Медия без
политическа реклама

Интригата в Пловдив - ще се провалят ли за кмет ГЕРБ и ПП-ДБ

Всеки се позиционира срещу кмета Здравко Димитров, дори довчерашната му партия ГЕРБ

05 Окт. 2023ДИЯН ИВАНОВ
FB/Костадин Димитров - кметът на Тракия
Здравко Димитров, разположен между Костадин Димитров и Бойко Борисов - стари ленти, за които никой в ГЕРБ не иска да си спомня.

Малко областни градове предлагат хипотезата победителят от кметския вот да не е нито от ГЕРБ, нито от ПП-ДБ. Или поне между техните кандидати да се вклини друг, който да им създаде неудобството да решават за втори тур нуждата от местна сглобка. Пловдив е град, който предлага точно такава интрига.

 

РАЗСТАНОВКАТА

Кандидатите за кмет на града са общо 18. Най-важните от тях: Костадин Димитров (ГЕРБ, ръководител на район "Тракия"), математикът и бивш депутат от ПП-ДБ Ивайло Старибратов, бившият кмет и депутат Славчо Атанасов, издигнат от местна коалиция. Именно този трибой ще излъчи победителя. При всеки от тях има големи плюсове и минуси, което прави възможно попадането на всеки от тях на балотаж. Димитров се утвърди като успешен районен кмет, има зад себе си най-силната партия в града - но поразклатена след отстраняването на Иван Тотев от лидерството в местната структура. Освен това липсва възторг в Бойко Борисов, който намекна за Димитров през зимата, но обяви кандидатурата малко преди крайния срок - Борисов аргументира забавянето с факта, че търсел най-доброто (разбирай - Димитров не е). На страната на Старибратов пък са репутацията, общият порив на "градската десница" като вълна, но не е широко известен. Колкото до Славчо Атанасов, той е "още от същото". Но си ги има симпатизантите и организациите зад него, част от които са важните в местната власт "Кауза Пловдив" (на зам.-кмета Георги Титюков) и Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" (адвокат Георги Колев), спечелили на предните избори поотделно повече съветници, отколкото например ДБ.

Депутатите Станислав Балабанов от ИТН и Ангел Георгиев от "Възраждане" са други по-интересни имена. БСП, сломена от скандалите с Георги Гергов, издигна архитект Костадин Палазов. Зам.-кметът Тодор Чонов се приюти като кандидат в партия "Свобода". За кмет се пробва и Савина Петкова, бивш председател на общинския съвет от РБ, сега издигната от "Българска прогресивна линия" на Красимир Янков.

Важно за Пловдив е, че през настоящия мандат липсваше единоначалие, концентриране на власт около една личност или партия. През цялото време ГЕРБ под диктовката на Тотев бе в (не)гласен разрив със собствения си кмет Здравко Димитров, наложен от Борисов през 2019 г. - със снето доверие в последната година от управлението му. Както се вижда, Здравко Димитров следваше да коптира партийни конкуренти в екипа си - процес на взаимни договорки. Същото бе и при мнозинството на ГЕРБ в съвета, което накрая съвсем не бе с кмета. Като цяло Пловдив винаги е бил град с доста центрове на власт. Има силни местни партии. Съответно изборите са били оспорвани, мръсните номера - чести, "внезапните" договорки с врага - още повече. А това прави и настоящият вот сложен, интересен. Всеки от Костадин Димитров, Старибратов и Атанасов има шансове за втори тур, което съобразно традицията означава, че и задкулисното "аз на теб - ти на мен" ще е фактор. Не бива да се забравя, че освен кмет, изборите ще определят и мнозинството в общинския съвет - мащабен, доста любопитен процес в ерата на изравнени ГЕРБ и ПП-ДБ, които са едновременно конкуренти и партньори (на национално ниво).

 

КАМПАНИЯТА

До момента не е нито вяла, нито интензивна. Тече нещо средно за българската практика. Интересното е, че всеки се мъчи да плюе по Здравко Димитров и "настоящото управление", но без блестящ резултат - просто кметът не е е кандидат, няма кой да опонира и да настане говорилня. Дори ГЕРБ не опонира. Обратно - от сутрин до вечер Костадин Димитров разправя как през цялото време бил несъгласен с общинския кмет, правилно ГЕРБ свалила доверието...; твърди още, че хазната на града била празна, ремонтите сеели хаос. Излезе някой извън ГЕРБ да критикува управлението, ГЕРБ вземе та се съгласи с него - ето тази абсурдна ситуация настава при опитите за спорове.  

Линията на ГЕРБ - Пловдив, е комична с оглед на честността, но пък успешна - Костадин Димитров се позиционира като критикар и алтернатива на Здравко Димитров - за сметка на Старибратов, който е доста по-тих от съветниците на ДБ през мандата (а точно те, не друг, бяха опозиция на Здравко Димитров).

Старибратов прави стандартните неща в една кампания - среща се с хора, съсловия, бизнеси...; обещава това, разграничава се от онова... Но му липсва големият, разтърсващ момент: "Хора, аз съм вашият човек! Ето ме!". А този момент му е нужен, понеже бе издигнат за сметка на Манол Пейков - което силно учуди голяма част от пловдивчани (независимо харесват ли Пейков) - отговорът защо точно Старибратов, а не Пейков или друг, се дължи.

И Славчо Атанасов си провежда традиционните срещи. Като цяло е "тиха вода". Но това за него е добре. На финала може да се окаже, че голямата му цел не е да лишава сглобката от Пловдив, а да ги принуди да "седнат на една маса" - общински кмет, кметове на райони, групи в съвета.. - темите за разговор са много.  

 

ИЗХОДНАТА БАЗА

Местните избори са винаги специфични. Някои от националните тенденции или състояния не им влияят. Затова е нужно винаги да се припомня какво се е случило на предишния местен вот - това е именно изходната база при анализ в сегашно време. За Пловдив прави впечатление изключително ниския резултат на "ДБ - Обединение" преди 4 години. Доста неща са се променили оттогава - на тепиха е и ПП, тя спечели едни национални избори, ПП-ДБ съуправлява в момента. Ново за Пловдив още е, че Дани Каназирева и нейният "Съюз за Пловдив" не участват, а Гергов бе изпъден от БСП. И все пак, ето резултатите от местните избори под тепетата през 2019 г.:   

Разпределението на мандати в общинския съвет:

ГЕРБ - 17,

БСП - 7

"Кауза Пловдив" (Георги Титюков) - 5

"Съюз за Пловдив" (Дани Каназирева) - 5

Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“ (Георги Колев) - 5

НСФБ, ВМРО, БНД (зад Славчо Атанасов) - 5

"ДБ - Обединение - 4", 

"Воля", ДПС, "Ние, гражданите" -  по 1
 

Кметски вот, първи тур

Здравко Димитров, ГЕРБ - 36.14%

Славчо Атанасов, НФСБ (ВМРО - БНД) - 16.5%

Дани Каназирева, "Съюз за Пловдив"  - 11.32%

Николай Радев, БСП - 10.3%

Георги Колев, Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" - 7.5%

Атанас Костов, "ДБ - Обединение" - 5.02%

И др.

 

Кметски вот, втори тур

Здравко Димитров, ГЕРБ - 57.32%

Славчо Атанасов, НФСБ (ВМРО - БНД)  - 38.10%

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?