Медия без
политическа реклама

Съд обяви за нищожно разрешителното за строежа на Алепу

Магистратите изпращат на прокуратурата част от материалите по делото

18 Февр. 2021
Фейсбук

Административният съд в Бургас обяви за нищожно разрешителното за строеж на куроротен комплекс  „Алепу Вилидж". Това се похвали прокуратурата в официално съобщение. 

След проверка на законността на строежа на „Алепу вилидж", възложена от Върховна административна прокуратура (ВАП) на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) през м. юни 2020 г.,  от Окръжна прокуратура - Бургас бе внесен протест срещу разрешението на строеж, издадено на 10.09.2018 г. от главния архитект на общ. Созопол.

Въпросното разрешително е в полза на „Алепу Вилидж" АД за строеж на курортен комплекс „Алепу Вилидж" (етапно строителство). Там е предвидено да има първи етап – „укрепване на свлачище „Алепу Вилидж" и втори етап – „курортен комплекс".

Съдът е приел позицията на прокуратурата, че това разрешително е издадено при нарушение на няколко разпоредби на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Магистратите приемат, че това е особено съществен порок на оспорения административен акт и той трябва да бъде отменен. 

"Наред с това, в хода на производството пред Административен съд – Бургас са били констатирани данни за документни и други престъпления, които са установени от заключение на съдебно-почеркова експертиза", твърди прокуратурата и допълва, че съдът ще сезира държавното обвинение.  Припомня се, че на 27.08.2020 г., с постановление на Окръжна прокуратура – Бургас е започнало разследване за престъпление по служба. Досъдебното произвдство е за това, "че през месец септември 2018 г. съответното  длъжностно лице е нарушило служебните си задължения при издаване на разрешителното за строеж, с цел да бъде набавена облага за други лица, като от тези действия могат да настъпят немаловажни вредни последици".

Община Созопол е осъдена да заплати на Окръжна прокуратура-Бургас направените съдебни разноски по делото в размер на 150 лв. Решението на съда подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, което става пред Върховния административен съд.

Скандалът около въпросния строеж тръгна от снимки в социалните мрежи, на които се виждаше как масивна конструкция с вид на бъдещ терасовидно разположен хотел захапва пясъчната ивница. Първоначално чиновници  от община Созопол и от РДНСК настояваха, че единственото, което се прави на плажа, е укрепване на свлачище. Оказа се, че  има издадено разрешително за строителство на луксозен курорт с две секции -  "Алепу Вилидж" и "Алепу Бриз", а укрепителните работи са съпътстващи дейност. 

Строежът на ваканционно селище,  упорито наричан "укрепване" е било спряно от ДНСК на 14 февруари 2019 г. заради съмнения за нарушения, но после работата е продължила. След като гръмна скандала, премиерът Бойко Борисов прати на място шефът на ДНСК, който обяви: "Когато дойде време за приемателна комисия, се прави оглед на обекта и, ако тези обеми са със сменена функция, тоест вече представляват стаи, складове или нещо друго, тогава обектът няма да е въведен в експлоатация. Трябва да бъдат неизползваеми помещения, тоест част от конструкцията, която изпълнява ролята на брегоукрепване".

Наложи се намесата лично на Борисов, който от своя страна заеви: "Така ще остане. Представяте ли си някой да даде разрешение. Поне аз не виждам по време на нашето управление това да се случи и там да започне да се строи хотел". Прекрасно място за къщичка на птици".

Инвеститорите на обекта от своя страна обявиха, че всичко е законно и че те са извършвали само укрепителни дейности.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?