Медия без
политическа реклама

Първият сондаж в Пловдив сочи крехък аванс на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Костадин Димитров води с около 5% пред Ивайло Старибратов при твърдите електорати

09 Окт. 2023
Ивайло Старибратов в момент от кампанията.
FB/Ивайло Старибратов
Ивайло Старибратов в момент от кампанията.

Първият публично оповестен през предизборната кампания социологически сондаж за Пловдив сочи малка разлика между кандидат-кметовете на ГЕРБ и ПП-ДБ, а и в борбата на двете партии за общинския съвет. Той е на "Алфа рисърч", проведен е в първата седмица от кампанията, и показва нагласите сред твърдо решилите да гласуват. За кмет данните са: Костадин Димитров (ГЕРБ) -  30.1%, Ивайло Старибратов (ПП-ДБ)  - 24.6%, Славчо Атанасов („Съединени за Пловдив“) – 10.4%, Ангел Георгиев (Възраждане) – 8.9%, Костадин Палазов (БСП) – 8.2%, Станислав Балабанов - 5.3%, Тодор Чонов - 2.1%, Юлияна Рангелова - 1.5%, Руси Чернев - 1.0%. За листи за общински съвет: ГЕРБ - 26.6%, ПП-ДБ  - 23.7%, Възраждане -  9.2%, БСП - 7.8%. ИТН – 4.1%, „Съединени за Пловдив“ – 3.3%, „Свобода“ – 2%, ДПС – 1%, „Глас народен“ – 0.9%.

"На старта на кампанията 45% от пловдивчани са заявили твърдо намерение да гласуват, други 27% се колебаят, а 28%, предимно най-младите поколения. не смятат да ходят до урните", съобщава още агенцията. Нещата във вота за съветници пък са традиционно мъгляви: "Около една пета от решилите да гласуват все още не са избрали коя листа да подкрепят, или пък възнамеряват да дадат гласа си единствено за кмет".

Агенцията предрича балотаж в кметското състезание и фрагментиран общински съвет. Това не е неочаквана прогноза, тъй като в Пловдив винаги има балотаж, а съветът е раздробен. По-интересно е, че преднината на ГЕРБ пред ПП-ДБ е твърде малка предвид огромната разлика в резултатите през 2019 г. (само 5.02% спечели кандидатът на ДБ тогава, а мандатите в съвета бяха 17 към 4 в полза на ГЕРБ). Сега 5-6% аванс в борбата за кмет означава непредвидим сблъсък, а приблизително същата разлика - паритет в местния парламент. Разбира се, проучването не отчита настроенията на колебаещите се избиратели.

Малко областни градове предлагат хипотезата победителят от кметския вот да не е нито от ГЕРБ, нито от ПП-ДБ. Или поне между техните кандидати да се вклини друг, който да им създаде неудобството да решават за втори тур нуждата от местна сглобка.

 

ГРАДСКИ ПРОБЛЕМИ 

Анкетата е включила и въпрос за най-чувствителните проблеми в града. Подреждат се така (очевидно след посочване на повече от един отговор): състоянието на улиците и тротоарите - 53%, на парковете и местата за отдих - 43%, подобрение на чистотата и сметосъбирането - 42%, решаване на проблемите с паркирането - 39%, облагородяване на междублоковите пространства -  36%, модернизиране на градския транспорт и осигуряване на по-добри транспортни връзки - 28%), сигурност и обществен ред - 26%.

 

Изследването е проведено в периода 29 септември  – 5 октомври 2023г. от Алфа Рисърч, по поръчка на „Под тепето“ (podtepeto.com). Проучването е проведено сред 802 пълнолетни жители на община Пловдив. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч и „Под тепето“ не носят отговорност за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата