Quantcast

Медия без
политическа реклама

Протести заставиха община Павликени да се обяви срещу завода на Вълка

27 Яну. 2022
FB/За Павликени
Протестът в четвъртък вечерта събра доста хора.

Огромното гражданско недоволство принуди общинският съвет на Павликени да гласува декларация срещу изграждането на инсталация за горене на боклук край местното село Върбовка. Както "Сега" писа, от няколко месеца фирмата "Петрургия" на Румен Гайтански - Вълка опитва да реализира проект за завод за каменна вата, който да използва инсинератора като енергоизточник. Предвижда се изгарянето на 56 тона отпадъци на час. Идеята срещна мощен граждански отпор през последните седмици, а днес с 18 гласа "за" и 1 "въздържал се" 21-членният съвет се обяви срещу проекта. "Категорично против сме складиране и изгаряне на модифицирани горива от отпадъци (RDF) на територията на община Павликени. (... ) Декларираме, че сме единни в позицията си и призоваваме правителство и държавни институции да се съобразят с мнението на гражданите и местната власт при вземането на решения относно проблема", пише в приетата декларация. Така практически общинската управа поиска спиране на проекта.

Декларацията на съветниците не дойде лесно. В дискусиите около темата през последните седмици кметът Емануил Манолов даде да се разбере, че не е срещу проекта. "В последните две седмици чета тук подигравки, обиди и обвинения, че съм ви продал. Обвинения, с които не мога да се съглася", патетично написа то преди 2 дни в социалните мрежи, канейки недоволните на дискусия. В крайна сметка очакванията бяха малко съветници да застанат на страната на хората. Но пределно ясното обществено мнение, гарнирано с мощен протест днес, докато тече сесията, обърнаха нещата.

В понеделник в РИОСВ - Велико Търново по казуса ще заседава Експертен екологичен съвет.

Още по темата:

Все по-мощен отпор среща намерението за изграждане на инсталация за горене на боклук край село Върбовка, община Павликени. Местните жители предприеха редица действия, като показателна за настроенията е подписката срещу проекта.

 

Още по темата