Медия без
политическа реклама

Радев и кабинетът правят кадрови промени по върховете на армията

Правителството отпусна над 23 млн.лв за ремонт на вертолетите Кугър и 60 млн.лв, свързани с придобиването на F-16

23 Ноем. 2022
Снимка: Архив

Служебният кабинет и президентът Румен Радев, който е и върховен главнокомандващ, правят кадрови промени по върховете на армията. Това става ясно от официално съобщение от редовното заседание на правителство. 

От него става ясно, че кабинетът е приел решение, с което предлага на президента на България издаване на указ, с който ген.-майор Михаил Попов да бъде освободен от длъжността „Командир на Сухопътните войски“, а веднага след това да бъде назначен на длъжността „Заместник-началник на отбраната” и да бъде удостоен с висше офицерско звание „генерал-лейтенант”.

Ако има заплаха за обществения ред и демокрацията в страната, тя не идва от Българската армия, а от онези политици и институции, които правят така, че морал и закон все повече да се раздалечават.

Ген.-лейт. Димитър Илиев, на чието място отива Попов, пък е предложен за освобождаване от длъжността „Заместник-началник на отбраната“ и от военна служба, считано от 10 декември 2022 г. поради навършване на пределната възраст за притежаваното звание.

Президентът Румен Радев извика ръководството на Министерство на отбраната, за да обсъждат мотивацията в българската армия. Това става ясно от официално съобщение на президентският прессекретариат.

Шеф на сухопътни войски пък става бригаден генерал Деян Дешков. За него Министерският съвет предлага на президента Радев да бъде издаден указ за освобождаването му от длъжността „Командир на 61-ва механизирана бригада“ и веднага след това за назначаването му на длъжността „Командир на Сухопътните войски”. Правителството предлага бригаден генерал Деян Дешков да бъде удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“.

Правителството предлага назначаването на бригаден генерал Пламен Йорданов на длъжността „Началник на щаба на Сухопътните войски“.

Президентът Румен Радев свиква Консултативния съвет за национална сигурност заради проблемите на армията и ситуацията с напрежението между Русия и Украйна.

Кабинетът предлага също така полк. Иван Иванов да бъде назначен на длъжността „Заместник-началник на щаба по операциите“ в щаба на многонационалния корпус „Югоизток” в Сибиу, Румъния и да бъде удостоен с виеше военно звание „бригаден генерал“.

Бригаден генерал Маргарит Михайлов пък е предложен за назначаване на длъжността „Командир на 61-ва механизирана бригада“.

Правителството ще ремонтира 4 бойни хеликоптера "Кугър" и ще ги превърни в спасителни и медицински машини. Това става ясно от официално съобщение на Министерски съвет, направено след редовното му заседание.

В рамките на заседанието Министерският съвет при постановление, с което одобрява допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната. Допълнителните средства ще са в размер на 23 167 000 лева и са предназначени за изпълнението на дейностите по възстановяване и осигуряване на летателната годност на AS 532 AL „Cougar“ чрез Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване (NSPA).

Премиерът Бойко Борисов е прекарал 29 часа във въздуха с правителствения хеликоптер на "Авиоотряд 28" през 2020 г. Това става ясно от отговор по ЗДОИ на държавния авиационен оператор.

Министерският съвет прие и друго постановление, с което се осигуряват допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната в размер на 60 000 000 лева за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет, включително и съпътстващи разходи по придобиването му.

Още по темата