Медия без
политическа реклама

Радев: Борисов се скри под полата на Цачева, а сега под ректорска тога

В Инициативния комитет, който ще го издигне, влизат Богдана Карадочева, Валя Балканска, Теодосий Спасов, Румяна Коларова и др.

01 Окт. 2021ОбновенаТАНЯ ПЕТКОВА
Проф. Анастас Герджиков

"Преди 5 г. Бойко Борисов се скри под полата на г-жа Цецка Цачева. Сега се крие под тогата на ректора". Така президентът Румен Радев коментира лаконично подкрепата на ГЕРБ за ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков за държавен глава. През изминалата седмица Радев, който бе издигнат за втори мандат в понеделник от Инициативен комитет, предизвика два пъти Борисов да "удържи на думата си" и да се изправи срещу него в президентската битка.

Самият Герджиков по-рано днес потвърди официално, че ще се включи в президентската надпревара и че зад него ще застане ГЕРБ. По информация на БНТ в Инициативния комитет, който ще го издигне, ще влязат народната певица Валя Балканска, която е коментирала, че иска нов човек, както и Богдана Карадочева, обяснила подкрепата си с мотива, че ни е нужно смирение. В комитета ще влязат още 12 ректори, музикантът Теодоси Спасов, заявил, че имаме нужда от единение, а не от разделение, както и археологът проф. Николай Овчаров и социологът Румяна Коларова.

"При проф. Герджиков няма да го има това желание за концентриране на власт, за контролиране на всичко, каквато виждаме при Румен Радев. Едва ли ще видим и бабаитски стълкновения, на каквито е склонен Радев", коментира пред БНТ Коларова. "Смятам наистина, че той е човек, който може да умиротвори нацията. Честно казано, това е голямата ми мечта. Най-сетне да мирясаме, стига вече сме се конфронтирали българите. В края на краищата една нация, един народ сме. Мисля, че и с първите изявления, а и доколкото го познавам, това е човек, който действително ще допринесе в тази насока", каза и проф. Овчаров.

Пред репортери проф. Герджиков заяви още, че обмислял идеята от няколко месеца и че всичко около кандидатурата му като независим ще стане ясно след два дни, когато ще бъде обявен Инициативният комитет. Герджиков отказа да каже кой ще бъде издигнат за вицепрезидент, но заяви готовност да приеме подкрепа "от всички партии".

"Разговарям с представители на дясното и дясноцентристкото пространство от месеци, през последните седмици разбрах, че политическа партия ГЕРБ е готова да подкрепи кандидатурата ми. Ще разговарям с всички партии, най-вече с десните", каза ректорът на СУ пред репортери. "Смятам, че имам качествата да олицетворявам единството на нацията. Работил съм на няколко места, в организации, които са сложни. Ректор съм на най-големия и най-сложен български университет, председател съм на Съвета на ректорите и опитът ми оттам ми позволява да балансирам между хора с различни интереси, така че всички да се почувстват удовлетворени", аргументира се Герджиков.

"Преди 5 г. също имах покана от една от най-големите партии да се кандидатирам", разкри още той, но не пожела да каже името на формацията.

В четвъртък от ГЕРБ коментираха пред "Сега", че ще подкрепят кандидатурата на проф. Герджиков за президент и че ще включат активно, както в Инициативния комитет, така и в кампанията. Основният им мотив е, че "няма да бъде издигната изцяло партийна кандидатура" и че това е "най-адекватният отговор" на Румен Радев, който бе издигнат за втори мандат в понеделник също от Инициативен комитет.

 

"КОЙ Е ПЕТЪР ИЛИЕВ?"

Проф. Герджиков коментира и случая с адв. Петър Илиев и решението на Етичната комисия на СУ отпреди няколко дни, в което се казва, че той е плагиатствал от книга на колегата му Наталия Киселова. "Случаят не е приключил, проверката продължава, когато тя завърши, ще бъдат предприети необходимите действия", обясни ректорът на СУ. А на въпрос защо университетът си е "затварял толкова дълго очите по случая с Илиев", Герджиков отвърна: "Не само аз, но и деканът на Юридическия факултет, не знаехме, че съществува Петър Илиев".

 

НАЗАД

"Не мога да си обясня, когато един човек с безспорни знания и безспорен интелект, какъвто е проф. Анастас Герджиков, се качва на каруца, която върви назад". Това коментира пред БНР Мика Зайкова, депутат от "Има такъв народ" в 45-иото и 46-ото Народно събрание, във връзка с кандидатурата на ректора на СУ за президент, която ще бъде подкрепена от партия ГЕРБ. "Ще има единоборство на идеи, на виждания за управление на държавата. И Румен Радев, и проф. Анастас Герджиков ще изложат идеите си и ще се борят за подкрепата на хората", каза още Зайкова и потвърди, че ИТН ще подкрепи кандидатурата на Радев за втори президентски мандат".