Медия без
политическа реклама

Първата акция на антикорупционната комисия е срещу далавери със земя

Двама са обвинени, че незаконно категоризирали земята така, че да се изграждат фотоволтаици

24 Окт. 2023Обновена
Бумът в изграждането на фотоволтаици у нас е съпровождан от съмнителни практики.
https://pixabay.com/
Бумът в изграждането на фотоволтаици у нас е съпровождан от съмнителни практики.

Първата публично известна акция на Комисията за противодействие на корупцията е заради далавери със земя. Това се разбра от съобщение на Софийската градска прокуратура, която наблюдава разследването.

Прокурорската преписка е образувана след проверка на старата КПКОНПИ. Вчера са извършени множество действия по разследването, включително претърсвания и изземвания от адреси във София, Сливен, Стара Загора, Бяла, Кърджали, Момчилград и Хасково. Разпитани са и много свидетели, съобщава прокуратурата. Двама души са привлечени като обвиняеми - зам.-директорът на Института по почвознание и председателят на Селскостопанската академия. Те са обвинени за това, че през месец юни 2022 г. се сговорили да вършат длъжностни престъпления, чрез които да си набавят имотна облага. Нарушенията се състоят в това, че незаконосъобразно се понижават категорията на земеделските земи, за да се даде възможност на други да изградят соларни инсталации на тези земи. 

Тъй като деянието е с висока степен на обществена опасност двамата обвиняеми са задържани за 72 часа с прокурорско постановление. А от съда ще бъде поискано те да останат в ареста за постоянно.

По-рано БНТ съобщи за акцията, разказвайки накратко схемата - собственици представяли документи за прекатегоризация на земята от плодородна в такава, която не става за земеделски нужди. В техен интерес служителите променяли пробите, за се докаже, че терените са от по-ниска категория - съответно подходящи за фотоволтаици. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата