Quantcast

Медия без
политическа реклама

Радев нелепо обвърза домашното насилие с антируските настроения

Обществото трябва да бди – както, под неговия натиск, правораздавателните органи реагираха на деянието в Стара Загора, обяви президентът

Изявление на президента

Изявление на президента Румен Радев.

Posted by "По света и у нас" - новините на БНТ on Monday, July 31, 2023

Президентът Румен Радев направи изключително нелеп коментар по случая с обезобразеното 18-годишно момиче в Стара Загора. Той обвърза престъплението със собствения си политически дневен ред, който засяга засилващата се битка между поддръжниците и противниците на Русия в България. В тази война държавният глава очевидно застава на страната на първата група.

Пред журналисти, които го попитаха за престъплението, Радев обяви, че двата въпроса – за домашното насилие и схватките в публичното пространство, са „много свързани“. „Будят тревога банализацията на фашистки тези и деяния в последните месеци. Форумите преливат от агресия. Изготвят се списъци на неблагонадеждни журналисти. Интелектуалци призовават за контрол и цензура над медиите. Заличава се паметта за антифашизма“, изреждаше нервно президентът. Всичко това е свързано с войната между проруски и антируски настроените хора у нас.

Той намеси в случая дори украинския сайт „Миротворец“, срещу който преди около две седмици президентът поиска правителството да предприеме мерки заради публикувания на сайта списък с българи, заемащи страната на Русия против Украйна. „Българи доносничат срещу българи в сайта „Миротворец“ и правителството не реагира. Тиражират се различни ревизионистки и антисемитски текстове. Това е настъпление срещу свободата и демокрацията и обществото ни трябва да бди – така, както, под силата на обществения натиск, правораздавателните органи най-сетне реагираха адекватно на недопустимото, варварско деяние в Стара Загора“, разкри накрая държавният глава къде според него е връзката.

Посоката, в която отиде изявлението му, не беше изненада. Радев системно се съпротивлява на политики и кампании в подкрепа на Украйна. Той стигна дотам, че каза в лицето на украинския президент Володимир Зеленски, че не одобрява изпращането на оръжия и боеприпаси за воюващата му с агресора страна, по време на визитата му у нас.

ТРЕВОГИ И ОБВИНЕНИЯ

Радев се обърна по-конкретно и към своите проблеми като президент. Той допълни, че и проектът за промени в Конституцията, предложен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, също е „част от настъплението срещу демокрацията“, както се изрази. Конституционната реформа тревожи държавния глава, тъй като ще ореже рязко правомощията му, включително по отношение на назначаването на служебни правителства.

Той гневно реагира и на изявлението на Бойко Борисов от миналата неделя, в което герберският лидер определи президентската власт през последните две години като диктатура. Според президента отговорността за поведението на Борисов пада върху лидерите на ПП-ДБ. „Ако трябва някой да обвиняваме, че той (Борисов – бел.а.) отново започна да говори по този начин, това са Петков, Василев и Христо Иванов, които му подариха индулгенция и легитимация, и възможността да говори отново по този начин“, ядосано отбеляза Радев.

„Г-н Борисов аз се чудя как отново повдига темата за магистралите, преди да е дал ясен отговор на въпроса къде отидоха чувалите с парите от неговите магистрали; защо магистралите му се разпадат; защото хвърлянето на асфалт е било като за камуфлаж, което показаха всички извършени проби. Това е грабежът на века“, добави той.

За отбелязване е, че до неотдавна президентът и водачът на герберите почти открито си партнираха, тъй като и двамата воюваха с ПП и ДБ. След като Борисов се коалира с десните, двамата с Радев отново се възправиха един срещу друг, както беше преди две години.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?