Quantcast

Медия без
политическа реклама

Проверката в "Пирогов" отново обвинява Емин

Разбрах, че много хора са гледали записи, аз не съм, каза военният министър

04 Септ. 2023Обновена
БГНЕС
Две коренно различни версии за случая дават замесените в него участници.

Писмените обяснения на дежурния екип в "Пирогов" потвърждават първоначалните обвинения, че Мустафа Емин е заплашвал със здравния министър, за да бъде прегледано детето му в института. Детайлите от вътрешната проверка на случая в спешния институт бяха разкрити от Би Ти Ви и от шефа на здравната комисия в НС проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ). В набора от документи, показан от Ангелов във "Фейсбук" има само писмени становища и доклади.

В проверката са приложени записи от камерите, които са придружени от опис на дежурните лекари, сестри и началникът на отдел „Сигурност“, който описва минута по минута видяното на камерите, предава Би Ти Ви. От записите става ясно, че Мустафа Емин и детето му пристигат в болницата в 19:20 часа, в 22:43 часа то е прието в шокова зала за обработка на рана на челото, а в 22:54 часа е предадено на родителите си, за да се приберат у дома. Така се потвърждава, че престоят на семейството в болницата е около 4 часа.

Медицинският персонал твърди, че детето на Мустафа Емин е било в добро общо състояние, с рана на челото, без данни за кървене в момента. По това време още три деца са чакали за шев. Преди да дойде редът на детето на Емин, е дошло друго дете, което е било в тежко състояние, в шок, и според правилата то е било с приоритет. Затова семейството на съветника е трябвало да изчака.

Според лекарите, Емин и съпругата му няколко пъти са звънили на звънеца на шокова зала и са прекъсвали работата на медиците. Когато им се обяснява, че трябва да изчакат заради спешното дете в залата, Емин попитал "дали трябва да занимава министъра на здравеопазването". Друга медицинска сестра пък посочва, че „в момент на афект отправи заплахи, без обясними за мен причини, че сега говорил с министъра на здравеопазването и щяло да има последици“, съобщава Би Ти Ви. Емин твърди, че за първи път името на здравния министър е споменато от лекарите, а не от него.

В документите пише, че г-н Емин е проявил “вербална агресия” и е “отправял заплахи като споменава за намеса от министъра на здравеопазването”. Поискал е “да се сдобие с имената на целия медицински персонал, участвал в прегледа и лечението на детето му”, “с цел да бъдат показани на министъра на здравеопазването”, допълва и Костадин Ангелов, който твърди, че е изчел цялата документация. Той призовава военния министър незабавно да уволни Мустафа Емин, а също иска и реакция от министъра на здравеопазването.

С резултатите от проверката се е запознал и председателят на комисията по отбрана в НС Христо Гаджев (също от ГЕРБ). "Изводът, който може да се направи от събраните по преписката документи и от камерите за видеонаблюдение е, че на 28.08.2023 г. г-н Мустафа Емин е проявил вербална агресия, със спокоен тон, спрямо служителите на УМБАЛСМ "Н.И. ПИРОГОВ" ЕАД и е извършил злоупотреба със служебно положение," пише Гаджев във "Фейсбук". "Очаквам, макар и безкрайно закъсняла, реакция от ръководствата на ПП и ДБ, министър Тагарев, и премиера Денков", завършва неговият пост.

Военният министър Тодор Тагарев очаква да получи записи от "Пирогов", които хвърлят светлина върху фактите около случая със съветника в МО Мустафа Емин и посещението му в спешния институт. "Случаят е много неприятен. Той беше иницииран в един пост от личен профил, препубликуван на сайта на "Пирогов". Версиите са две и се различават много съществено", коментира днес министърът в първи личен коментар на случая. Той ще вземе решение за съдбата на съветника си, когато се запознае с фактите.

 

ПРЕДИСТОРИЯ
Миналата седмица "Пирогов" обвини съветника на Тагарев в злоупотреба с политическо влияние и агресия към медици при потърсена помощ за малкото му дете. В профила си във "Фейсбук" институтът публикува скрийншот от личен пост на медицинска сестра, който не се вижда в нейния профил в социалната мрежа и в който тя обвинява Мустафа Емин, че е искал да се измести дете от шокова зала, за да влезе неговото, "с малка раничка" (която впоследствие се оказа рана със 7-8 шева). Емин, според тази медицинска сестра, заплашвал да се оплаче на здравния министър и се представил за съветник на министъра.

"Пирогов" не коментира истинността на фактите, но този пост бе светкавично споделен от бившия здравен министър и сега депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов, а на следващия ден попадна и в информационния поток на руската държавна агенция РИА Новости. Мустафа Емин отрече твърденията, каза, че не се е представил, а на края на 4-часовото му обикаляне по кабинетите в "Пирогов" е бил запитан за името, не е заплашвал със здравния министър и е категоричен, че не е искал да се вади дете от шокова зала заради неговото.

"Пирогов" вече приключи със своята проверка, но в краткото съобщение за нея се твърдеше само, че медицинските правила са спазени, а за заплахи не се говореше.

Мустафа Емин - съветникът на военния министър Тодор Тагарев, отхвърли отправените му обвинения, че е парадирал с поста си в болница "Пирогов", за да осигури по-бързо лечение на детето си, както и че е заплашвал персонала там с имената на министри.

ПИСМОТО

Междувременно, отново през Костадин Ангелов, стана известно, че Тагарев е поискал от колегата си в здравеопазването проф. Христо Хинков информация по четири въпроса - отговарят ли на истината изнесените в профила на "Пирогов" факти и обстоятелства; по какъв начин и кой е взел решение за качване на личния пост на Диманова в профила на института; каква проверка е извършена преди публикацията във "Фейсбук"; както и колко и кои са администраторите на този профил. Днес военният министър потвърди съществуването на писмото.

Случаят с Мустафа Емин и посещението му в "Пирогов" зави днес в нова посока, без от това фактите около него да станат по-ясни. Военният министър Тодор Тагарев е поискал от колегата си в МЗ проф.

"Обърнах се като към колега с молба да бъде направена проверка с механизмите, с които те разполагат, до момента няма отговор, но все пак мина малко време", каза Тагарев. Министърът посочи, че очаква да получи и запис, защото има информация, че има такъв. "Разбрах, че много хора са гледали записи вече, аз не съм", обясни той.

Министерството на здравеопазването обаче даде сигнал, че не смята да взема отношение на по случая. МЗ не може да взема отношение по публични изяви на служители от еднолично акционерно дружество, каквото е УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, коментираха оттам пред Би Ти Ви.

"Пирогов" е предал материали по случая и на ДБ, чийто активист е Мустафа Емин. Партията също трябва да вземе решение.

Ключови думи:

Мустафа Емин, Пирогов

Още по темата