Quantcast

Медия без
политическа реклама

Радев определи президентството като стълб на стабилността

Инициативен комитет от 188 души го подкрепи за втори мандат на "Дондуков" 2

27 Септ. 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Учредително заседание на Инициативния комитет

Учредително заседание на Инициативния комитет, който ще издигне Румен Радев и Илияна Йотова като независими кандидати за президент и вицепрезидент на Република България

Posted by Румен Радев on Monday, September 27, 2021

Кампанията за преизбирането на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на практика започна. Днес се проведе учредителното събрание на инициативния комитет, който подкрепя двойката за втори мандат на "Дондуков" 2. В него се включиха 188 души, сред които и представители на някои от основните политически сили - ИТН, БСП и ИБГНИ.

Самооценката на кандидата

Радев излезе пред своите съмишленици с пространно слово, в което подчерта, че е изиграл централна роля в политическия и обществения живот. "На фона на безпрецедентния срив на доверието в политическата система и институциите, на общата криза на законността, президентството се утвърди като стълб на стабилност и държавност. Защото и в най-тежките времена на тотална обсада, на непрекъснати атаки и манипулации, ние с г-жа Йотова не се отклонихме от мисията си - да отстояваме държавността и интересите на българите, да бъдем коректив и последна бариера срещу беззаконието, да фокусираме общественото внимание върху недъзите на политическата система, да задаваме дневен ред по важни въпроси, да работим за модернизацията на България, да отстояваме българския национален интерес навън", заяви той.

Кандидатът обясни политическото си поведение през мандата така: "Последните 5 години промениха обществената атмосфера. Антимафиотският консенсус, който се роди на площадите, премина в урните, защото няма нормален човек, който да приеме произвола, корупцията и беззаконието. Неуспехът на партиите на промяната да съставят действена демократична алтернатива считам само за етапен провал, защото обществото ни е зряло за промени. Въпрос на време е те да изкристализират в законите и в начините на тяхното прилагане. В тези динамични процеси ние приехме да не се крием зад институционалния комфорт."

Радев подчерта, че "в този турбулентен преход ще има нужда от стабилна институция с доверие, с ясни ценностни устои и посоки, която да остане вярна на хората". Затова още през януари с Йотова са заявили намерението си да се кандидатират за втори мандат. Като най-важна цел той открои укрепването на законността. "Без нейното постигане следващите управленски конфигурации и техните политики ще попаднат в плен на олигархията и са обречени на провал, и съответно нашата страна на изостаналост. Затова ще продължим нашата борба за честни избори, за излъчването на нов тип управление - синтез на почтеност и компетентност, за укрепване на върховенството на правото, за пресичане на кражбите. Само така ще можем да победим бедността и безправието, и да заемем достойно място в европейското семейство", завърши той.

Ентусиазмът на поддръжниците

Началото на събранието, насрочено за 18 часа в НДК, се забави с около 45 минути, тъй като съмишлениците на действащия президент се оказаха твърде многобройни, за да се регистрират навреме. Освен това учредителите трябваше да представят на влизане документ, че са ваксинирани срещу коронавируса или са го преболедували.

За да предложи председателстващ на комитета, излезе актьорът Павел Попандов. "Не е ли редно да предложим бюро, което да избере председателя?", обърна се той към водещата заседанието д-р Цветеслава Гълъбова - шефът на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски". "Не, достатъчно е да предложите председателстващ", кратко му отвърна Гълъбова. "В такъв случай, предлагам вас", отвърна й Попандов. "Благодаря. Един достатъчен ли е?", притеснено се засмя водещата. "Не, трябват и още хора", отсече актьорът.

Преди да ги назове обаче, той се впусна в страстна реч: "Ако си затворим очите, няма да видим корупцията, кражбите, мафиотските сделки, шкафчетата, пълни с пари, сараите, майките с болни деца, няма да видим тези 2 милиона българи, които са извън България. Но хубавото е, че тези, които сме с отворени очи, сме мнозинство." Актьорът добави журналистката Анна Заркова - майка на депутата от БСП Крум Зарков, и диригента Йордан Камджалов към лидерите на комитета, който, заедно с Гълъбова, се оказа с трима съпредседатели. "Ние, зрящите и чуващите, сме повече от тези, които играят ролята на Паниковски, мнимият слепец на Илф и Петров. Визирам тези, които си препредават тази роля - българските главни прокурори", завърши с едва затаен гняв Попандов.

"Няма какво да се заблуждаваме, че България е в много труден момент и наистина има нужда от силна ръка. Няма какво да си затваряме очите, че България е болна, счупена и бедна", обяви на свой ред диригентът Камджалов. И пожела на претендентите да продължат "с пълна сила за един по-добър живот на всички българи".

Анна Заркова похвали Радев и Йотова, че са устояли като тандем, въпреки "вражески отношения на политически играчи". "Когато вдигна юмрук президентът Радев на бунтовния площад, този юмрук не беше знак за нападение. Този юмрук беше знак на общност между всичките хора, които бяха там, които бяха вдигнали глава и искаха да викнат, че не искат управление от мафиотски тип ... Никоя партия до този момент, нито с опозиционната си парламентарна активност, нито с агитацията за съдебна реформа не беше успяла да събере толкова много различни личности заедно за България", продължи с апломб журналистката. И обобщи: "Искам смел президент, горд народ и справедлива държава."

Последна от съпредседателите се изяви Гълъбова, която заяви, че участието й в комитета е "лична и обществена кауза в една сложна и болна ситуация". "Г-н Радев и г-жа Йотова са гарант за нормализиране на политиката у нас, което нормализиране ще се изразява в политика, основана на ценности, на здравия разум, на експертността", смята лекарката.

Тук се включиха и редовите учредители. Бившият шеф на ВВС ген. Михо Михов уверено посочи, че "няма по-добра двойка за президентската институция". И си припомни времето, когато Радев му е бил подчинен като военен пилот: "В него съм виждал иновационното, отговорното, последователното." Студентът Александър Узунов поласка Радев, че "с хирургическа точност разкриваше недъзите на предишното управление". А поетесата Маргарита Петкова обяви, че се включва в кампанията, защото не иска децата й да се срамуват, че "майка им не е взела участие в борбата за бъдещето". Бившият соцдепутат Весела Лечева определи президента като "човек с железни нерви, смел, който няма да се колебае да поставя сериозните проблеми на държавата". В същия дух като останалите се изказа журналистът и преводач Мажд Алгафари, който преди 4 години подкрепяше партия "Воля" на Веселин Марешки.

Политици на помощ 

Някои политически сили предварително обявиха, че техни хора директно ще влязат сред учредителите.

От "Има такъв народ" това бяха Филип Станев и Станислав Балабанов - и двамата депутати от последните два парламента.

БСП изпрати трима високопоставени представители в комитета – бившият зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин, ексдепутатът Ирена Анастасова и бившият здравен министър Радослав Гайдарски.

В подкрепа на Радев се включиха и трима души от Гражданска платформа „Изправи се.БГ“ на бившата социалистка Мая Манолова, която сега е един от лидерите на ИБГНИ. Това са кардиологът Галина Таваличка, учителят Мими Караколева и активистът Никола Вапцаров.