от действията и бездействията на досегашните управляващи, и затова колкото по-скоро се проведат предсрочни парламентарни избори, толкова по-добре. Националистическият лидер определи това като "изпит за доверие" пред избирателите. И похвали Радев в тази връзка за бързината, с която проведе процедурата на консултации с парламентарните формации.

 

МАНДАТ ЗА ПРЕГОВОРИ

Междувременно, тази сутрин се проведе заседание на на Националния съвет на ПП. Това беше един от поводите формацията да откаже участие в консултациите при президента. От пресслужбата на ПП съобщиха, че съветът е решил да бъдат проведени преговори за ново правителство. Те са насрочени за днес, като са предвидени срещи с ДБ и БСП, както и с отцепниците от ИТН.

От страна на ПП в преговорите ще участват Кирил Петков, Асен Василев, Никола Минчев и Андрей Гюров. Ако постигнат съгласие с другите участници, ще бъде отправена "публична покана към всички депутати", като целта е "формиране на мнозинство от 121 депутати срещу корупцията и задкулисието".

"Длъжни сме да направим всичко възможно да съставим правителство, отчитайки желанието на мнозинството от българските граждани. Особено в настоящата ситуация, при която не би било отговорно да оставим държавата без пълнокръвен кабинет или поне да опитаме да съставим такъв", коментира Андрей Гюров, председател на парламентарната група, цитиран от пресслужбата.

В коментар за предстоящите разговори Христо Иванов заяви, че десните няма да отидат с определена заявка. "Нямаме изисквания към персоналния състав. Има твърде голямо фокусиране върху персоните, което не можем да си позволим". Според Иванов страната навлиза в състояние на неуправляемост и е добре политическата класа да се стресне и да поеме отговорност за това какво говори и върху какво се фокусира.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата