Медия без
политическа реклама

Скандалът с "Пирогов" и Мустафа Емин зави в нова посока

Военният министър е поискал проверка от МЗ за изнасянето на информация във "Фейсбук", разкри депутат от ГЕРБ

01 Септ. 2023
"Пирогов" отново нарушава правилата, като обещава информация на "заинтересованите" за случай, касаещ пациент.
БГНЕС
"Пирогов" отново нарушава правилата, като обещава информация на "заинтересованите" за случай, касаещ пациент.

Случаят с Мустафа Емин и посещението му в "Пирогов" зави днес в нова посока, без от това фактите около него да станат по-ясни. Военният министър Тодор Тагарев е поискал от колегата си в МЗ проф. Христо Хинков проверка на случилото се и на действията на спешния институт, обяви шефът на здравната комисия проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ), който е най-горещият защитник на версията на спешните медици. Ангелов публикува в профила си във "Фейсбук" писмото, придружено с изключително остър коментар срещу Тагарев, като определя искането за "скандално и болшевишко". "Предлагам на министъра на информацията Тагарев направо да изпраща танковете да превземат “Пирогов”, пише Ангелов.

От документа се вижда, че военният министър е поискал проверка по четири въпроса, от които един е за изясняване на истината, а три се отнасят до публикацията в официалния профил на "Пирогов" във "Фейсбук", с която беше дадена гласност на случая. Припомняме накратко събитията:

Във вторник институтът публикува на официалната си страница в социалната мрежа личен пост на медицинската сестра Неда Диманова, в който се твърдеше, че Мустафа Емин се е държал арогантно и агресивно при посещение на лекар с детето си. Според Диманова детето е имало само "раничка", а Емин е искал от шокова зала да се извади друго дете, за да влезе неговото. Тя твърдеше, че той се е представил в служебно качество и е заплашвал със здравния министър. "Пирогов" първо пусна скрийншот на този разказ, без да го коментира, а след това в официална позиция заклейми агресията срещу медици. Часове по-късно Емин отхвърли основните обвинения, каза, че не е искал да се измести друго дете от шокова зала (нарече подобна постъпка "нечовешка"), не се е представял като съветник и не е заплашвал с министри. От разказа му се разбра, че "малката раничка" е шита със 7-8 шева, а детето е малко - все още кърмаче. Емин допусна, че е възможно да е бил емоционален, но го обясни с факта, че е прекарал в института 4 часа. Версията на "Пирогов" бе подета с охота от ГЕРБ и... руската държавна агенция РИА Новости, която изненада всички с публикация от коридорите на софийския спешен институт. Това окончателно затвърди усещането, че става дума за активно мероприятие.

Сега, според публикацията на Ангелов, военният министър иска да се установи дали изнесените в официалната страница на "Пирогов" твърдения отговарят на истината, по какъв начин и кой е взел решение за качване на личния пост на Диманова в профила на института, каква проверка е извършена преди публикацията във "Фейсбук", както и колко и кои са администраторите на този профил. От МО отказаха да коментират истинността на писмото пред "Сега", но до този момент съществуването му не е отречено.

Случаят предизвиква въпроси и съмнения вече четвърти ден, особено след неочаквания интерес на РИА Новости. Публично оповестяване на всякаква здравна информация, касаеща състоянието на дете пациент е абсолютно недопустимо и същото е нарушение на поне два закона, напомни Кремена Кунева - доброволец и депутат от ДБ в предишния парламент.

По случая текат проверки от няколко посоки. "Пирогов" днес огласи резултатите от своята проверка, в която за скандал въобще не се говори. След дъжд качулка, от института са се сетили да сложат името на Мустафа Емин с инициали, въпреки че преди три дни го публикуваха съвсем открито (макар и като Емин Мустафа - грешка, за която не се знае нарочна или неволна е). Оттам твърдят, че са снети записи за периода и обяснения от страна на всички, имащи отношение към случая. Изводът е - всичко в поведението на екипа е било образцово и по правилата.

От медицинска гледна точка са спазени всички стандарти за работа и оказване на помощ в рамките на Спешното отделение, твърдят от "Пирогов". Персоналът е подходил с висок професионализъм, извършили са всички необходими консултативни прегледи и изследвания на детето. Оказана му е необходимата помощ и манипулации и е изпратено вкъщи с препоръки. За този период ("Пирогов" не уточнява колко е продължил той, но според Емин той е прекарал 4 часа в института) в детска противошокова зала е оказана спешна помощ на три травматични деца и са проведени продължителни мероприятия по ресусцитация на друго дете, което е преведено с тежък хеморагичен шок.

Намек за първоначалните твърдения за агресивно поведение има само във финала на съобщението, където ръководството благодари на колегите си за "високия професионализъм, за търпението и за психическата устойчивост, която са проявили".

Всички данни от проверката са предоставени на Етичната комисия на политическа партия Да, България“, допълват от спешния институт. На свой ред от ДБ благодариха за "пълното съдействие" и обещаха да оповестят резултатите от своята проверка.

В писмото на "Пирогов" междувременно се вижда нещо доста смущаващо. „Пирогов“, като болница с високо обществено доверие заявява, че ще предостави информация на всички заинтересовани по случая при спазване на Закона за закрила на детето, Закона за здравето и Закона за личните данни", обещават оттам. На този етап обаче не може да бъде спазен нито законът за закрила на детето, нито законът за личните данни, тъй като самоличността на Емин е известна, колкото и институтът сега да я "пази" с инициали. Освен това, такава информация не би следвало да се разпространява от едно лечебно заведение, без съгласието на пациента и близките му.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Мустафа Емин, Пирогов

Още по темата