facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Протестиращите майки освиркват новия зам.-министър

Назначението на Адриана Стоименова изостри още повече напрежението в палатковия лагер пред Министерския съвет
Обновена
6 685
 БГНЕС
Адриана Стоименова

На фона на подновените протести на майките от "Системата ни убива" премиерът Бойко Борисов назначи нов заместник-министър на труда и социалната политика, който поема ресора хора с увреждания. Опитът да се тушира напрежението обаче произведе точно обратен ефект - протестиращите посрещнаха новината с освиркване.

Адриана Стоименова идва от неправителствения сектор - изпълнителен директор е на Центъра за психологически изследвания. В последните три години е била зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет. В това си качество обаче преди две години предизвика гнева на майките от "Системата ни убива", които дори писаха писмо до премиера с искане тя да бъде отстранена от управата на съвета и да бъде разследвана дейността на организацията, която оглавява.

Стоименова беше един от активните участници в изработването на трите закона, които промениха политиката към хората с увреждания и бяха приети под натиска на протести. Първоначално изявите й бяха в редиците на протестиращите. С напредъка на законодателната дейност обаче различните организации на майки, хора с увреждания и пр. се разделиха на лагери и Стоименова успя да настрои срещу себе си част от тях. Те не са забравили това. Току-що на протест пред Министерския съвет майките посрещнаха новината с освиркване. "Това е жената, която ни обвини, че сме агенти на чужда държава и не се борим за живота и здравето на децата си", обявиха протестиращите. Те вече искат две оставки - на министъра и на новия заместник. "Тя беше първата, която заяви, че майките са получили 1 млн. долара, за да протестират", напомниха ораторите на протеста.

Новият зам.-министър обяви, че ще води балансирана политика, в която исканията на страните да бъдат удовлетворени според политиката на правителството и законодателството на страната. На свой ред министърът увери, че изпълнява трите закона. „По отношение на Закона за социалните услуги, който се отрича от г-жа Вера Иванова и от г-жа Нели Димитрова (лидерките на протеста - б.р.), те са част от работните групи, които са участвали в написването на този закон и много добре разбират, че в  голямото море от хора, нуждаещи се от различни видове форми на подкрепа от държавата, има и една огромна категория хора, които имат нужда именно от социални услуги. Това са хора с увреждания, деца с увреждания, хора, които имат нужда от заместваща помощ, от дневни центрове и от центрове за настаняване от семеен тип включително“, подчерта Сачева. Тя даде да се разбере, че смята това за отговор на протестите и се надява те да спрат. „С това смятам, че отговаряме и на исканията и на протестите, и на коментарите, които чухме до този момент. Непрекъснатите протести и искания за оставки, предизвикването на различни скандали по-скоро блокира и е опит да се спре политиката, която се провежда за това да  има наистина един цялостен подход по отношение на проблемите на хората." 

Новоназначеният зам.-министър е четвъртият в политическия кабинет на Деница Сачева. Адриана Стоименова заема мястото на Росица Димитрова, която напусна след разкрития за командировка до САЩ насред пика на напрежението между правителство и хора с увреждания.

 

 

Posted by Системата ни убива on Monday, March 2, 2020

 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Сачева за протеста: Злонамерен и зловреден хепънинг

02.08.2020

Обновена

9270 67
Със стари обещания Борисов иска нов кредит на доверие
Промените в ТЕЛК се озоваха в закона за ценните книжа

16.07.2020

1371

Коментари

Evasion

Управляват ни ръководители на НПО-та, пиари, журналисти... това явно е следващата вълна калинки, след мутрите, шофьорите и спортистите...

Magi

С една дума , управляват ни некадърници!

Andrij

Какво правят хора от "неправителствени организации" в Правителството?! И защо след като са "неправителствени" 95% от финансирането им идва от бюджета чрез различни субсидии, програми, подкрепи и т.н.?!

Кире

Ми, управляваха ни бизнесмени и доведоха до фалити на банки, жестока инфлация и бягство от страната. Имаше и академични кадри, дето унищожиха икономиката с тричленки. После дойдоха експертите на царя - рафинирани кражби- После Охранителя назначава всякакви. Ама Той рече нещо за мат'ряла.

Антей

 

За всички колеги! ✌️

 

Едни все по-лоши хора се разпореждат с живота и здравето

на нас - почти вече шепата българи, дето си стоим в Родината.

 

И тези хора не са лоши по душа.

 

Лоши са станали, заради собствените си нерадости

и провалени житейски проекти за семейство!

 

Не може без здраво семейство да израстне никое човече -

за да бъде щастливо и успешно!

Не може - без щастливи мама и татко, да има щастливи деца!

Не може. Научно е доказано.

 

И понеже на тези хора им е гадно - правят всичко възможно  

да направят, така щото

да бъде гадно и всички други хора, които зависят от тях!

 

...............................................

 

Хора като Деница Сачева, например не би трябвало да се

занимават с никаква социална работа.

Обачеее, един от общинската радиоточка 

я направи ... министър, и на всичко отгоре на ... социалните грижи.

 

И ако на Борисов, може да му се простят много други работи -

 

то ГАВРАТА, подигравката, издевателството над българското семейство,

над страдащите хора, над децата - и болни, и здрави - не може!

 

⚓️

 

Влез или се регистрирай за да коментираш