Медия без
политическа реклама

Прокурорски син провокира протест на кмет и перничани

Софийският районен съд остави в ареста 18-годишния Васил Михайлов

16 Юни 2022Обновена
18-годишният Васил Михайлов, който е син на зам.-окръжния прокурор на Перник
bTV стопкадър
18-годишният Васил Михайлов, който е син на зам.-окръжния прокурор на Перник

Кметът на Перник Станислав Владимиров, други представители на местната власт и жители на града се събраха тази сутрин на протест заради безчинставата на 18-годишния Васил Михайлов, който е син на зам.-окръжния прокурор Бисер Михайлов. Гневната реакция е провокирана от жесток побой над местната футболна легенда и настоящ треньор Румен Андонов. 

"В събота около обяд съпругът ми минава през площада, вървейки към колата. Вижда отдалеч, че до светофара стои едно момче. То му казва "О, здрасти тренер !". Усмихва се и му подава ръка. С другата ръка започва да му нанася удари в главата с бокс", разказа съпругата на пострадалия пред bTV. Софийският районен съд днес разпореди най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на Михайлов.

Първоначално младежът е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 9 април около 04.00 ч. в близост до детска площадка в Перник той нанесъл множество удари с юмруци и ритници в областта на главата на Н.Т. и го намушкал с нож в лявото око. Деянието е извършено по хулигански подбуди без личен мотив. След това обвиняемият се заканил с убийство на Б.Й., като размахвал нож пред лицето ѝ, съобщават от държавното обвинение. Днес Михайлов е обвинен и за това, че на 11 април около 14,00 часа в близост до заведение в Перник е нанесъл множество удари с юмруци в областта на главата на Р.Н., вследствие на което му причинил телесна повреда. Според прокутратурата деянието също е извършено по хулигански подбуди.

"Чувахме слухове, но, за съжаление, никой не ми беше споделил за този човек. За щастие, след като мъжът стана публично известен, перничани добиха смелост и разказаха и за други случаи на агресия", сподели кметът на Перник Станислав Владимиров. Окръжният прокурор на Перник Галина Антова отрече държавното обвинение до момента да е бездействало по отношение на сина на своя колега. "Това, което мога да кажа е, че прокуратурат върши всичко. Взети са всички мерки за провеждане на законосъобразно разследване по всички досъдебни производства. Отведена е цялата районна прокуратура. Няма да има произнасяне на нито един прокурор от района на Перник, защото така е по закон", коментира Антова пред bTV.

По нейни думи 18-годишният Михайлов не живее в едно домакинство с баща си. "Не мога да кажа, че някой от прокуратурата или от полицията не са си свършили работата и да има оказано давление", категоричен е окръжният прокурор на Перник,

Самият Васил Михайлов отрича да е нападал някого. "Уж съм го ударил няколко пъти. Той е можел да избяга от агресора след първия удар. Аз съм с патерица, а и няма да взема да се напрягам заради някакъв си дъртак. Може някъде да не си е върнал парите и някой да го е пребил. Аз не мога да кажа, може и да се е спънал", защити се той.

След побоя със семейството на пострадалия се свързват и други хора, които им изпращат видео, на което се вижда същият младеж да бие и други перничани. "Това може да е монтаж, такива неща аз не правя. Не знам дали сте чували за фотошоп, за монтаж, за такива работи. А и то записите в съда не са доказателства", коментира Васил Михайлов.

Въпреки всичките обвинения срещу него, 18-годишното момче все още няма присъда. Неговият баща Бисер Михайлов към момента отказва коментар. Той от своя страна беше арестуван през 2010 г. за изнудване и лихварство. По-късно обаче вината му не беше доказана и днес той е зам.-окръжен прокурор на Перник. 

"Първият сигнал, който е регистриран при нас, е от началото на май. В областната дирекция дойдоха момче и момиче, които бяха много притеснени. Те разказаха, че прокурорският син му е нанесъл сериозен побой. Показаха и видеоматериал. Поводът е бил неразбирателство заради жена. Докладвахме на прокуратурата и беше образувано досъдебно производство. Установиха се още подобни случаи, като има и доказателства. Има и други потърпевши, но се страхуват да говорят", обясни пред Нова тв старши комисар Павел, Млеканов, директор на Областната дирекция МВР-Перник.

След гневната реакция на перничани от МВР съобщиха, че "във връзка с постъпили сигнали за груби нарушения на обществения ред и наличие на данни за извършени престъпления от днес стартира специализирана полицейска операция на територията на Перник". За 18-годишния Михайлов вътрешното министерство съобщава, че срещу него има образувани 3 досъдебни произвадства.

Първото е от 12 май, по което е установено, че е нанесъл побой на 24-годишен перничанин. В хода на първоначалните процесуално-следствени действия е получена информация за още три побоя с негово участие. Второто производство е от 29 май, след като според данни до момента в пернишки ресторант, след възникнал побой, младежът е причинил средна телесна повреда на 51-годишен перничанин. На помощ на пострадалия се притекъл негов приятел, който е произвел изстрел с въздушен пистолет, ранявайки 18-годишния в крака. При действията на място било установено, че младежът е държал нож в ръката си.

Последният случай е от 11 юни, когато е получено съобщение от столично лечебно заведение за приет при тях 61-годишен перничанин с двустранно счупена челюст. Започнато е досъдебно производство, в хода на което е установено, че нападението е станало около 14.00 ч. същия ден пред  заведение в центъра на областния град. На жертвата са нанесени удари в областта на лицето. Като съпричастен е установен 18-годишнят младеж. Той е задържан на 12 юни, като по медицински причини е освободен. В хода на разследването са установени и разпитани 5 лица, приобщени са и записи от охранителни камери. На 13.06.2022 г. материалите по случая са докладвани на Районна прокуратура – Перник.

Към 15.06.2022 г. трите досъдебни производства са изпратени на ВКП за последяващо произнасяне, относно разпределянето на наблюдаващ прокурор. На въпрос на "Сега" от МВР обясниха, че Михайлов е задържан за до 24 часа. По-късно от прокуратурата съобщиха, че е наложен арест за 72 часа. Разследването по случая ще се води от Софийската районна прокуратура.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата