Quantcast

Медия без
политическа реклама

Президентът Радев се притесни за мотивацията в българската армия

Държавният глава извика военния министър и началника на отбраната, за да говорят и за бойната група, Украйна и графика на ученията

25 Май 2022
Прессекретариат на президентството архив

Президентът Румен Радев извика ръководството на Министерство на отбраната, за да обсъждат мотивацията в българската армия. Това става ясно от официално съобщение на президентският прессекретариат.

Според него, държавният глава, който е и върховен главнокомандващ, е провел среща с министъра на отбраната Драгомир Заков и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

По време на разговора са били обсъдени "предвидените мерки за повишаване на мотивацията на личния състав от Министерство на отбраната и Българската армия". От съобщението не става ясно какви точно мерки са предвидени, но вероятно се има предвид повишаване на възнагражденията, както и опитите да се запълни кадровата дупка в армията, която по-различни изчисления стига до 25 на сто. 

Тема на дискусия са били и "въпросите, свързани със състоянието на видовете Въоръжени сили на Република България в контекста на войната в Украйна, както и етапът на реализация на многонационалната бойна група на територията на страната". Въпросната група вече се комплектова с български, американски и британски военни, като вече се очакват и 800 италианци. Именно Италия ще е водеща в бойната част, която ще е дислоцирана в България, най-вероятно в Ново село.

Участниците разгледали  и плана за провеждане на учения в страната с участието на Въоръжените ни сили през 2022 година.

  Над 5500 офицери, сержанти и войници не достигат за Българската армия, заяви днес военният министър Красимир Каракачанов във Велико Търново, цитиран от БНР.
Президентът Румен Радев свиква Консултативния съвет за национална сигурност заради проблемите на армията и ситуацията с напрежението между Русия и Украйна.

 

Още по темата