Quantcast

Медия без
политическа реклама

Протестиращите алармираха за щети за милиони при продажбата на БТК

“Отровното трио” обвини правителството, а Христо Иванов сезира прокуратурата за действията на КПКОНПИ

31 Юли 2020Обновена

Пресконференция на Отровното трио

Posted by Николай Хаджигенов on Friday, July 31, 2020

Сделката за БТК се оказа новата мишена на протестиращите. Днес бе обявено, че компанията е с нов собственик - медийната група United group. По информация на "Капитал" мажоритарен собственик на групата е лондонският фонд BC Partners, а цената по сделката е 1,3 млрд. евро.

”Отровното трио” обаче отправи остри критики към управляващите и антикорупционната комисия по повод финализирането на сделката за БТК. На импровизирана пресконференция пред Министерския съвет то обяви, че именно приключването на сделката е причината кабинетът да не подава оставка. 

Триото припомни факти около компанията, които станаха известни още в средата на юли. Тогава се разбра, че на 1 юли ръководената от бившия главен прокурор Сотир Цацаров антикорупционна комисия (КПКОНПИ ) се е отказала от предявени претенции по делото за източването на КТБ в размер на 356 млн. лв. Оттеглянето на претенциите към три дружества - БТК, “Вива Телеком България” и InterV Investment, става в момент, в който се финализира сделката по продажбата на телекома, писа "Свободна Европа". Бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев също се усъмни, че тези искове се оттеглят заради финализирането на сделката.

Пресконференцията на триото съвпадна с подаден сигнал по същата тема от Христо Иванов от "Демократична България". Според Иванов неслучайно операцията на КПКОНПИ по оттегляне на претенциите е извършена при пълна секретност, а главният прокурор не разпорежда проверка въпреки медийните публикации."Държавата би могла правомерно да се откаже от съдебната претенция за отнемане на имущество на стойност 356 млн. лева (според изтеклата в медиите информация) само при наличието на съдебни актове или конкретни разпоредителни действия на държавни органи, които гарантират правото й да получи претендираното имущество. Информация за такива актове няма", изтъква Иванов в сигнала. Той настоява за образуване на наказателно произовдство по случая, както и за разследване дали с бездействието си главният прокурор на свой ред не е извършил престъпление. 

 

СДЕЛКАТА 

Сделката за БТК е най-голямата в най-новата българска корпоративна история, изтъква "Капитал". Тя бе обявена през ноември 2019 г., а в началото на април беше одобрена и от Европейската комисия. Цената от 1,3 млрд. евро е била потвърдена и от досегашния основен акционер в БТК Спас Русев, който отбеляза, че оценката е седем пъти печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA). Консорциумът на Русев на свой ред е придобил оператора за около 750 млн. евро заедно със задълженията.

Още по темата