Медия без
политическа реклама

Мустафа Емин: Не съм заплашвал с министри

Според съветника на Тагарев обвиненията срещу него в социалните мрежи са преувеличени преразкази

30 Авг. 2023Обновена
Мустафа Емин
Нова тв: стопкадър
Мустафа Емин

Мустафа Емин - съветникът на военния министър Тодор Тагарев, отхвърли отправените му обвинения, че е парадирал с поста си в болница "Пирогов", за да осигури по-бързо лечение на детето си, както и че е заплашвал персонала там с имената на министри. В интервю пред Нова ТВ той допусна, че е жертва на умишлена атака и призова случаят да бъде обстойно проверен. Емин се надява и при проверката да се прегледат записите на камерите в болницата, за да се види истината.

Емин раказа, че детето му е трябвало да чака около 4 часа за лекарска помощ. Той отрече, че е искал друго дете да бъде изведено от шоковата зала, за да влезе неговото. По думите му, лекар му е обяснил, че другото дете е в тежко състояние и двамата са се съгласили, че е по-добре за детето на Емин въобще да не го вижда. От разказа му се разбра и друго - това, което медицинската сестра Неда Диманова нарича "раничка", всъщност е рана, шита със 7-8 шева. Въпреки че е на челото на детето, лекарите отказали да я залепят без обяснение.

Той обясни, че на два пъти в разговора била спомената позицията на министъра на здравеопазването, не самият министър по име. Първия път - когато лекарят му обяснявал ситуацията, а Емин, както заяви, бил толкова впечатлен от експертността му, че му стиснал ръката, а след това му казал, че след като обяснява така нещата, защо не ги каже и на министъра. Втория път - един от лекарите му казал, че е приятел със здравния министър. "Аз му казах – идеално, кажете му защо е бавна системата", твърди Емин. И категорично заяви: "Нито един път не съм споменавал името на министъра на здравеопазването. Нито един път не съм се представял като съветник на министъра на отбраната." И добави, че е чакал реда си в болницата като всички останали хора.

По думите му, когато е отишъл да си вземе документите на тръгване от болницата, от персонала го попитали за какво са му те. "Аз на шега викам – ще ги давам на министъра", каза Емин. Една от сестрите го попитала за неговото име и той се представил. "След това е имало време да изчислят - заслужава ли си да бъда атакуван, има ли политическа логика в това. А може би целим нещо по-голямо. Това са всичко спекулативни неща, които трябва да бъдат установени от проверка - на "Пирогов" и на инспектората към Министерството на здравеопазването", разви версията си той.

Според Емин той се е видял със сестрата, която го обвини, за по-малко от минута при завършването на процедурата, когато отишъл да си вземе документите. "Тя не е очевидец на събитието. Тя преразказва нещо, което е чула някъде. Възможно е да не е била добре информирана, малко да е преувеличила, доста да е преувеличила, да е направила един синтез, който няма отношение към реалността", обясняваше накъсано министерският съветник.

Той призна, че може да е проявил "по-емоционално отношение, да съм повишил тембър". И го обясни с дългото очакване преди детето му да получи помощ. "Ако съм искал да манифестирам с някаква позиция, която едва ли не стана толкова важна, има други заведения, в които, ако човек реши, да го прави", допълни Емин. Той допусна, че след като си е казал името, са го проверили, а в България няма много хора с неговото име. Факт е, че при търсене в "Гугъл" името му веднага излиза на сайта на "Демократична България".

Скандалът придоби любопитен оттенък, след като се оказа от интерес за руската държавна агенция РИА Новости, която вероятно за пръв път съобщава новина за нещо, случило се в коридорите на българския спешен институт. Това отразяване наклони везните към подозрението, че в скандала няма нищо случайно. Неговото начало също бе крайно необичайно - профилът на "Пирогов" във "Фейсбук" сподели скрийншот от пост на медицинската сестра Неда Диманова, без да внесе допълнително яснота по случая. Това на практика легитимира твърденията на сестрата, без някой да обясни за какво точно става въпрос. Самият пост обаче липсва в профила на самата Диманова и вероятно е споделен в затворена група. Впоследствие от института разпространиха и официална позиция, в която осъдиха агресията срещу лекари. Същият скрийншот бе копиран и от бившия здравен министър Костадин Ангелов, който сега е шеф на здравната комисия в НС и депутат от ГЕРБ, който също осъди с остри думи случая.

 

Ключови думи:

Мустафа Емин, Пирогов

Още по темата