Quantcast
И прокуратурата се намеси в скандала с бетонирания плаж Алепу | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

И прокуратурата се намеси в скандала с бетонирания плаж Алепу

Чиновници продължават да твърдят, че бъдещият ваканционен комплекс е обезопасяване на свлачище
3 943
Концесионерът обещава това лято плажните чадъри на строителната площадка да са безплатни...

Разрастващият се скандал с бетонирането на красивия плаж Алепу принуди премиера и прокуратурата да се намесят. Борисов вчера командирова по спешност лично шефа на Дирекцията за независим строителен контрол Иван Несторов да проучи нещата на място, а снощи Несторов призна, че и прокуратурата му е наредила проверка на строителните работи. Ден по-рано от районното поделение на строителния контрол направиха инспекция на скелето на плажа, известен като Шофьорския (шосето минава панорамно отгоре, а над него е блатото Алепу - защитена местност), и увериха, че нарушения няма.  

Скандалът тръгна от снимки в социалните мрежи, на които се вижда как масивна конструкция с вид на бъдещ терасовидно разположен хотел захапва пясъчната ивница. Абсурдът е, че чиновници  от община Созопол и от РДНСК продължават да настояват, че единственото, което се прави на плажа, е укрепване на свлачище.  Всъщност още от 2017 г.  има издадено разрешително за строителство на луксозен курорт с две секции -  "Алепу Вилидж" и "Алепу Бриз", а укрепителните работи са съпътстващи дейност. 

Природозащитници твърдят, че всъщност свлачището тук е умишлено активирано  - чрез сондажи и запълване на отворите с вода, за да се оправдае идването на багерите и бетона и впоследствие да се разгърне инвестиционният проект. 

Инвеститори на ваканционния комплекс са три частни фирми -"Бриз 2000", "Алепу Вилидж" и "ГБС турс". Последната   - дъщерна на голямата строителна компания "Главболгарстрой", е и изпълнител, а освен това е и концесионер на плажа. Преди дни "ГБС турс" се похвали, че това лято чадърите тук ще са безплатни. Прозвуча като подигравка - кой би дошъл на плажува на строителна площадка сред разорана кал и прах.

"Обектът няма да бъде въвеждан в експлоатация, ако се окаже, че няма да е брегоукрепително съоръжение", обеща  вчера пред БНР шефът на ДНСК Иван Несторов. Воденият от него екип от София има нареждане от прокуратурата в 7-дневен срок  да провери строителството и да даде доклад.

Строежът на ваканционно селище,  упорито наричан "укрепване",  бе спрян от ДНСК на 14 февруари 2019 г. заради съмнения за нарушения. Но  очевидно след това работата е продължила и сериозно е напреднала.  Вчера обаче  Несторов "успокои":  "Когато дойде време за приемателна комисия, се прави оглед на обекта и, ако тези обеми са със сменена функция, тоест вече представляват стаи, складове или нещо друго, тогава обектът няма да е въведен в експлоатация. Трябва да бъдат неизползваеми помещения, тоест част от конструкцията, която изпълнява ролята на брегоукрепване", поясни Несторов.

Междувременно  bTV откри в Имотния регистър обектът фигурира като  терен от над 7 хил. кв. метра, който е предназначен за курортен комплекс, като има и учредено право на строеж за 25 имота с жилищно предназначение - апартаменти с площи от 35 до 170 кв. м.

Медии се добраха и до старо решение на бургаската екоинспекция от 2017 г.  - оценка на съвместимост за въпросния обект, и там е записано, че става дума за "изграждане на курортен комплекс, както и съпътстваща дейност по укрепване на регистрирано свлачище". 

Буквално до оня ден регионалният министър Петя Аврамова се опитваше да каже, че на Алепу се вижда "стоманобетонна конструкция с "обеми", а не с хотелски стаи и че има различни видове укрепвания". Вчера тя все пак допусна, че може да е била подведена от служителите си, като се оправда, че се е позовала на информацията, публично оповестена от директора на РДНСК-Бургас.

Ако се окаже, че районната дирекция не си е свършила работата добре и е изнесла данни и заключения, които не отговарят на истината, ще понесат своята отговорност", закани се Аврамова пред бТВ.

"Най-ясен белег дали конструкцията ще се ползва като сграда е има ли стълбища и асансьори - тук се виждат три стълбища и асансьорни шахти, които очевидно ще обслужват бъдещ хотел, коментира Спас Узунов от неправителствената организация "Биоразнообразие".  Това, което виждаме в момента, въпреки че по документи може да бъде изкарано всичко - включително буркан със зелен фасул примерно, всъщност е бъдещото ваканционно селище. Част от тази постройка естествено изпълнява функцията на брегоукрепително съоръжение, но предната част ще е бъдещият хотел", посочи природозащитникът.

 

ПЕТ ГОДИНИ ПО-РАНО

"Пълни глупости са, че ще се строи до "Алепу", това е защитена зона",  Това са думи на бившия кмет на Созопол Панайот Рейзи от лятото на 2015 г. , когато пътят до плажа бе отрязан с бариера. 

Кметът на Созопол: Пълни глупости са, че ще се строи до "Алепу", това е защитена зона

"Поставихме ограда, защото  пътят се нуждае от ремонт", казва Рейзи, притиснат да обяснява защо е ограничен достъпът до брега. 

Всички слухове за бетон няма смисъл да ги коментирам. Поставихме оградата, защото първо, че пътният участък се нуждае от ремонт и второ, ако някой от тези хора, които ходят на плажа, се удави, не знам кой ще носи вина. Пътят е лош, а хората карат много бързо, защото отсечката е права. Така стават белите. В момента този път не е нужен за никой. Не виждам къде е проблемът. Никога няма да има строителство тук. Двете екологични единици – блатото Алепу и дюните, са защитени", обяснява още кметът.

Януари 2019: "На „Алепу“ строителството е първа категория и е под надзора на Министерството на регионалното развитие и на Дирекцията по национален строителен контрол. Там документите са одобрени от МРРБ. Това не е в компетенциите на кмета на общината", обяснява пред Нова тв кметът на Созопол Панайот Рейзи.

Всъщност бившият кмет е един от виновниците за днешното бетониране на Алепу. Неговият подпис стои под разрешението за строеж, издадено на 10 септември 2018 г.

 

ХОТЕЛ ИЛИ ДА

 "Не съм разглеждал документацията, може да има и подпорна стена, но очите ми виждат хотел. Това е видимо с просто око", заяви пред Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев. Той съобщи, че премиерът е разпоредил на ДНСК да се запознае със ситуацията на място и "когато пред очите им са не само документите, но и това, което виждат, да ни осветлят". Според него е сложен въпрос от гледна точка на законодателството "как се комбинира подпорна стена и хотел". Проверката щяла да се осъществи бързо, защото "това е горещ обществен казус и не можем да чакаме седмица или две".

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също категорично заяви, че става въпрос за строеж на хотел. "Край Алепу няма свлачище и това е опит да бъде заблудено обществото", обяви той, възмутен от становището на бургаската ДНСК, че всичко е законно. "Това е брутално действие, което цели да бъде заблудено обществото, че е подпорна стена. Много добре познавам това място - там няма свлачище, никога е нямало. Самото разрешение е нарушение на Закона за устройство на територията. Оттам-нататък виждате, че не става въпрос за подпорна стена, става въпрос за масивен строеж на няколко етажа, буквално на плажа. Няма как да подкрепя един такъв строеж и да имам мнение в подкрепа на инвеститора", заяви депутатът. Според него трябва да се разследва този, който е издал разрешението за строежа.

Ключови думи:

строеж, Алепу, Бетономорие
23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов: Работното ми място е по строежите

13.10.2020

6811 32
Варна: Марешки е поредният, който заграбва Морската градина

11.10.2020

Обновена

15833 24
Лято 2020: За да (не) остане природа след нас

23.09.2020

Екип на Сега

4109 1

Коментари

Kirech

Бившият кмет на гр. Созопол Панайот Рейзи, ГЕРБ, е следствен за кражбата на 2 милиона лева общински пари. Същата тази прокуратура не е успяла да го изправи пред съда. Разследването и на Алепу е прах в очите на обществото...усещането за корупция вече се превръща в усещане за нагла мафия. ГЕРБ съсипват всичко във всички посоки, по всички нива и е време да бъдат измерени от властта!

LePenseur
снимка на LePenseur

Същият тоя Рейзи е и бракониер: беше хванат заедно полицейски началник около убита бременна кошута. В резервата "Ропотамо".  Побягват с кметски служебен мерцедес, но са хванати от полицията. Всички участници се оправдават, че не са стреляли, а са били за гъби, макар и със заредени карабини. Не знам да има някакви последствия. Такива бандити са особено ценни заради далаверите по плажовете, балканите, резерватите, междублоковите пространства и пр. 

Недоверчив

Опитите на калинкажа да покажат на обществото колко са полезни са направо трогателни. Бем ти държавата, която с всичките органи на които плаща щедро не може да спре някакви наглеци. Не съм стъпвал на този плаж, вероятно няма и да стъпя, но да гледам държава коленичила пред някакво микроскопично за мащабите и мероприятие затвърждава усещането, че отдавна не сме държава, а просто територия. Все повече зрее в мен идеята, че е време "да върнем хората по стадионите", но не точно за спортни мероприятия. Въпреки, че като си представя дебелогъзия мях, който го играе министър на войната, тази никак не лоша идея се превръща в утопия...Безнадежност от всякъде.

скайспирит

За снимката от преди 5 години - не може да има такива места - плаж до пътя, свободен достъп, паркираш на поляната, вадиш си масичка, чадърче, пиеш биричка, децата тичат наоколо и стоиш цял ден. Това е "селяндурско" и "соц".

 

Трябва да има бариера със здравеняк да събира такса "паркиране",  чадъри с две места и маса по 50 лв.,  малко барче, където една вода е 4 лв, а бирата 8 лв.  Трябва всеки сантиметър от българския плаж да носи пари. 😁

Solace

Ако строеше някой не толкова близък до властта, както е ГБС, досега лично главният Каскет щеше да си е затътрил капата на Алепу, да рови в офисите на фирмите, а защо не и да запорира де що се сети за сметки.

Обаче др. Пешов и останалите властимащи другари (от всякакви власти) се знаят не от вчера - знаят кой на кого какво е дал, за да прави определени проекти. Или пък кой колко си е поискал.

И в последните 2 г. др. Пешов правеше на Алепу каквото си иска, без да му се пречи. Обаче сега 1) започват да излизат все повече скандали и е трудно да се крият и 2) идат избори. Макар запасът от славни ловки гласоподаватели да е огромен, все пак става все по-зле. И въпросът у властта е "ние или те". Е, разбира се, че ще предпочетат да жертват някой проект, бизнесмен или цял бизнес, за да стоят на власт и да усвояват блага. Под зорката охрана на каскети, съди, милиционери и т.н.

neonov2

  Народе, Народе ...!

inventus

Всичките тия дето до сега се изказаха по всички възможни медии че това което виждат не е хотел а подпорно съоръжение без съмнение са яко корумпирани от въпросните инвеститори. Дори да приемем че наличието на стълби и асансьори не е доказателство за евентуалното предназначение на въпросният обект за жилища то има още десетки признаци че той се подготвя именно за такъв. Това са наличието на шахти за кабели тръби за ВиК и други комуникации.Сега смениха плочата. Нямало да им дадат акт 16 ако се установяло че въпросните обеми всъщност са стаи. Което няма особено много да смути инвеститорите. Дори на против щото няма да дължат и данъци към държавата за този обект. В същото време не виждам кой може да им попречи да ползват тези "обеми" поне едно десет години и да извличат печалби от тях.За това според мен единственото верно решение е да бъдат оставени да се наиграят след което обекта просто да се конфискува от държавата и да се ползва за нейни нужди като евентуалните печалби влизат директно в хазната. Така всички мераклии да се ебават с държавата ще получат ценен урок.

Begemot
снимка на Begemot

Ега ти държавата, ега ти и органите, щом това са подпорните й стени!

Калпазанче

Мале мила! То наглостта прелива, като фекална вода във Варненското езеро и смърди! Не се трае. ГЕРБ трябва да бъде обявена за терористична организация, имаща за цел да граби народа чрез лобизъм и нагло беззаконие, рекет, сплашване, безочливо крадене и разпределяне на порциите между шайката!

pbdan

Стълбищата и асансьорните шахти са да се прави бърз и качествен мониторинг на подпорната стена. Какви хотели? Сигурно има канализация и ВиК тръби. Едните са за отводняване на течове от стената, а водата е за пиене от дежурните осъществяващи мониторинга на стената.

Джиджи

Всъщност още от 2017 г.  има издадено разрешително за строителство на луксозен курорт с две секции -  "Алепу Вилидж" и "Алепу Бриз".

Баси наглостта – с две секции, на които отдавна са им измислили имената! 😲😵😲

А укрепителните работи са съпътстващи дейност. 

А туй на мен ми мирише на съпътстващите заболявания при "короната" ... 😂👍👏👽

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Тия се опитват да ни убедят, че на едно магаре като му нарисуваш ивици, вече престава да бъде магаре , а се превръща в зебра.

☺️

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

 дей славка ,бахуро да са фърлят да защитават инФестициите тука?

bay Dragan

Голяма реклама на Алепуту. Вчера имаше 3-4 коли, а днес са 13-14.

Гордост или срам

Какъв човек трябва да си, (малоумен, нагъл или гербаджия) за да заявиш по телевизиите пред Цяла България, че това е подпорна стена и няма нищо нередно в строежа? Цитирам шефа на РДНСК Бургас.

Всеки народ си заслужава управниците.

bay Dragan

Това не е Алепу, а терен до него.Майсторски избран от инвеститора. Не е и дюна,а продължение на хълм граничат с плаж и дюни. 

Само не ми е ясно що послъгват.

Теренът е закупен законно. Може да се спори дали е свлачище.

Абе и аз съм против строителство, ама ще хванем на инвеститора макарите, май.

LePenseur
снимка на LePenseur

Драгане, много ме интересува от кого е закупен законно този терен. Защото и в градинката отсреща построиха законно билдинг, и от парка "Пирин" отхапаха законно, Странджа изсякоха законно... Тя корупцията е там, където има закони. Ако нямаше закони, кой щеше да корумпира?

YMCA

Чл. 10. (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2013 г., доп. - ДВ, бр. 40 от 2014 г.) Зона "А" обхваща частта на акваторията на Черно море по чл. 3, т. 2, крайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 м извън териториите на населените места, измерена по хоризонтала от границите на морския бряг или на морските плажове.
(2) В зона "А" се забраняват:
1. (отм. - ДВ, бр. 27 от 2013 г.)
2. строителството на плътни огради;
3. поставянето на заграждения, ограничаващи свободния пешеходен достъп до обектите по чл. 6, ал. 4 и 5, освен в случаите по чл. 4, ал. 3;

 

bay Dragan

Не знам. Но виза за проектиране се дава на скица на имота и нотариален акт.

LePenseur
снимка на LePenseur

Така де, оттам започват далаверата и корупцията. Сигурен съм, че това свлачище, или каквото е там, никога не е било частен имот. А сега е. Значи е прехвърлен от държавата или общината в ущърб на обществото. Точно както тревните площи в междублоковите пространства, парцелите покрай магистралите и пр. В най-простия случай декар селскостопанска земя, който не струва и хиляда лева, сменя предназначението си с решение на общинския съвет и цената му скача на сто хиляди евро. Популярна схема! Е, от тия сто хиляди как няма да дадем 10 000 на съветниците, кмета, главния архитект и нататък по веригата? Да не говоря, че специално крайбрежната ивица е абсолютна държавна собственост, както е цитирал YMCA, а вече не е. А, забравих, че и прокуратурата, и съдът са във веригата. А за нас, дето сме имали свободен достъп до плажа и скалите - курец.

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

Голямо гадаене пада тука

Няма ли задължителна информационна табела?

Няма ли Техник на обекта  нямали планове на конструкцията?

Значи  ли че го строят едни невидими строители.?

А разрешение номер?> И това да чакат да се построи и пак да гадаят какво е ?

А служители под отговорност за лъжа за нарушени закони?

ба си  подигравката.

 

ловkия

Това с "подпорната стена" - хутелчи, безспорно е голема идиотщина, но едно нещо ми стори впечатление, а именно наличието сред протестиращите на место на представителна агитка на местните..., не знам как точно да ги нарека.

Особено атрактивна беше една буля с тъмни цайси и ръчно плакатче - "Убивате ни!".

На въпроса на услужливата водеща същата не можа да даде адекватно обяснение кой я убива и как...

Но нейсе.

Та за местните - някой да е чувал местен вой, когато същите тия жмелове разпродадоха Райския залив, за да могат лесбийски шуги като Долорес да си построят ваканционни къщи с райска гледка?

А когато всичко, ама буквално всичко между Созопол и Каваците беше продадено и оттам дотам е едно и също - къща до къща, некой местен мъцна ли?

Еми дгд, местните, нима сте очаквали, че алчните тулупи ще спрат до Дюни и няма да пропълзят на юг?

LePenseur
снимка на LePenseur

Ловки, разбира се, че в началото на крадливата верига стоят местните чесъни, ако разрешиш. Корупцията тръгва от тях и стига до министрите като Долорес. Как станаха собственици на плажовете, да ги? С кошаревски свидетели, поземлени комисии и директно даруване с прехвърляне на собственост (естествено съпроводено с прехвърляне на много пари). Чудно ли е тогава, че изявени лайна като кмета на Созопол Рейзи са преизбирани по няколко пъти? Щом споменаваш Райския залив, значи знаеш за какво говориш. Ами "Германката"? Ами Арапя? Колкото и да ги мразя, започвам да съжалявам за "ведомствените" плажове на комунистите - на ЦК, до него на МВР, до него на военните... Заградени  и пусти. Сега са частни и... осрани. 

Влез или се регистрирай за да коментираш