Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата заби още един пирон в "стената" на Алепу

Местната РИОСВ ще трябва да отговаря защо не е разпоредила ОВОС на проекта

19 Март 2021
е-бургас

Прокуратурата атакува на още едно правно основание изграденото бетонно съоръжение на красивия бряг "Алепу", което изуми всички с изключение на възложителите и проектантите. Държавното обвинение е оспорило пред Административен съд - Бургас решението на РИОСВ, с което екоинспекцията е преценила, че проектът за укрепване на свлачище и последващо изграждане на курортен комплекс на мястото не следва да бъде подложен на оценка за въздействието на околната среда.  Евентуална отмяна на решението на РИОСВ -Бургас ще доведе и до реално събаряне на строежа, убедени са от "Демократична България", които преди 9 месеца сезираха прокуратурата за нарушението. 

Решението на РИОСВ-Бургас, с което екоинспекцията е съгласувала инвестиционния проект без необходимост от ОВОС, е от 29.12.2017 година. В решението се твърди, че предвиденото укрепване на свлачището не може да се разглежда като брегоукрепително съоръжение, защото между него и морето имало още два имота. "Законът за устройства на черноморското крайбрежие е категоричен по въпроса за обхвата на крайбрежието - то включва зона А и Зона Б, където се намира и въпросната стена. Така укрепването на откоса се явява крайбрежна дейност за борба с ерозията и подлежи задължително на ОВОС", коментира още в разгара на скандала общинският съветник от ДСБ Димитър Найденов. Освен това теренът попада и в две защитени зони на НАТУРА 2000. 

Липсата на ОВОС е гарантирала на инвеститорите тишина и възможност за получаване на строителни разрешения, които иначе надали биха станали факт, считат от ДБ. "Ако има ОВОС, трябва да бъде проведено обществено обсъждане, да се покаже на хората завършен проект. Така всички лъжи на проектантите щяха да лъснат на ранен етап", коментира Найденов. Според него решението на прокуратурата да атакува съгласуването от РИОСВ е гаранция, че изграденото на плажа ще бъде в крайна сметка бутното. "Досега прокуратурата атакуваше строителните разрешения. Там обаче има вратички строежът да се спаси и да се отложи във времето. С отмяната на решението на РИОСВ за съгласуване на инвестиционния проект той ще бъде съборен", счита Найденов. Съд на първа инстанция вече обяви разрешението за строеж за нищожно. 

 

Още по темата: 

Административният съд в Бургас обяви за нищожно разрешителното за строеж на куроротен комплекс  „Алепу Вилидж". Това се похвали прокуратурата в официално съобщение.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?