Медия без
политическа реклама

Прокуратурата всеки месец иска достъп до данъчната тайна на Рашков

БГНЕС
Бойко Рашков

Софийската градска прокуратура три пъти е искала да бъде свалената данъчната тайна на вътрешния министър Бойко Рашков. Това се вижда от електронното деловодство на Административен съд София-град, който по закон разглежда тези искания. Първото искане е от ноември, след това има искане през януари, а последното е от февруари. И трите са решени, но съдебните актове по тези дела не се качват в регистрите, така че не е ясно дали съдът е позволил на прокуратурата достъп до данъчната информация на Рашков.

Данъчно-осигурителния процесуален кодекс гласи, че съдът може да постанови разкриване на данъчна и осигурителна информация по обосновано и мотивирано искане на прокурора, разследващия полицай или следователя - във връзка с образувана предварителна проверка или наказателно производство.

Когато през ноември се разбра за първото искане на Софийската градска прокуратура, Рашков обяви, че не знае за какво е то и не го интересува, а шефката на прокуратурата Илиана Кирилова обеща "обратна връзка при първа възможност".

През януари по време на изслушване в парламентарната антикорупционна комисия тогавашният шеф на КПКОНИП Сотир Цацаров отговори утвърдително на въпрос дали антикорупционната комисия проверява имуществената декларация на Бойко Рашков. Причината била допуснати разминавания в декларираното от вътрешния министър - липсвали банкови влогове и имоти.

Националната агенция по приходите не е установила несъответствия между приходите и разходите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. За резултата от ревизията, започната служебна от НАП, Рашков разказва в интервю за "Тоест". Вчера (на 3 декември, бел. ред.

През май м.г., докато беше служебен министър, Бойко Рашков обвини прокуратурата за поръчково разследване срещу него. Тогава той разказа пред "Сега", че в специалния отдел на Софийската градска прокуратура е образувано разследване по публикация в сайт от 17 май, намесваща него и зам.-директора на Държавна агенция "Технически операции" Бисер Борисов в скандал с подслушване, на което мишена е главният прокурор Иван Гешев. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева отрече, че се води дело срещу Рашков и призова "длъжностните лица да се въздържат от разпространение на фалшиви новини". Рашков обаче не твърди, че делото се води срещу него, тъй като и по закон разследванията се водят срещу деяния, а не срещу лица.

"Такова дело има. Иван Петров се казва наблюдаващият прокурор от спецзвеното на СГП", каза Рашков. Разследването не се води срещу него, но е заради публикацията, в която той се сочи като поръчител на "Бръмбаргейт 2". Рашков нарече спецотдела на градската прокуратура шпицкоманда, а разследването - "Гьобелсови конструкции", "елементарен и полицейски трик" и "злоупотреба с правомощия". И досега не е ясно какво се е случило с това дело.

Още по темата