Медия без
политическа реклама

Радев опитва агитация за т. нар. партии на мира

Президентът отиде в Ямбол да прави гимнастика с ученици, но се отдаде и на словесни упражнения

18 Май 2024
Радев в Ямбол
FB/Румен Радев
Радев в Ямбол

„Ние ще избираме на тези и на следващите избори между войната и мира. Всеки наш гражданин е длъжен да си дава сметка за това“, заяви президентът Румен Радев днес в Ямбол, цитиран от медии, включително от агенция БГНЕС. Думите му бяха в контекста на конфликта в Украйна. Според него ситуацията неизбежно се отразява на всички избори в Европа и САЩ.

Радев направи изказването пред журналисти, а е в Ямбол заради традиционния ученически фестивал по утринна гимнастика, част от инициативата „Спортувай с президента“. Самите му думи също могат да се схванат като гимнастика - словесна, заемаща страна в изборния спор насред течащата кампания за европейски и български вот. Защото всяка една политическа сила се застъпва за мира, не иска война. Такъв е и изборът на всеки нормален човек. Но като "партии на мира" у нас успяват да се позиционират проруските. Не без помощта на самия Радев. Държавният глава е наричал "партии на войната" политическите сили, гласували в парламента изпращането на оръжие на Украйна, имайки предвид конкретно прозападните ПП и ДБ:

Президентът Румен Радев нападна изключително остро "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" заради изявленията им, че в следващия парламент ще работят за отстраняването на държавния глава чрез импийчмънт с мотив, че той спира изпращането на оръжие за Украйна.

„Ако така продължават нещата и не се сложи край на войната, ще имаме демографски опустошена страна – Украйна, с напълно унищожена инфраструктура, индустрия, производства. Това ще бъдат изключително тежки последици не само за Украйна, но и за цяла Европа. Всеки ден, в който тази война продължава, е пагубен съответно и за Русия, и за всички нас“, заяви още Радев в Ямбол. И отново застъпи тезата, че въоръжение не бива да се дава: „С оръжия, без оръжия, ние отиваме към сходен изход. Трябва да си даваме сметка за това. Разликата ще бъде хиляди човешки жертви и една опустошена страна, за която ние ще трябва да плащаме".

Радев коментира и стрелбата срещу словашкия премиер Роберт Фицо. Според него покушението се дължи на насажданите нетърпимост към чуждото мнение и омраза. "За това допринесоха и много политици, партии и медии със своето представяне на всеки различен глас като „проруски“, което е крайно несправедливо и води до негативните последствия", каза Радев.

Малко по-късно на официалния президентски фейсбук профил изреченията за "избора между войната и мира" липсваха:

 

Още по темата