Quantcast
И прокуратурата се намеси в скандала с бетонирания плаж Алепу | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

И прокуратурата се намеси в скандала с бетонирания плаж Алепу

Чиновници продължават да твърдят, че бъдещият ваканционен комплекс е обезопасяване на свлачище
4 004
Концесионерът обещава това лято плажните чадъри на строителната площадка да са безплатни...

Разрастващият се скандал с бетонирането на красивия плаж Алепу принуди премиера и прокуратурата да се намесят. Борисов вчера командирова по спешност лично шефа на Дирекцията за независим строителен контрол Иван Несторов да проучи нещата на място, а снощи Несторов призна, че и прокуратурата му е наредила проверка на строителните работи. Ден по-рано от районното поделение на строителния контрол направиха инспекция на скелето на плажа, известен като Шофьорския (шосето минава панорамно отгоре, а над него е блатото Алепу - защитена местност), и увериха, че нарушения няма.  

Скандалът тръгна от снимки в социалните мрежи, на които се вижда как масивна конструкция с вид на бъдещ терасовидно разположен хотел захапва пясъчната ивница. Абсурдът е, че чиновници  от община Созопол и от РДНСК продължават да настояват, че единственото, което се прави на плажа, е укрепване на свлачище.  Всъщност още от 2017 г.  има издадено разрешително за строителство на луксозен курорт с две секции -  "Алепу Вилидж" и "Алепу Бриз", а укрепителните работи са съпътстващи дейност. 

Природозащитници твърдят, че всъщност свлачището тук е умишлено активирано  - чрез сондажи и запълване на отворите с вода, за да се оправдае идването на багерите и бетона и впоследствие да се разгърне инвестиционният проект. 

Инвеститори на ваканционния комплекс са три частни фирми -"Бриз 2000", "Алепу Вилидж" и "ГБС турс". Последната   - дъщерна на голямата строителна компания "Главболгарстрой", е и изпълнител, а освен това е и концесионер на плажа. Преди дни "ГБС турс" се похвали, че това лято чадърите тук ще са безплатни. Прозвуча като подигравка - кой би дошъл на плажува на строителна площадка сред разорана кал и прах.

"Обектът няма да бъде въвеждан в експлоатация, ако се окаже, че няма да е брегоукрепително съоръжение", обеща  вчера пред БНР шефът на ДНСК Иван Несторов. Воденият от него екип от София има нареждане от прокуратурата в 7-дневен срок  да провери строителството и да даде доклад.

Строежът на ваканционно селище,  упорито наричан "укрепване",  бе спрян от ДНСК на 14 февруари 2019 г. заради съмнения за нарушения. Но  очевидно след това работата е продължила и сериозно е напреднала.  Вчера обаче  Несторов "успокои":  "Когато дойде време за приемателна комисия, се прави оглед на обекта и, ако тези обеми са със сменена функция, тоест вече представляват стаи, складове или нещо друго, тогава обектът няма да е въведен в експлоатация. Трябва да бъдат неизползваеми помещения, тоест част от конструкцията, която изпълнява ролята на брегоукрепване", поясни Несторов.

Междувременно  bTV откри в Имотния регистър обектът фигурира като  терен от над 7 хил. кв. метра, който е предназначен за курортен комплекс, като има и учредено право на строеж за 25 имота с жилищно предназначение - апартаменти с площи от 35 до 170 кв. м.

Медии се добраха и до старо решение на бургаската екоинспекция от 2017 г.  - оценка на съвместимост за въпросния обект, и там е записано, че става дума за "изграждане на курортен комплекс, както и съпътстваща дейност по укрепване на регистрирано свлачище". 

Буквално до оня ден регионалният министър Петя Аврамова се опитваше да каже, че на Алепу се вижда "стоманобетонна конструкция с "обеми", а не с хотелски стаи и че има различни видове укрепвания". Вчера тя все пак допусна, че може да е била подведена от служителите си, като се оправда, че се е позовала на информацията, публично оповестена от директора на РДНСК-Бургас.

Ако се окаже, че районната дирекция не си е свършила работата добре и е изнесла данни и заключения, които не отговарят на истината, ще понесат своята отговорност", закани се Аврамова пред бТВ.

"Най-ясен белег дали конструкцията ще се ползва като сграда е има ли стълбища и асансьори - тук се виждат три стълбища и асансьорни шахти, които очевидно ще обслужват бъдещ хотел, коментира Спас Узунов от неправителствената организация "Биоразнообразие".  Това, което виждаме в момента, въпреки че по документи може да бъде изкарано всичко - включително буркан със зелен фасул примерно, всъщност е бъдещото ваканционно селище. Част от тази постройка естествено изпълнява функцията на брегоукрепително съоръжение, но предната част ще е бъдещият хотел", посочи природозащитникът.

 

ПЕТ ГОДИНИ ПО-РАНО

"Пълни глупости са, че ще се строи до "Алепу", това е защитена зона",  Това са думи на бившия кмет на Созопол Панайот Рейзи от лятото на 2015 г. , когато пътят до плажа бе отрязан с бариера. 

Кметът на Созопол: Пълни глупости са, че ще се строи до "Алепу", това е защитена зона

"Поставихме ограда, защото  пътят се нуждае от ремонт", казва Рейзи, притиснат да обяснява защо е ограничен достъпът до брега. 

Всички слухове за бетон няма смисъл да ги коментирам. Поставихме оградата, защото първо, че пътният участък се нуждае от ремонт и второ, ако някой от тези хора, които ходят на плажа, се удави, не знам кой ще носи вина. Пътят е лош, а хората карат много бързо, защото отсечката е права. Така стават белите. В момента този път не е нужен за никой. Не виждам къде е проблемът. Никога няма да има строителство тук. Двете екологични единици – блатото Алепу и дюните, са защитени", обяснява още кметът.

Януари 2019: "На „Алепу“ строителството е първа категория и е под надзора на Министерството на регионалното развитие и на Дирекцията по национален строителен контрол. Там документите са одобрени от МРРБ. Това не е в компетенциите на кмета на общината", обяснява пред Нова тв кметът на Созопол Панайот Рейзи.

Всъщност бившият кмет е един от виновниците за днешното бетониране на Алепу. Неговият подпис стои под разрешението за строеж, издадено на 10 септември 2018 г.

 

ХОТЕЛ ИЛИ ДА

 "Не съм разглеждал документацията, може да има и подпорна стена, но очите ми виждат хотел. Това е видимо с просто око", заяви пред Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев. Той съобщи, че премиерът е разпоредил на ДНСК да се запознае със ситуацията на място и "когато пред очите им са не само документите, но и това, което виждат, да ни осветлят". Според него е сложен въпрос от гледна точка на законодателството "как се комбинира подпорна стена и хотел". Проверката щяла да се осъществи бързо, защото "това е горещ обществен казус и не можем да чакаме седмица или две".

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също категорично заяви, че става въпрос за строеж на хотел. "Край Алепу няма свлачище и това е опит да бъде заблудено обществото", обяви той, възмутен от становището на бургаската ДНСК, че всичко е законно. "Това е брутално действие, което цели да бъде заблудено обществото, че е подпорна стена. Много добре познавам това място - там няма свлачище, никога е нямало. Самото разрешение е нарушение на Закона за устройство на територията. Оттам-нататък виждате, че не става въпрос за подпорна стена, става въпрос за масивен строеж на няколко етажа, буквално на плажа. Няма как да подкрепя един такъв строеж и да имам мнение в подкрепа на инвеститора", заяви депутатът. Според него трябва да се разследва този, който е издал разрешението за строежа.

Ключови думи:

строеж, Алепу, Бетономорие

Още

Новото лице на Алепу вилидж смята да продължи бетонирането

28.05.2021

Обновена

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

5652
ГЕРБ започна контрапротести под индиго
Държавата започва да строи жилища за над 3000 военни

24.03.2021

917