Медия без
политическа реклама

Радев изненадващо не прие оставката на главния секретар на МВР

Държавният глава защити и Иван Демерджиев като обяви, че партиите не можело да искат оставки на служебни министри

24 Ноем. 2022Обновена

Президентът Румен Радев изненадващо не прие оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Заемащият най-висшата професионална длъжност във вътрешното министерство и неговият заместник Станимир Станев обявиха оставките си пред болницата, в която е полицаят, който пострада тежко след пореден инцидент при гонка с мигранти.

"Президентът Румен Радев не приема подадената оставка от главния секретар на Министерството на вътрешните работи Петър Тодоров. Националната сигурност и МВР не могат да стават заложник на кратковременни конюнктурни политически амбиции", се посочва в съобщение на президентството. Това е "позицията на държавния глава, след като се запозна с внесените в президентската институция документи от Министерството на вътрешните работи и с депозираната оставка от главен комисар Петър Тодоров".

Нова гонка между полицаи и група мигранти по чудо се размина без жертви в Бургас.  Бегълците - мароканци, бяха задържани в центъра на морския град, след като управлявания от сириец автомобил се блъсна в паркирана кола след полицейското преследване. Около 20. ч.

"Президентът Румен Радев не приема главен комисар Петър Тодоров да понесе отговорност за натрупаните през изминалите години проблеми в системата на МВР, за преодоляването на които работи от назначението си през август 2021 г. Професионалното ръководство на МВР не си затваря очите пред проблемите и не се опитва да ги прикрие, а работи за тяхното решаване", твърдят още от президентството.

По закон главният секретар на МВР се назначава с указ на президента по предложение на Министерски съвет. В случая обаче на практика и правителството е на държавния глава и на практика той сам си взима решенията по подобни кадрови въпроси.

На основание решение на Министерския съвет, със свой указ президентът Румен Радев назначи Петър Тодоров за главен секретар на Министерството на вътрешните работи, съобщават от МВР и от Дондуков 2.
Президентът и правителството слагат за титулярен главен секретар на МВР Петър Тодоров, който към момента изпълнява длъжността шеф на ОДМВР-Пловдив. Това става ясно от официално правителствено съобщение.

"Благодаря на президента за доверието, което ми гласува и оценката, която ми дава по този начин. Моите усилия ще бъдат съсредоточени в тези обновителни процеси, които сме започнали и текат в МВР, те да бъдат още по-активно движени с цел осигуряване сигурността и спокойствието на гражданите, както и сигурността и защитеността на служителите, които работят в полза на обществото",  каза главният секретар на МВР Петър Тодоров пред журналисти в парламента, веднага след съобщението от президентството, че държавният глава Румен Радев не приема подадената от него оставка.

Преди това Румен Радев защити и вътрешния министър Иван Демерджиев, чиято оставка искат от дни ГЕРБ и БСП. Той се скара на политическите сили и обяви, че артии не могат да искат оставки на служебни министри:  

"Да си направят редовно правителство и да си искат колкото искат оставки, но нека видим какви са резултатите от дейността на МВР и тогава да говорим. Мисля, че министърът много ясно се аргументира какво прави МВР в момента, за да запълни дефицити, които са налагани в работата на Министерство на вътрешните работи с години" , заяви държавният глава пред репортери във Враца, където присъства на откриването на нов завод за авточасти. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата