Медия без
политическа реклама

Първите 60 българи се евакуират утре от Одеса

България ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО, заяви президентът Румен Радев

24 Февр. 2022Обновена
Изявление пред медиите

Свиках извънредна консултативна среща с правителството, председателя на парламента и службите за сигурност за разглеждане на възникналата ситуация в Украйна. Както знаете, в ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства с нанасяне на удари по критичната инфраструктура и важни военни обекти на територията на цяла Украйна. Това е абсолютно недопустимо. В 21-и век, в Европа, да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти и да нанасят удари по суверенна държава. Категорично недопустимо. Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на република България. Но има редица рискове, като цяло ситуацията за сигурност и средата за сигурност в Европа и в глобален мащаб вече са тотално променени. Оценяваме в момента и правителството продължава да извършва разчети за рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае цялото ни общество. Тези анализи ще продължат и днес, и утре с търсене на всички възможни варианти, така че да няма прекъсване в енергийните доставки на газ, особено важно на петрол, доставките на храни, доставките на всички стоки от първа необходимост, които жизнено ни касаят. Търсят се и се работи по всякакви алтернативни трасета и доставки. В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността. Изключително важно – България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО и изобщо в системата за национална и колективна сигурност. В ход вече са консултации в съюзен формат в рамките на НАТО. Изключително важна за нас е съдбата на нашите сънародници в Украйна, които са заявили и искат евакуация. Обсъдихме възможните варианти на действие и всички ангажименти на съответните министерства. Ще направим всички възможно тези наши сънародници да бъдат евакуирани. Искам да се обърна към всички българи в Украйна, също така и към всички украински граждани, които желаят да потърсят съответно убежище в България. Ние сме отворени и ще направим всичко възможно не само по един безопасен начин те да бъдат транспортирани до България, но и тук да се окаже цялата необходима помощ. България продължава да участва във всички формати на ЕС и на НАТО да търсим заедно колективен отговор на това грубо предизвикателство пред европейската сигурност и ще продължаваме да правим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани.

Posted by Румен Радев on Wednesday, February 23, 2022

Първите 60 българи, които искат да се евакуират, тръгват утре от Одеса с автобус, обяви генералният консул Светослав Иванов. Мъжете, украински граждани, до 60 г. не подлежат на евакуация, а подлежат на мобилизация, каза още той. Основно евакуирани ще бъдат жени и деца от смесени бракове. 

Откриваме 3 пункта, през които ще можем да приемем българи от Украйна, като към момента 120 души са изявили желание, това обяви в същото време премиерът Кирил Петков в Министерския съвет. Транспортният министър Николай Събев организира превоз с автобуси, като се търси вариант и за полет през Полша. „Обследваме възможността да посрещнем и украински граждани на територията на България, подготвяме планове, ако има такъв наплив“, посочи още министър-председателят.

Няколко часа по-късно, българското Външно министерство обяви, че вече над 300 български граждани са потърсили помощ за евакуация, като продължават обажданията от тяхна страна към Ситуационния център на МВнР и двете ни дипломатически представителства в Украйна. Оттам посъветваха, че във връзка със затварянето на някои ГКПП между Приднестровието и Украйна се препоръчва на българските граждани от Южна Украйна да се насочат за влизане в Молдова през пунктовете Рени-Джурджулещ, Виноградовка-Вулканещ, Табаки-Мирное и Маяки Удобное-Паланка. 

Препоръчително е българските граждани от Северна и Западна Украйна да се насочват към граничните пунктове с Румъния, съобщи още МВнР. Посолството ни в Кишинев и консулството ни в Тараклия в Република Молдова имат готовност да окажат незабавно съдействие за безпрепятственото преминаване на границата от всички български граждани на ГКПП Рени-Джурджулещ, Виноградовка-Вулканещ, Табаки-Мирное и Маяки Удобное-Паланка.

В сутрешните часове президентът Румен Радев пък обяви, че по информация на българската държава към момента над 4000 души са поискали от нашите власти да бъдат евакуирани от Украйна. Радев заяви, че се предприети мерки от съответните министерства да бъде организирана такава евакуация, която да обхване не само българските граждани, но и всички украински граждани, които желаят да потърсят убежище у нас.

Според източници на "Сега" разминаването в бройката между Радев и Петков идва от факта, че президентът има предвид хора, които работят в чуждестранни компании в Украйна, а страната ни е поела ангажимент към тях. Именно те били 4000.

Министърът на туризма Христо Проданов пък заяви, че държавата ще плати за настаняване на евакуираните в хотели. "Това съм го коментирал преди около седмица с министър-председателя в личен разговор, когато вече започнаха да се усилват опасенията, че ще има военен конфликт. Ако има такова политическо решение, практически трябва да се търси някакъв начин на мирните граждани да им се помогне. Има разговор с хотелиери, на които да кажем, какви са условията и как ще заплатим за престоя на тези граждани в техните хотели. Заплащането ще бъде от държавата", каза той пред БНР.

 

Българската позиция

Българското държавно ръководство осъди военните действия, които провежда Руската федерация срещу Украйна. "В ход е пълномащабна конвенционална операция на РФ с всички възможни сили и средства, с нанасяне на удари по критичната инфраструкура и важни военни обекти на територията на цяла Украйна. Това е абсолютно недопустимо - в 21 век в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти, с удари по съвременна държава - категорично недопустимо", обяви президентът Румен Радев, който рано сутринта събра на спешно съвещание ръководителите на основните държавни институции.

Според президента засега няма пряка военна заплаха за България. Оценката е на основата на данни на всички държавни служби. "Ситуацията за сигурност в Европа и в глобален мащаб е тотално променена", отбеляза в същото време Радев. Държавните институции анализират рисковете за въздушните и морски пътища, за енергийните трасета, и за цялата система на доставки, засягащи българското общество. Също така, търсят се алтернативни маршрути за доставка на енергоизточници, на храни, на всички стоки от първа необходимост, за да няма прекъсвания.

"България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО, и изобщо в системата за национална и колективна сигурност. В ход вече са консултации в съюзен формат в рамките на НАТО ... България продължава да участва във всички формати на НАТО и ЕС, за да търсим заедно колективен отговор на това грубо предизвикателство пред европейската сигурност, и ще продължаваме да правим всичко възможно, за да гарантираме сигурността на българските граждани", обобщи Радев.

Премиерът Кирил Петков заяви, че приоритет е извеждането на българите от Украйна. С транспортното министерство се организира сухопътен транспорт, а с министерството на туризма се подготвят хотелски бази, които да приемат пристигащите хора. Работи се с МВР и ДАНС, за да се организира бързо обработване на данните на хората.

"Осъждаме остро действията на РФ. Това е недопустимо. България ще бъде партньор, от който може да се очаква, че ще говори в един глас с ЕС и НАТО", каза Петков. Той съобщи, че днес в 8 вечерта ще бъде в Брюксел във връзка с подготовката на общ отговор на страните-членки на ЕС.

 

Стефан Янев: Да не използваме фриволно думата "война"

Странно изявление направи по-рано сутринта българският министър на отбраната Стефан Янев във връзка със стартиралата офанзива на Русия срещу Украйна. Според него не бива да се прекалява с думата "война". "Ние често фриволно си използваме тази дума. Каквито й да са целите на Русия, тя вероятно ще води една ограничена операция, или поне така ще се представят от Путин и хората около него. Не е важен етикетът, а това, което се случва на терен и на тази база ще правим нашите анализи, изводи и планове за реакция", заяви той пред Би Ти Ви. "Надявам се да не съм бил единственият, който е мислел, че кризата в Украйна ще се реши по дипломатически път. Но не е това случаят – за пореден път имаме доказателство, че системата за международни отношения не работи. Това е доказателство, че всички усилия за диалог и дипломация не винаги дават резултат. Позицията на българската държава – правим своите изводи, правим планове за реакцията. Ще трябва да използваме целия инструментариум, за да вземем адекватни решения", каза още той.

Янев обяви и, че със сигурност в България ще пристигнат по-рано нидерландските изтребители F-35, които трябваше да се включат в еър полисинг през април-май. Сега те ще дойдат по-скоро, но още не е решено кога точно, каза военният министър.

В кулоарите на парламента по-късно Стефан Янев повтори, че за страната ни не съществува заплаха от военен конфликт заради нападението на Русия в Украйна, но че рисковете от икономически и социални мерки съществуват. "Имаме сериозен въоръжен конфликт, знаете поведението на НАТО, декларациите на генералния секретар, на страните-членки, съответно на ЕС. Повтаряме решенията НАТО, обединени в нашето единство, с нашия отбранителен потенциал, така че страни-членки на НАТО да не бъдат засегнати от конфликта", каза той и допълни, че България осъжда всичко, което се случва на територията на Украйна.
"Нарочно не говорим с войнствена реторика, защото по този начин нито НАТО, нито президентът Путин затварят напълно вратата за дипломация. В един момент действията ще свършат, ще има нужда от дипломация и трябва да бъдат отворени тези канали, за да се омиротвори ситуацията, когато това е възможно", каза още Янев. 

 

Няма директен риск за България, повтори Петков

Няма директни риск и заплаха за територията на България, повтори по обед премиерът Кирил Петков в изявление в Министерския съвет. Сформирани са оперативни групи, които работят по различни рискове, с цел превенция и да се следи ситуацията. "Не трябва да се предизвиква паника. В този момент няма директен риск по никакъв начин за военни действия срещу България", каза Петков. България ще изработи и план по отношение на енергийни запаси, военновременни запаси, кибер сигурност и т.н. Правителството ни още веднъж остро осъди агресията срещу Украйна и гарантира, че ЕС и НАТО ще имат обща позиция. България категорично ще бъде част от тази позиция. Днес в Брюксел евролидерите ще обсъдят ответната реакция срещу Русия. Петков призова българската опозиция да бъде конструктивна, приемайки бюджета, защото в сложната ситуация той става още по-важен.

Петков заяви, че България ще приема сънародниците ни от Украйна в три пункта. Той спомена за "около 120 души", очакващи евакуация. МВнР също съобщава за подобна бройка, разминавайки се 4-те хиляди, съобщени от Радев по-рано. "Министър Събев организира автобуси, предвиждаме варианти за полети през Полша", съобщи премиерът. Петков каза още, че България може да приеме и украински граждани.

 

Други реакции

"Категорично осъждам военната агресия на Русия срещу Украйна", заяви външният министър на България Теодора Генчовска. "Този акт подкопава суверенитета и независимостта на Украйна и представлява тежко нарушение на международното право”, написа тя в "Туитър". Посещението на Генчовска, планирано днес в Украйна, се отменя.

Стана ясно още, че Народното събрание подготвя обща декларация, подкрепена от всички политически сили. "Ще покажем единство на институциите, най-вероятно ще има извънредно заседание на парламента за изслушване на службите и Министерски съвет. Направихме контактна група от всички парламентарни групи и имаме обща позиция, че ще излезем с декларация, която започваме да подготвяме", заяви депутатът от ПП Андрей Гюров.

"Позицията на България ще бъде съобразена с общата позиция на НАТО", каза Тошко Йорданов от ПП. Мнението на Христо Иванов от ДБ пък е: "Днес сме в променена ситуация. На фона на това, че наистина става дума за война и тази война не е война между две страни - Русия и Украйна. Тази война е война, при която един диктатор се опитва с всички средства, включително бомбардировки срещу градове, в които има цивилно население, да ревизира следвоенния ред. Пред лицето на тази заплаха трябва на ново ниво на национална отговорност да консолидираме българската държавност". И още доста депутати излязоха с индивидуални коментари.

Слави Трифонов написа във "Фейсбук": "Живеем в 21 век - модерен свят, човечеството е постигнало неща, за които мечтае от началото на своето съществуване. Европа съвсем логично е най-богатият континент. И пак съвсем логично - голямата част от Европа живее в условията на свобода, демокрация и абсолютното спазване на човешките ценности. Започването на война в Европа е безумие. Ще се изразя и по друг начин - това е ненормално и е удар върху всичко, към което се стремят нормалните хора. И ЕС, и целият свят трябва безапелационно да се противопостави на това чудовищно начинание. И всички български институции трябва да проявят сила, морал и единство, за да представят достойно позицията на българските граждани".

 

Щаб

Българското Министерство на външните работи съобщи, че е сформиран щаб, който анализира ситуацията в Украйна. Вече има план за евакуация на българите. Рано сутринта Генчовска е обсъдила с посланика ни в Украйна възможностите за това. В посолството в Киев записват актуалната информация за тях, за броя членове на семействата им. Оттам умоляват гражданите да останат по домовете си, за да могат да се свързват с тях. „Информацията, с която разполагаме, е, че има голяма паника в Киев. В части от страната няма ток, очаква се и мобилните данни да бъдат спрени. За Одеса информацията е, че няма паника, по думите на консула ни там”, заяви говорителят на МВнР Митко Димитров, циитран от Нова телевизия.

Генчовска разпореди на дипломатите от мисиите на България в Полша, Румъния и Молдова да отидат на граничните пунктове и да оказват съдействие на нашите сънародници, които желаят да напуснат страната. Информацията, с която разполага Министерството на външните работи е, че в някой райони на Украйна токът е спрян и се очаква мобилните оператори също да преустановят работа.

Българските граждани могат да се свържат с дипломатическите представителства на България в Украйна на следните телефонни номера: Посолство на Република България в Киев: +38044 2354389; +380442352202; дежурни телефони в извънработно време: +380442467237;+380442467672; [email protected] ; Генерално консулство на Република България в Одеса: +38 048 746 65 54; +38 048 746 65 58 ; +38 048 746 63 75; дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380682930048; Е-mail: [email protected]

 

А Борисов се вълнува от критиките срещу него за газовата връзка с Гърция

Със странно изказване излезе и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който даде брифинг в партийната централа. В него той смеси похвали и критики към управляващите и президента Румен Радев. "За първи път, с всичките си условности, те се опитаха да дадат някаква правилна формулировка на това, което се случва", започна бившият премиер. След това обяви, че две политически сили (без да ги назове) в парламента отказват да подпишат проекта на декларация за Украйна, изготвен от ГЕРБ, защото вътре присъствала думата "санкции". "Смятайте докъде сме се довели като лоялен член на НАТО и на ЕС", коментира Борисов.

Той изтъкна, че войната ще създаде риск пред енергодоставките, и скочи на управляващите, че са източили газовото хранилище в Чирен, за да го "раздадат на техните фирми". В същото време, се похвали, че партията му получила "стотици" обаждания сутринта от жеалещи да приемат евентуални бежанци. Борисов констатира, че войната ще донесе обедняване в Европа, и използва случая, за да жегне правителството, че не се справя с плана за възстановяване и устойчивост, от където чакаме помощи. Изведнъж се присети, че казаното може да се приеме като критика, и бързо каза, че днес трябва да се демонстрира единство, и обеща подкрепата на своята партия.

Призивът за единство обаче не изтрая дълго - Борисов сподели обидата си от коментара на Кирил Петков, че 12 години нищо не е построено по газовата връзка с Гърция. "Аз казвам, че от 1300 години не е строено, с изключение при нас", обяви водачът на ГЕРБ и размаха като доказаталство снимки от първата копка на газопровода.

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?